ESMAKORDNE ⟩ Ligi 70 aastat valitsenud kuninganna Elizabeth II tegi oma esimese lihavõttepühade kõne

Elu24
Copy
Aprilli alguses pöördus kuninganna Elizabeth II rahva poole ajaloolise telekõnega, mille ajendiks oli koroonaviiruse Covid-19 puhang.
Aprilli alguses pöördus kuninganna Elizabeth II rahva poole ajaloolise telekõnega, mille ajendiks oli koroonaviiruse Covid-19 puhang. Foto: Buckingham Palace/AP/Scanpix

Kuninganna Elizabeth II on rahvale salvestanud oma kõigi aegade esimese ülestõusmispühade sõnumi, tuginedes rahvuse rahustamiseks oma isiklikule usule, vahendab news.sky.com.

Kirjeldades, kuidas kirikud on koroonaviiruse tõttu suletud üle riigi, teatas Elizabeth II oma kõnes, et «lihavõttepühasid ei tühistata» ja pühade sõnum on koroonaviiruse COVID-19 puhangu tõttu asjakohasem kui kunagi varem.

«Sel aastal on lihavõttepühad meile paljudele väga erinevad, kuid lahus hoides hoiame teisi turvaliselt. Kuid lihavõttepühasid ei tühistata; tõepoolest vajame lihavõttepüha sama palju kui kunagi varem.»

Kuninganna jäi oma kõnes positiivseks. «Me teame, et koroonaviirus ei saa meist üle. Nii tume  kui surm saab olla — eriti leina käes kannatavate jaoks — on valgus ja elu suuremad. Olgu lihavõttepühade elav lootuse leek ühtlaseks juhiks ajal, mil seisame tulevikuga silmitsi.»

Elizabeth II lindistas heliteate samas ruumis, kus möödunud nädalal filmiti ajaloolist pöördumist briti rahva poole (mida vaatas 24 miljonit inimest). Heliteade salvestati reedel Windsori lossis, järgides rangeid ettevaatusabinõusid, veendumaks, et 93-aastasele monarhile pole ohtu. Nagu teleülekande puhul, olid seadmed juba enne salvestust üles seatud ja puhastatud enne, kui kuninganna sellega kokku puutus. Helisalvestaja oli kõrvalruumis.

Tema ülestõusmispühade teade avaldati laupäeva õhtul, kuna ta ei tahtnud varjutada traditsioonilisi lihavõttepühade sõnumeid, mida usujuhid igal aastal edastavad. 

Lihavõttepühade pöördumine oli 68 aastat valitsenud kuninganna Elizabeth II jaoks esmakordne. Kõigis kuningliku pere sotsiaalmeedia kanalitesse postitatud sõnumis soovib ta kõigile õnnistatud ülestõusmispüha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles