Kriminaalne heategevus: Itaalia maffia haarab võimu karantiinis vaesunuid abistades (7)

Elu24
Copy
Mees kannab COVID-19 vastaseid vahendeid. Illustreeriv.
Mees kannab COVID-19 vastaseid vahendeid. Illustreeriv. Foto: AFP / Scanpix

Koroonakriisis tekitab täiesti absurdseid olukordi. Viirusest laastatud Itaalias on hakanud isegi kurikuulus maffia mõningaid kogukondi toetama, kirjutab The Guardian.

Uudised Itaaliast tekitavad tunde, justkui oleks maffia hakanud tegelema heategevusega. Valitsus hoiatab, et tegemist on lihtsa mainekujunduskampaaniaga. Samuti kasutatakse seda kardetavasti ära tervete piirkondade üle kontrolli saavutamiseks.

Viimastel nädalatel räägitakse maffiagängide tegevusest Itaalia vaeseimates piirkondades. Nimelt on need Campania, Calabria, Sitsiilia ja Puglia regioonides vaesunud inimestele esmatarbekaupu koju kätte viinud.

«Poed, kohvikud ja restoranid on juba üle kuu suletuna seisnud,» kirjeldas maffiauurija Nicola Gratteri. «Majanduse hallis tsoonis töötavad miljonid inimesed, kes pole selle aja jooksul sissetulekut saanud ning ei oska aimatagi, millal võivad tagasi tööle pöörduda.»

Uurija sõnul peab riik kiirelt abi osutama enne, kui maffia seda teeb ja inimeste elu üle kontrolli saab. Karantiin on rängalt mõjutanud Itaalia enam kui 3 000 000 mitteametliku töötaja elu, kellest vähemalt kolmandik elab lõunaregioonides.

Olukord põhjustab juba ka proteste. See on hea põhjus maffiale vahele astuda ja toetust koguda. Siseminiser Luciana Lamorgese on öelnud, et «maffia võib kasvavast vaesusest kasu lõigata, organisatsiooni liikmeid värvates». Piisab ka tasuta pasta, vee, jahu ja piima jagamisest.

Heategevus või võimumängud?

Napoli politsei on vaestes piirkondades kohalolekut suurendanud. Camorra, kohalik maffia, on väidetavalt organiseerinud seal toidu kojukannet. Grupp selliseid inimesi sattus ka juba uurimise alla.

Palermos jagas Cosa Nostra bossi vend samuti toitu. Kuigi sellise tegevuse halba valgusesse seadmine võib tunduda veider, on sel hea põhjus. «Maffia ei ole lihtsalt organiseeritud kuritegevus,» selgitas kriminoloogiaprofessor Federico Varese. «Nad on organisatsioonid, mis tahavad kontrollida territooriume ja turge.»

Teadlase sõnul aitab kohalik toetus neid selle saavutamisel palju. Toidu jagamine on sealjuures tuntud taktika. «Inimeste silmis on nende uksele koputav maffialiider kangelane,» rääkis Gatteri. «Tema aga teab, et saab nende perede usaldusele vajadusel toetuda. Näiteks valimistel, kui maffia sponsoreerib poliitikut, kes nende kriminaalseid huvisid toetaks.»

Varese kinnitab, et pikas plaanis ei ole maffia annetused kingid. Itaalia anti-maffia prokuröri sõnul võib praegune riigi tegevusetus tähendada, et tuhanded väikesed ärid haaratakse kriminaalide võimusfääri. Nii saab maffia rahapesu veelgi hoogu.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles