PILDID JA VIDEO ⟩ Hüvasti, Maa: karmis koroonakarantiinis olnud meeskond lennutati täna kosmosesse

Inna-Katrin Hein
Copy

Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos teatas, et karmis koroonakarantiinis olnud uus meeskond tõusis Kasahstanist Bajkongõri kosmodroomilt õhku ja lendas Rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS).

USA kosmoseagentuuri NASA astronaut Chris Cassidy ning Vene kosmosnaudid Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner alustasid teekonda Sojuz-MS-16 kosmoselaevaga kell 1.05 kohaliku aja järgi, teatab afp.com.

USA astronaut Chris Cassidy (vasakul) ning Vene kosmonaudid Anatoli Ivanišin (keskel) ja Ivan Vagner
USA astronaut Chris Cassidy (vasakul) ning Vene kosmonaudid Anatoli Ivanišin (keskel) ja Ivan Vagner Foto: RUSSIAN SPACE AGENCY ROSCOSMOS/via REUTERS/Scanpix

Neil kulus ISSile jõudmiseks kuus tundi.

Lennueelsete treeningute ja ettevalmistamise ajal elasid astronaut ja kosmosnaudid karmis koroonakarantiinis, et nad ei saaks koroonaviiruse nakkust.

Cassidy sõnas enne lendu ajakirjanikele, et nad olid koroonaviiruse ja viirushaiguse tõttu muust maailmast eraldatud. Nad ei nakatunud ja on hea tervise juures.

ISSi 63. missiooni liikmed vasakult paremale: NASA astronaut Chris Cassidy ning Vene kosmosnaudid Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner
ISSi 63. missiooni liikmed vasakult paremale: NASA astronaut Chris Cassidy ning Vene kosmosnaudid Anatoli Ivanišin ja Ivan Vagner Foto: Roscosmos Press Office/Roscosmos Press Office/TASS/Scanpix

Komandör Anatoli Ivanišin rõhutas, et treeningute ajal kehtisid eritingimused ning neid ei saanud külastada ei pereliikmed ega sõbrad.

«Treeningute viimases etapis ei olnud meil muu maailmaga mitte mingisugust kokkupuudet, olime täielikus isolatsioonis,» sõnas komandör.

Vene kosmonaudid Ivanišin ja Vagner olid alguses varuvariandid, kuid kui algse meeskonna ühe liikme silm vigastada sai, siis said neist põhimeeskonna kosmonaudid.

Praegu on Rahvusvahelises kosmosejaamas Venemaa kosmonaut Oleg Skripoška ning USA astronaudid Jessica Meir ja Andrew Morgan. See meeskond tuleb Maale tagasi 17. aprillil, maandudes Sojuz kapsliga Kasahstani tühermaal.

Roskosmose juht Dmitri Rogozin teatas selle nädala alguses, et Roskosmose ettevõtetes on saanud koroonaviiruse nakkuse üheksa inimest ja nad kõik on haiglaravil. Roskosmoses töötab kokku üle 200 000 inimese.

Koroonaviiruse tõttu ei saa ajakirjanikud kajastada nii ISSile lendamist kui sealt Maale saabumist enam nii nagu varem, vaid täita tuleb ettevaatusabinõusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles