Austria hakkab koroonapiiranguid tühistama, millised riigid seda veel teevad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Maskides austerlased Viinis
Maskides austerlased Viinis Foto: ALEX HALADA/AFP/Scanpix

Austria on Euroopas esimene riik, mis asub koroonaviirusest SARS-CoV-2 ja viirushaigusest Covid-19 tingitud piiranguid tühistama. Sama kavatseb teha ka Taani ning Norra langetab piirangute tühistamise otsuse täna.

Austria valitsuse teatel tohivad 14. aprillil end avada ärid, mille suurus on alla 400 ruutmeetri.

Suured poed, ostukeskused, juuksuri- ja massaažisalongid ning spaad ja ujulad avatakse 1. mail. Sealsed restoranid ja hotellid avatakse mai keskel.

Austrias hakkasid kehtima koroonapiirangud 16. märtsil ja piirangute ajal on toidupoed lahti olnud. Poodides saab olla igal 20 ruutmeetril vaid üks klient ja kõik peavad kandma näomaske.

Taani peaminister Mette Frederiksen teatas 6. aprillil, et piiranguid hakatakse tühistama ja ta võrdles seda köiel tantsimisega.

Taani peaminister Mette Frederiksen 6. aprillil koroonaviiruse teemalisel pressikonverentsil
Taani peaminister Mette Frederiksen 6. aprillil koroonaviiruse teemalisel pressikonverentsil Foto: RITZAU SCANPIX/via REUTERS/Scanpix

Taanis avatakse 15. aprillil lasteaiad ja tööd alustavad koolide 1.-5. klassid.

11. märtsil kinni läinud Taani piir, restoranid, baarid, spordisaalid, juuksurisalongid ja teised teenindused on kinni kuni 10. maini. Selle kuupäevani ei saa külastada ka kirikuid ja raamatukogusid.

See kehtib samuti koolide 6.-10. klasside kohta.

Pärast seda kuupäeva kaalub Taani valitsus koroonaolukorra põhjal, kas need avatakse või mitte.

Teised Euroopa riigid jälgivad Austria ja Taani piirangute tühistamist, kas see annab tagasilööke.

Piirangute tühistamise eesmärgiks on turgutada majandust, mis on madalseisus.

Norra teatas 6. aprillil, et epideemia on kontrolli all ja viirusse nakatumine on langenud 0,7. See tähendab, mitu inimest keskmiselt on nakkuse saanud. Alla 1 jäävad numbrid näitavad, et haiguspuhang hakkab taanduma.

Kolm nädalat kestnud piirangute ajal on Norras olnud lasteaiad ja koolid suletud ning suvilatesse ei ole tohtinud minna.

Kuid lahti on tohtinud olla restoranid, mis on suutnud tagada klientide vahel piisava vahemaa.

Saksamaa valitsuse teatel kaalutakse piirangute tühistamist siis, kui nakatunute arv märgatavalt väheneb. Kantsler Angela Merkeli sõnul ei oska ta täpset kuupäeva öelda.

Hispaanias on kehtiva eriseaduse kohaselt piiranguid kuni 26. aprillini.

Lõuna-Hispaanias Rondas oma kodus koroonaviiruse lõksus olev naine mängib rõdul oma naabritega bingot. Rõdu küljes on Hispaania lipp, millel on ka must lint, millega ta mälestab Covid-19 tagajärjel surnuid
Lõuna-Hispaanias Rondas oma kodus koroonaviiruse lõksus olev naine mängib rõdul oma naabritega bingot. Rõdu küljes on Hispaania lipp, millel on ka must lint, millega ta mälestab Covid-19 tagajärjel surnuid Foto: Jon Nazca/Reuters/Scanpix

Peaminister Pedro Sanchez teatas, et kaalub pärast lihavõtteid, kas osa ärisid ja poode saab avada ning inimesed saavad tööle minna.

Koroonakriisi ajal on olnud avatud Hispaania ametid ja firmad, mis on viiruse vastu võitlemisel ja riigi toimimisel elutähtsad.

Itaalia ei plaani veel niipea piiranguid tühistada, sest seal on väga palju nakatunuid ja surnuid ning langustendentsi ei ole näha.

Itaalia valitsus valmistub siiski teiseks etapiks, milles viirushaigus näitab taandumise märke, inimestel lubatakse taas normaalselt väljas liikuda, kuid tuleb kanda maske ja desinfitseerida käsi.

Viimastel päevadel on Hiinast ja teistest riikidest saabunud Itaaliasse kaitsevarustust.

Hiinas Hubei provintsis asuvast Wuhanist sai möödunud aasta detsembris koroonaepideemia alguse, kuid pärast 11 nädalat  kestnud karantiini on see linn alates 8. aprillist taasavatud.

Wuhan avas ka bussi-, rongi- ja lennujaamad ning inimesed saavad jälle reisida.

Reisijad Hiina Wuhani Tianhe rahvusvahelises lennujaamas. 11 nädalat lukus olnud koroonaviiruse epitsenter Wuhan avati 8. aprillil ja kümned tuhanded inimesed on sealt lahkumas
Reisijad Hiina Wuhani Tianhe rahvusvahelises lennujaamas. 11 nädalat lukus olnud koroonaviiruse epitsenter Wuhan avati 8. aprillil ja kümned tuhanded inimesed on sealt lahkumas Foto: Ng Han Guan/AP/Scanpix

Ka mujal Hiinas on liikumispiiranguid tühistatud ning paljud söögi- ja teeninduskohad on avatud.

Hiinas ollakse igaks juhuks valmis uueks viiruselaineks.

Maailmas on koroonaviiruse diagnoosi saanud üle 1,5 miljoni inimese ja viirushaigusse on surnud umbes 87 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles