VÕRRATUD KAADRID ⟩ Soome uisukaunitar viis Lapimaal ellu oma unistuse

Elu24
Copy
Soome iluuistuaja Emmi Peltonen.
Soome iluuistuaja Emmi Peltonen. Foto: Kai Kuusisto / Red Bull Content Pool

Iluuisutaja Emmi Peltonen täitis pikaajalise unistuse ja esitas kauni uisukava virmaliste valgusel Nuorgami tundrate vahel paikneva järve jääl. 

Uisukavast valmisid ainulaadne jäätantsuvideo ja lühifilm. Kava põhineb spetsiaalselt komponeeritud heliteosel, mille loomisprotsessis osales ka iluuistuaja ise. Muusikapala kirjutas ja produtseeris Soome tuntud muusikaauhinna Emma võitnud Totte Rautiainen ning rahvusvahelisse video- ja filmilevisse jõudva jäätantsuvideo režissöör oli Kim Koponen.

Emmi Peltoneni arktiline jäätantsuvideo filmiti veebruaris Soome ja kogu Euroopa Liidu kõige põhjapoolsema omavalitsuse Nuorgami tundrate vahel paikneva järve jääl. Iluuisutajad on harjunud uisutama jäähallide tasaseks lihvitud jääl ning loodusliku jääkatte ebatasasus pakkus ka andekale uisutajale tõsiseid väljakutseid. 

Eriti keeruline oli tundrajärve kõval ja konarlikul jääl korralikke hüppeid sooritada, sest uiskude kokkupuude jääga on hoopis teistsugune, kui jäähallis.

«Keerulistes talvistes oludes uisutamine erineb suuresti tavapärastest ja rutiinsetest treeningutest ning võistlusreisidel saadud kogemustest. Samas olen alati unistanud uisutamisest järvejääl, talvise looduse rüpes. Soome kõige põhjapoolsemas paikkonnas tekkis maagiline meeleolu ja olen õnnelik, et nägin esimest korda elus ka virmaliste värvidemängu,» rõõmustas Emmi Peltonen.

Iluuisutamine on spordiala, mis nõuab maksimaalseid tehnilisi oskusi ja soorituse täpsust ning seetõttu soovis Emmi luua Nuorgamis esitamiseks kava, mis keskenduks sportlike saavutuste asemel meloodiast ja visuaalsest pildist tervikliku tõlgenduse loomisele. Põhja-Jäämerega piirnev Nuorgam ja sealne loodus madalate tundrate ja järvedega lõid koreograafiale unikaalse tausta. Spetsiaalselt selle kava jaoks kirjutatud elektrooniline muusikapala viiulipartiiga lõi jäätantsule imelise rütmi ning kogu esitus oli kui värskendav tuuleõhk iluuisutamise peavoolule omaselt klassikalisest muusika tippteoste hulgast valitud saatemuusika seas.

«Tahtsin tuua midagi uut iluuisutamisega tavapäraselt seostatud klassikalise muusika valikusse ning Totte Rautiainen kirjutas minu kava jaoks suurepärase teose. Viiulimuusika ja elektroonilise biidi kombinatsioon oli selle projekti jaoks täiuslik valik,» lisas Peltonen.

Iluuisutamist filmitakse tavaliselt eemalt, staatilise kaamera vahendusel. Emmi jäätantsuvideo režissöör Kim Koponen tõi kaamera võimalikult lähedale ja filmis uisutähe liigutusi võimalikult ühtse esitusena. Video viibki vaataja kaasa Emmi päeva ja öö vahele mahtuvasse uisumaailma.

«See projekt tähendab minu jaoks mitmeski mõttes unistuste täitumist ning olen lõpptulemusega väga rahul,» sõnas iluuisutamise kolmekordne Soome meister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles