FOTOD ⟩ USA-Mehhiko piiri äärest avastati järjekordne tunnel, kus oli peidus 30 miljoni dollari väärtuses narkootikume

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
USA piiri äärest avastati järjekordne kuritegeliku grupeeringu poolt rajatud tunnel, millega smugeldati USAsse narkootikume.
USA piiri äärest avastati järjekordne kuritegeliku grupeeringu poolt rajatud tunnel, millega smugeldati USAsse narkootikume. Foto: AP /Scanpix

San Diegost avastatud tunneli sissepääs ei asunud kaugel äsja ehitatud piirimüüri osast, mida president Donald Trump mullu septembris külastas.

Föderaalagendid konfiskeerisid 29,6 miljoni dollari väärtuses illegaalseid uimasteid tunnelist, mida smugeldajad kasutasid Mehhikost San Diegosse sisenemiseks, vahendas The New York Times

Tunnel oli oma konstruktsioonilt keeruline, sellel oli ka ventilatsioon, valgustus ja maa-alune raudteesüsteem, teatasid võimud teisipäeval.

Tunneli sissepääs ei asunud kaugel äsja ehitatud piirimüüri lõigust, mida president Trump külastas möödunud aasta septembris San Diegos Otay Mesas.

Leitud uimastite hulgas oli ligi 590 kilo kokaiini, 39 kilo metamfetamiini, 7,7 kilo heroiini, 1360 kilo marihuaanat ja üle 900 grammi fentanüüli, teatas San Diego tunneli töörühm.

Töörühma moodustavad sisserände- ja tolliameti, USA narkoagentuur DEA ja piirivalve patrullide esindajad, kelle sõnul avastati 609 meetri pikkune tunnel 19. märtsil.

Viimati avastatud tunnel oli samuti oma ventilatsioonisüsteemi ja valgustusega.
Viimati avastatud tunnel oli samuti oma ventilatsioonisüsteemi ja valgustusega. Foto: AP / Scanpix

«Need tunnelid näitavad narkokaubandusega tegelevate organisatsioonide sihikindlust meie piirikontrolli õõnestamisel ja surmavate narkootikumide smugeldamisel meie kogukonda,» ütles DEA vastutav eriesindaja John W. Callery

Konfiskeerimise käigus ühtegi vahistamist ei toimunud. 

Uurijate sõnul on tegemist ühe viimase aja suurima avastatud narkootikumide kogusega, mis on ühest tunnelist leitud. 

Samast piirkonnast leiti veidi rohkem kui kaks kuud tagasi 1,3 kilomeetrine tunnel, mis on föderaalagentide sõnul USA kõigi aegade pikim kahte riiki ühendav tunnel.

«Piiriülesed tunnelid kujutavad endast kõige olulisemat ohtu meie rahvuslikule julgeolekule,» ütles piiripatrulli vanemveebel Aaron M. Heitke.

«Kuritegelikud organisatsioonid saavad neid tunneleid kasutada, et tuua USA-sse kõike, mida nad soovivad. See on globaalse pandeemia ajal eriti murettekitav,» lisas Heitke.

Tunnelist avastati peaaegu 30 miljoni dollari väärtuses erinevaid narkootikume.
Tunnelist avastati peaaegu 30 miljoni dollari väärtuses erinevaid narkootikume. Foto: AP / Scanpix

Võimude sõnul on Mehhikos Otay Mesas ja Tijuanas asuvaid ladusid ühendava tunneli keskmine sügavus 9,3 meetrit. 

Föderaalagentide sõnul on umbes 0,9 meetri laiune tunnel seal olnud juba mitu kuud. Tunnel avastati pärast seda, kui töörühm sai vihje rahvusvahelise kuritegeliku grupeeringu korraldatud narkootiliste ainete salakaubaveo operatsioonist.

Ühtegi konkreetset grupeeringut aga seni nimetatud ei ole.

«Seni, kuni kartellid kulutavad jätkuvalt miljoneid dollareid tunnelite ehitamiseks, jätkame meie nende otsimist ja täitmist,» ütles California lõunaosa prokurör Robert S. Brewer Jr.

USA piiri äärest viimati avastatud tunnel oli ühendatud kahe erineva laoga.
USA piiri äärest viimati avastatud tunnel oli ühendatud kahe erineva laoga. Foto: AP / Scanpix

Piiripatrulli järelevalveametniku esindaja Jeff Stephensoni sõnul on alates 1993. aastast San Diego piirkonnas avastatud üle 70 tunneli.

Ei olnud kohe selge, kas narkokaubitsejad kaevasid viimati leitud tunneli enne või pärast uue piiriseina ehitamist.

Piiriseina ehitamine on olnud USA president Donald Trumpi tähelepanu keskpunktis, kes muutis selle teema oma 2016. aasta presidendikampaania aluspõhjaks. 

Trumpi «seinaalgatuse» kriitikud on öelnud, et tõke on ebatõhus viis piiri kindlustamiseks ja seda saab tunnelitega õõnestada.

Septembris Otay Mesas toimunud visiidi ajal kirjutas Trump oma nime ühele vastvalminud tõkkele asetatud terasest liistule ja uhkustas, et see saab olema kõige läbitungimatum müür maailmas.

Valge Maja ei ole aga seni uue tunneli leidmist kommenteerinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles