OOTAMATU KEERDKÄIK ⟩ Kas prints Harry on sunnitud koroonakriisi tõttu Suurbritanniasse naasma?

Elu24
Copy
Kuninganna Elizabeth II, prints Harry ja Meghan Markle 2018. aastal Londonis.
Kuninganna Elizabeth II, prints Harry ja Meghan Markle 2018. aastal Londonis. Foto: Reuters/ScanPix

Võib juhtuda, et prints Harry on koroonaviiruse puhangu tõttu sunnitud Suurbritanniasse naasma, vahendab Daily Star.

Selleks kohustab teda seadus, mille lõi 1911. aastal tollane kuningas George V ning mis puudutab riiginõunikke.

See tähendab seda, et kui kuninganna Elizabeth II pole võimeline kas haiguse või mõne välisvisiidi tõttu ise ametikohustusi täitma, määratab ta selleks ajaks vähemalt kaks riiginõunikku, kes tema kohustused üle võtaks.

Vastavalt kehtivatele eeskirjadele, mida viimati muudeti 1937. aastal, tuleb riiginõunikud nimetada konkreetsest rühmast. Sinna kuulub kuninganna abikaasa prints Philip ning neli esimest inimest troonipärimise järjekorrast, kes kõik on vähemalt 21-aastased.

Kui peaks juhtuma, et kuninganna pole suuteline oma ülesandeid täitma, oleks potentsiaalne nimekiri inimestest järgmine: prints Philip, prints Charles, prints William, prints Harry ja prints Andrew.

Praeguse koroonaviiruse kriisi ajal on aga ebatõenäoline, et prints Philip või prints Charles kuninganna kohustused üle võtaks. 

Nimelt on Suurbritannia tervishoiu ja sotsiaalhoolduse minister Matt Hancock öelnud, et kõik Suurbritannia üle 70-aastased elanikud peaksid end isoleerima.

Kuninganna Elizabeth II (93) on kolinud koos väheste töötajatega Windsori lossi ning sama on teinud ka 98-aastane prints Philip, kes muidu elas Sandringhami lossis.

71-aastasel prints Charlesil on koroonaviirus ja ta viibib praegu Balmoralis, kuninganna kauges Šoti mõisas koos abikaasa Camillaga (72).

Möödunud aasta novembris ütles seksiskandaali tõmmatud prints Andrew lahti kuninglikest kohustustest. Teda on kritiseeritud sõpruse osas süüdimõistetud seksuaalkurjategija Jeffrey Epsteiniga ja tema on seetõttu ebatõenäoline kandidaat.

Seetõttu oleks prints William kõige tõenäolisem nõuniku kandidaat, kuid järgmine nimekirjast oleks ilmselt Harry. Kuigi ka Harry loobus kuninglikest kohustustest, võib temast siiski veel seaduslik nõunik saada.

Daily Star vahendab ka, et kuigi Harry ja Meghan Markle elavad praegu koos beebi Archie'ga Californias, on nende ametlik elukoht endiselt Ühendkuningriigis Frogmore Cottage'is Windsori lossi maadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles