HALB DIIL ⟩ Euroopa on kimpus Hiinast ostetud sadade tuhandete kõlbmatute koroonatestidega (1)

Elu24
Copy
Koroonaviiruse laboratoorne testimine.
Koroonaviiruse laboratoorne testimine. Foto: AP/Scanpix

Made in China? Hispaania massiivne kiirtestide hange võib olla läbikukkunud, väidab aga kohalik meedia. Sama saatus tabas ka Tšehhit, mis samuti ostis kiirteste Hiinast.

El Pais kirjutas eile, et Hiaspaania ostetud 640 000 koroonatesti ei anna sugugi julgustavaid tulemusi. Valitsus hankis Hiinast kiirtestid, et hakata laialdasemalt COVID-19 levikut tuvastama. Senised laboritestid võtsid tunde.

Nüüd selgub, et massiivne hange võib olla läbi kukkunud. «Nad ei tuvasta positiivseid juhtumeid, nagu oodatud,» kinnitas katsetel osalenud anonüümne allikas.

Hiina firma BioEasy toodetud kiirtestid tuvastavad vaid 30 protsenti inimestest, kel on koroonanakkus. «Sellise tulemusega ei ole looogiline neid teste kasutadagi,» kinnitas allikas. Vaja oleks vähemalt 80-protsendilist täpsust.

Nii peavad hispaanlased edasi kasutama vanu aeglasemaid teste, kinnitasid Carlos III Terviseinstituudist pärinevad allikad. Need tuvastavad viiruse enda pärilikkusaine, kuid tulemuste saamine võtab tunde.

Kiirtestid aga töötavad sarnaselt rasedustestile. Nad tuvastavad, kas valgevereliblede hulk on tõusnud ja seda vaid 15 minutiga. Äärmine ebatäpsus muudab need aga kasutuks. Valitsus on väidetavalt tellinud veel 5 500 000 sarnast testi, kuid pole teada, kas samalt tootjalt.

Hispaania üritab leida kiireid lahendusi, kuna riigis on üks maailma hullemaid COVID-19 puhanguid. Tuvastatud on 64 000 nakatunut, surmasid ligi 5000 ja veel üle 4000 inimese on intensiivravil.

Tšehhi sai petta

Sama probleemi otsa on komistanud ka Tšehhi. Selgus, et sarnastest 15-minuti testidest on seal kasutuskõlbmatud koguni 80 protsenti. Nii peab riik jätkama laboratoorsete testidega, mida suudetakse läbi viia vaid 900 tükki päevas.

Riik ostis 100 000 sellist testi. Hange läks maksma ligi 600 000 dollarit. Siseminister Jan Hamacek rahustas aga inimesi.

Tema sõnul saab teste siiski kasutada inimeste peal, kes pöörduvad karantiinist tagasi tavaelusse. «Minu arvates ei ole see mingi skandaalne avastus, et need ei tööta,» arvas Hamacek.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles