Itaalia teadlane uurib, kas koroonaviirus oli kohal juba sügisel: tagantjärele tundub asi kahtlane

Elu24
Copy
Milanos peab poodi pääsemiseks laskma kehatemperatuuri mõõta.
Milanos peab poodi pääsemiseks laskma kehatemperatuuri mõõta. Foto: Zuma Press/Scanpix

Eelmise aasta lõpus oli Põhja-Itaalias Lombardias ebatavaliselt palju tõsiseid kopsupõletiku- ja gripijuhtumeid. Itaalia teadlane uurib, kas tegemist võis juba siis olla koroonaviirusega.

Milano ülikooli professor ja epidemioloog Adriano Decarli ütles Reutersile, et möödunud aasta oktoobrist detsembrini oli Põhja-Itaalias Milano ja Lodi linnades märkimisväärselt rohkem inimesi kopsupõletiku ja gripiga haiglas kui tavaliselt.

Tema sõnul viidi selliste kaebustega eelmise aasta kolmel viimasel kuul haiglasse sadu inimesi rohkem kui tavaliselt ning mõned neist ka surid.

Decarli vaatab üle haiglate dokumentatsiooni ja ülejäänud info nende juhtumite kohta, et saada aru, kas uus koroonaviiruse epideemia jõudis Itaaliasse juba kuude eest. «Kui viirus tõesti oli Itaalias juba 2019. aasta lõpus, siis tahame teada, miks see nii pikalt märkamata jäi,» ütles Decarli.

Itaalias on nakatunuid üle 80 000 ja surnud rohkem kui 8000 inimest.
Itaalias on nakatunuid üle 80 000 ja surnud rohkem kui 8000 inimest. Foto: SIPA/Scanpix

Itaalia Mario Negri instituudi farmakoloogiliste uuringute juht Giuseppe Remuzzi kinnitas, et Lombardia perearstid teatasid eelmise aasta lõpus ebatavalistest kopsupõletikku haigestumistest, mis tagantjärele tunduvad kahtlased. Nende seas oli ka kahepoolse kopsupõletiku juhtumeid, millega käis kaasas kõrge palavik, köha, väsimus ja hingamisraskused. 

«Ühtki neist juhtumitest pole dokumenteeritud kui Covid-19 juhtumit, kuna sel hetkel polnud Covid-19 eksistentsist isegi tõendeid,» sõnas Remuzzi, kelle sõnul võib see anda märku, et viirus võib mitu kuud märkamata jääda.

Remuzzi sõnul on teised teadlased avaldanud kahtlust, et Hiinas võis viirus olla juba oktoobris.

Teised eksperdid on Decarli hüpoteesi osas skeptilised. Suurbritannia East Anglia ülikooli meditsiiniprofessor Paul Hunter pidas seda väga ebatõenäoliseks ning ütles, et juhul kui toona võetud proovid hüpoteesi ei kinnita, siis ei tasu seda uskuda. «Kui see oleks olnud Covid-19, siis on mõeldamatu, et see poleks juba varem Euroopas epideemiaks muutunud,» arvas Hunter.

Ka tipptunnil on Milano tänavad tühjad.
Ka tipptunnil on Milano tänavad tühjad. Foto: SIPA/Scanpix

Milano ülikooli professori Massimo Galli arvates jõudis viirus Itaaliasse tegelikult jaanuari teises pooles ehk kuu aega varem, kui teatati esimesest juhtumist. Tõenäosust, et viirus hakkas levima juba sügisel, peab ta siiski väga väikeseks.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel teatati uuest koroonaviirusest esimest korda eelmise aasta detsembris Kesk-Hiinas Wuhanis. Itaalias teatati esimesest juhtumist 21. veebruaril ning praeguseks on seal kõige rohkem koroonasurmasid. Nakatunute arvult on Ameerika Ühendriigid nüüdseks Itaaliast mööda läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles