Varssavisse püstitatakse Teise maailmasõja kangelaskarule mälestusmärk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karu Wojtek ja Poola sõdur
Karu Wojtek ja Poola sõdur Foto: Wikipedia.org

Poola pealinna Varssavisse püstitatakse Teise maailmasõja ajal kuulsaks saanud pruunkarule mälestusmärk.

Poola sõdurid kodustasid väikese süüria pruunkaru poja, kellele anti nimeks Wojtek, 1941. aastal Iraanis, edastab The Telegraph.

Sõdurid õpetasid karu õlut jooma ja sigarette suitsetama, sõjaväeliselt tervitama ning neid lõbustama.

1944. aastaks oli karu saanud täiskasvanuks, olles 180 sentimeetrit pikk ja kaaludes 226 kilogrammi.

Karu sai ka auastme ja teenistuskohuslase numbri, mis aitas eirata keeldu, mille kohaselt eesliinile ei tohtinud loomi kaasa võtta.

Süüria pruunkaru liitus Poola armee 22. kompaniiga ning kandis Itaalias Monte Cassino lahingus laskemoona. See tegi temast ühe Poola armastatuima sõjakangelase.

Pärast pikka kaalumist langetasid Poola võimud nüüd otsuse püstitada kangelaskarule mälestusmärk, mille ta ammu ära teeninud oli.

Karule loodi Šotimaal ka mälestusfond Wojtek Memorial Trust, mille juht, Šoti kirjanik Aileen Orr tegi ettepaneku püstitada kuulsale karule mälestussammas nii Varsavisse kui Edinburghi.

Karu nimi tähendab tõlkes 'naerev sõdalane'. Pärast Teist maailmasõda elas see karu Šotimaal Edinburghi loomaaias, kus ta 1962. aastal 22-aastasena suri.

Karu jõudis Šoti loomaaeda, kui Poola kompanii sõja lõpul viidi Šotimaale Berwickshire´i.

«Poola sõdurid pidid enne Šotimaalt lahkumist otsustama, mis karuga teha. Poola sõdurid nutsid nagu lapsed, kui pidid karust loobuma,» meenutas Orr oma vanaisalt lapsepõlves kuuldut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles