Venemaal kehtestati 18. märtsil hädaolukorra tõttu välismaalastele kuni 1. maini riiki sisenemiskeeld. Viis päeva hiljem, 23. märtsil, peatati ajutiselt ka kogu lennuliiklus, mis jättis omakorda sajad välismaalased Moskva lennujaamades turvatsooni lõksu.

Koroonaviiruse Covid-19 tõttu on kehtestatud Venemaal eriolukord ning riigipiirid on välismaalastele suletud juba alates 18. märtsist. Sellest ajast saati on Moskva lennujaama jäänud lõksu sajad välismaalased, kellel ei lubata Venemaale siseneda ja kes ei saa lendude tühistamise pärast ka koju naasta.

Lennujaama lõksu jäänud isikute seas on palju Kesk-Aasia kodanikke, kes töötavad talvel Venemaal ja hakkasid pärast hooaja lõppu just koju naasma aga jäid hoopis lennujaama lõksu. Migratsiooni advokaat Valentina Chupiki sõnul on inimeste tingimused lennujaamas halvad ning tõenäosus koroonaviirusesse nakatuda suurem, vahendab BBC.

Heategevusorganisatsioonid ja saatkonnad on saatnud lennujaamas olevatele toitu ja vett, kuid muidugi soovivad välismaalased pigem lennupiletit koju.

Sadade lõksu jäänute seas oli ka Tadžikistani kodanikke, kes lendude tühistamise pärast pidid einestama lennujaama põrandale laotatud tekkidel. Praeguseks on vaid Tadžikistan oma kodanikud tellimuslennuga Moskvast kodumaale toonud.
Sadade lõksu jäänute seas oli ka Tadžikistani kodanikke, kes lendude tühistamise pärast pidid einestama lennujaama põrandale laotatud tekkidel. Praeguseks on vaid Tadžikistan oma kodanikud tellimuslennuga Moskvast kodumaale toonud. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/Scanpix
Enamik, kes ootavad koju naasmist Moskva lennujaamades, on pärid Kesk-Aasiast.
Enamik, kes ootavad koju naasmist Moskva lennujaamades, on pärid Kesk-Aasiast. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix
25. märtsil ootasid veel väga paljud võimalust kodumaale naasta. Mõned kandsid maske, teistel maskid puudusid.
25. märtsil ootasid veel väga paljud võimalust kodumaale naasta. Mõned kandsid maske, teistel maskid puudusid. Foto: Sergei Savostyanov/Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix

Juba enne lendude tühistamist jäi aga sisenemiskeelu tõttu lennujaama lõksu Venemaal elav ukrainlane, kes kirjeldas oma «elu» lennujaamas ka meediale.

Ukraina kodanik Anton Scherbyna (31) naasis oma venelannast abikaasaga mesinädalatelt Moskvasse vahetult enne välismaalastele sisenemiskeelu kehtestamist. Nõnda jäi Moskvas elav ja õpetajana töötav Scherbyna lennujaama turvatsooni lõksu juba peaaegu nädal tagasi, vahendab msn.com.

Ukrainlane «elab» hetkel Moskva Vnukovo lennujaamas. Mees oleks võinud lennata Minski või Istanbuli kaudu tagasi oma kodumaale Ukrainasse, kuid ütles, et lennupiletid olid ülikõrge hinnaga ja et sinna lennata pole tal mingit mõtet, kuna elab Moskvas.

Ukraina kodanik Anton Scherbyna on üks kümnetest välismaalastest, kes on Moskva Vluknovo lennujaama turvatsoonis lõksus juba eelmisest nädalast.
Ukraina kodanik Anton Scherbyna on üks kümnetest välismaalastest, kes on Moskva Vluknovo lennujaama turvatsoonis lõksus juba eelmisest nädalast. Foto: ANTON SCHERBYNA/via REUTERS/Scanpix

Scherbyna magab istmetel, sööb lennukitoitu ja kasutab lennujaama tualettruume pesemiseks ja puhtuse hoidmiseks. «Tingimused on ilmselt paremad kui Vene vanglas, kuid halvemad kui tavalistes elutingimustes,» rääkis Scherbyna Reutersile Skype'i videokõnes.

«Olen hakanud mõtlema, kuidas eemalt raha teenida,» tunnistas Scherbyna. «Kui ma pean siin kauem viibima, siis pean seda tegema, kuna oleme raskes finantsolukorras nagu paljud teised.»

Lennujaama töötajad jagasid Sherbyna sõnul turvatsoonis lõksus olnud isikutele tekke, kuid olukorra lahendamiseks on tehtud väga vähe.

Paljud rivistasid end turvatsoonis ühte ritta, võtsid jalanõud jalast ning heitsid neile pakutud «asemetele» pikali. 
Paljud rivistasid end turvatsoonis ühte ritta, võtsid jalanõud jalast ning heitsid neile pakutud «asemetele» pikali. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Moskvas on kokku neli lennujaama, väidetavalt on kõigi lennujaamade turvatsoonis välismaalastele kehtestatud sisenemiskeelu tõttu sarnane olukord.
Moskvas on kokku neli lennujaama, väidetavalt on kõigi lennujaamade turvatsoonis välismaalastele kehtestatud sisenemiskeelu tõttu sarnane olukord. Foto: Sergei Savostyanov/Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix
Lisaks «asemetele» on Moskva lennujaamas ootavatele välismaalastele jagatud ka veepudeleid.
Lisaks «asemetele» on Moskva lennujaamas ootavatele välismaalastele jagatud ka veepudeleid. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix
Veepudelitele on leitud ka teine otstarve, neid kasutatakse patjadena. 
Veepudelitele on leitud ka teine otstarve, neid kasutatakse patjadena. Foto: Sergei Savostyanov/Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix
Need härrad on 25. märtsi seisuga veel lennujaamas lõksus, kuid tundub, et vaatamata olukorrale proovitakse tunda end mugavalt ja tuju üleval hoida.
Need härrad on 25. märtsi seisuga veel lennujaamas lõksus, kuid tundub, et vaatamata olukorrale proovitakse tunda end mugavalt ja tuju üleval hoida. Foto: Sergei Savostyanov/Sergei Savostyanov/TASS/Scanpix

Moskva Vnukovo lennujaam ütles Reutersile, et nad ei kommenteeriks reisijate viibimist nende turvatsoonis, suunates küsimused föderaalsele julgeolekuteenistusele (FSB) ja välisministeeriumile. 

Venemaa on tänaseks teatanud 658 koroonaviiruse juhtumist, üks neist on lõppenud surmaga.

Kommentaarid (1)
Copy