VIDEO ⟩ Donald Trump keelas 26 Euroopa riigi kodanikel USAsse sisenemise

Inna-Katrin Hein
Copy
USA president Donald Trump 31. detsembril 2019 Floridas Palm Beachis Mar-a-Lago villas aastavahetuspidustustel
USA president Donald Trump 31. detsembril 2019 Floridas Palm Beachis Mar-a-Lago villas aastavahetuspidustustel Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump kehtestas, et alates 13. märtsist ei tohi 26 Euroopa riigi, kus levib uus koroonaviirus, kodanikud USAsse 30 päeva siseneda.

USA meedia teatel puudutab see keeld eelkõige Schengeni riike.

Need riigid on Austria, Belgia, Tšehhimaa, Taani, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Island, Itaalia, Läti, Liechtenstein, Leedu, Luxemburg, Malta, Holland, Norra, Poola, Portugal, Slovakkia, Sloveenia, Hispaania, Rootsi ja Šveits.

Sissesõidukeeld ei puuduta Suurbritanniat ja Iirimaad ning ka Bulgaariat, Horvaatiat, Küprost ja Rumeeniat, mis ei kuulu Schengeni viisaruumi.

Piirang puudutab kõiki neid välismaalasi, kes on 14 päeva enne USAsse saabuda soovimist reisinud mõnes nüüd USA poolt sissesõidukeelu saanud riigis.

Nii ameeriklased kui USA alalise elamisloaga välismaalsed tohivad järgneva 30 päeva jooksul Euroopa ja USA vahel reisida.

Neile Euroopast saabujatele tehakse tervisekontroll ja nad pannakse 14 päevaks karantiini.

USAsse sisenemise keeld ei puuduta ka USA kodanike pereliikmeid ja veel gruppi isikuid, keda ei ole täpsemalt määratletud.

26 Euroopa riigi kohta käiv keeld jõustub 13. märtsil kell 00.00 USA idaranniku aja järgi.

Donald Trumpi sõnul aitab see reisikeeld takistada uue koroonaviiruse levimist USAs.

«Keelame järgnevaks 30 päevaks Euroopast USAsse reisimise. Uued reeglid hakkavad kehtima reede keskööl. Seda keeldu muudetakse vastavalt olukorra muutumisele,» teatas USA president.

Trump teatas hiljem Twitteris, et keeld ei puuduta ainult inimeste liikumist, vaid see kehtib ka Euroopa kaupade kohta, mis tulevad lennukite ja laevadega.

«Kõik Euroopast tulev on praegu ohuks ning selle tõttu tuleb teha piiranguid ja kehtestada keelde,»  lisas Trump.

Trump täpsustas hiljem, et Euroopast saabuvate kaupade keeldu siiski kohe ei tule, vaid USA jälgib olukorda.

USAs on uue koroonaviiruse SARS-CoV-2 nakkuse saanud ligi 1300 inimest ja surnud on 38.

Nakatunutest 70 said nakkuse välismaal olles ja nad toodi USAsse tagasi. Nende seas on nii Hiinas olnud USA diplomaate, ärimehi ja üliõpilasi kui kruiisil olnuid.

Koroonaviirus on USAs levinud 43 osariiki ja pealinna Washingtoni alale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles