VIDEO ⟩ NASA andmetel on koroonaviiruse epideemia vähendanud Hiinas õhusaastet

Inna-Katrin Hein
Copy
Hiina Wuhan jaanuaris (all) ja veebruaris 2020. Õhusaastatus on vähenenud.
Hiina Wuhan jaanuaris (all) ja veebruaris 2020. Õhusaastatus on vähenenud. Foto: PLANET LABS INC./via REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kosmoseorganisatsiooni NASA satelliidipiltide kohaselt on koroonaviiruse Covid-19 puhang toonud kaasa selle, et Hiinas seisavad tehased ja liiklus ning seetõttu on saastatus vähenenud.

NASA satelliidipiltide kohaselt on lämmastikoksiidi tase alates aasta algusest märgatavalt langenud, teatab earthobservatory.nasa.gov.

NASA avaldas pildid, millel on vahe selgelt näha.

Teadlaste sõnul suleti Hiinas jaanuaris koroonaviiruse kiire levimise tõttu paljud tehased ning õhk on muutunud puhtamaks. Ka liikluses tekib palju kahjulikke aineid ja mitmed Hiina linnad, eelkõige need, mis on karantiinis, on inim- ja autotühjad.

Lämmastikoksiidi taseme langus on selgelt näha Hubei provintsis Wuhanis, kus uus koroonaviirus möödunud aasta detsembris levima hakkas.

Haiguse leviku vältimiseks lõpetati Hiina võimude käsul 23. jaanuaril Wuhanis liiklus, samuti ei saa linna sisse ega sealt välja sõita. Enamik tehaseid ja ettevõtteid suleti ning seda oli ka tänavapildis näha.

Kui lisaks Wuhanile pandi karantiini veel teisigi Hiina linnu, hakkas õhk suurel alal puhtamaks muutuma.

«See on Hiinas esmakordne, et saastatus nii kiiresti alanes,» teatas NASA õhu- ja kliimaekspert Fei Liu.

Lämmastikoksiidi liiga kõrge tase on ohtlik, tekitades happevihmasid, eutrofeerumist ja hingamisraskusi.

Eutrofeerumine ehk eutrofikatsioon on veekogude, harvem maa, rikastumine taimede toitainetega, peamiselt fosfori- ja lämmastikuühenditega. Taimede ülemäärane kasv ja sellega kaasnev lagunemisprotsess toob sageli kaasa hapnikupuuduse ja veekvaliteedi  halvenemise.

Koroonaviiruse puhangus on elu kaotanud umbes 3000 inimest ja nakkuse on saanud üle 83 000 inimese. Suuremad haiguskolded on Hiina, Lõuna-Korea, Jaapan, Põhja-Itaalia ja Iraan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles