VIDEOD ⟩ Lasteahistajast Polanski võit Césaridel tõi tänavatele maruvihased protestijad

Elu24
Copy
Polanski auhind tõi kaasa tulised protestid tänavatel.
Polanski auhind tõi kaasa tulised protestid tänavatel. Foto: SIPA/Scanpix

Skandaalse režissööri Roman Polanski uus film oli Prantsusmaa «oma Oscarite» jagamisel väga edukas. See ajas vihaseks need, kes teadsid, et alaealise vägistanud mees varjab end juba aastakümneid vanglakaristuse eest.

Roman Polanski ajalooline draama «Ohvitser ja spioon» pälvis koguni 12 nominatsiooni. Nende seas oli ka olulisima auhinna, parima režissööri César. Need auhinnad jagatakse Prantsusmaa iga-aastasel üritusel, mida võrreldakse Oscaritega.

See tõi kaasa aga laialdased protestid. 86-aastane režissöör mõisteti juba 1977. aastal süüdi lapseahistamises. Kõige kõmulisem protest oli näitleja Adele Haeneli lahkumine galalt. Viimast on toetanud ka paljud naisõiguslased.

Pariisi tänavatel aga puhkesid Polanski vastu protestid. Tliseks kiskunud mässu oli raske taltsutada isegi politseinikel.

Polanski, kelle naine Sharon Tate mõrvati traagiliselt Masonite sekti poolt, sai oma hilisemate tegude pärast USAs kuus erinevat süüdistust. Mees läks aga uurijatega kokkuleppele, mille järel ta mõisteti alaealisega seksuaalsuhete loomises süüdi.

Polanski ohver oli vaid 13-aastane Vogue' modell. Psühhiaatrilisse ekspertiisi saadetud mees kuulis aga tuttavatelt, et kohtunik tahab teda siiski 50 aastaks vangi mõista. Nii põgenes ta Prantsusmaale, kus on end õiguse mõistmise eest varjanud ja režissöörikarjääri pidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles