VIDEO ⟩ Antarktika saare lumi muutus veripunaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Punane lumi. Pilt on illustreeriv
Punane lumi. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Antarktika Galindesi saarel, kus asub Ukraina Vernadski uurimisbaas, muutus lumi veripunaseks.

Teadlaste sõnul on see tingitud kliimasoojenemisest ja vetikate vohamisest, mis andsid lumele vaarikatooni, kirjutab livescience.com.

Ukraina teadlased postitasid sotsiaalmeediasse punasest lumest fotosid ja selgitasid, selle tekitasid punast värvi vetikad Chlamydomonas nivalis, mida leidub jahedatel aladel.

Need vetikad elavad jääkülmas vees, talvisel ajal on nad talveunes lumes ja jääs. Kevade saabudes hakkab lumi sulama, võimaldades vetikatel ellu ärgata.

Teadlaste sõnul märkas lume punaseks muutumise fenomeni juba Vana-Kreeka filosoof Aristoteles 3. sajandil eKr. Ta andis sellele nimeks arbuusilumi.

Lumi muutub punaseks vetikate kloroplastides leiduvate kartenoidide tõttu. Sama pigment annab ka kõrvitsatele ja porganditele nende oranži värvuse.

Lisaks karmiinpunasele toonile neelavad need pigmendid ka soojust ja kaitsevad vetikaid ultraviolettvalguse eest, võimaldades organismidel olla suvise päikese käes ilma, et tekiks geneetilisi mutatsioone.

Ukraina teadlaste sõnul viitavad vetikad ja lume veripunaseks muutumine otseselt kliimamuutusele.

«Punase tooniga lumi peegeldab päikesevalgust ja sulab kiiremini. Mida rohkem soojust vetikad neelavad, seda kiiremini ümbritsev jää sulab. Mida rohkem jää sulab, seda kiiremini vetikad levivad. See omakorda põhjustab rohkem soojenemist, sulamist ja vetikate vohamist,» selgitasid Ukraina teadlased.

Kui «arbuusilumi» on olnud miljoneid aastaid, siis nüüdne vetikate vohamine ja lume punaseks muutumine viitab otseselt kliimamuutusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles