Maskid või lauskontroll: kuidas reageerivad viiruse Eestisse jõudmisele sadam ja lennujaam? (2)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Hongkongi lennujaamas mõõdetakse reisijate kehatemperatuuri juba mõnda aega. Kas õige pea hakatakse sama tegema ka Tallinnasse saabuvate reisijatega?
Hongkongi lennujaamas mõõdetakse reisijate kehatemperatuuri juba mõnda aega. Kas õige pea hakatakse sama tegema ka Tallinnasse saabuvate reisijatega? Foto: Albert Ivan Damanik / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Täna hommikul teatati, et Euroopas kiirelt leviv koroonaviirus on jõudnud Eestisse. Pärastlõunal teatati ka teisest välismaalasest, kes viidi PPA Tammsaare büroost tervisekontrolli. Kuidas on aga Tallinna lennujaam ja Tallinna sadam reisijate tervise kontrollimiseks valmis ajal, mil koolivaheaeg on lõppemas ja pered naasevad reisidelt?

AS Tallinna Lennujaama kommunikatsioonijuht Margot Holts ütles Elu24-le, et nad lähtuvad terviseameti juhisest:«Kui tehakse kohustus reisijaid kontrollida, siis me seda teeme.»

Holts lisas, et lennujaamal pole veel kindlat plaani tervisekontrolliks ja selleks oodatakse juhendit, mis peaks nendeni jõudma lähipäevil. «Me pole praegu reisijaid kontrollinud, sest pole infot, keda ja kuidas kontrollida,» sõnas ta. «Lennujaamal ei ole ka pädevust selliste kontrollide tegemiseks, sest personalil pole vastavat koolitust.»

Holts lisas, et tervisekontrolli peab ilmselt tegema hakkama kolmas osapool, selle määrab aga terviseamet. «Eks see, millised spetsialistid hakkavad seda tegema, selgub lähiajal, aga kinnitan, et lennujaam teeb terviseametiga koostööd ja täidame kõiki nende antud korraldusi.»

Lennujaama töötajatel on juba praegu juurdepääs maskidele ja kummikinnastele, mida saab igaüks vastavalt vajadusele ja soovile kasutada. 

Kuigi välisminister Urmas Reinsalu soovitas valitsuse pressikonverentsil inimestel oma reisiplaanid hoolikalt läbi mõelda ja võimalusel lähiajal mitte lennata, siis Holtsi sõnul pole Euroopas veel reisijate arvus muutusi näha.

«Soovitan samuti sügavalt mõelda, kas praegu tasub lennata,» sõnas Holts. «Inimesed saavad oma tervise heaks ka ise väga palju tegelikult ära teha. Tasub järgida hügieeni ja kasvõi käsi pesta.»

Tallinna sadama ohutusosakonna juhataja Siiri Lõhmus ütles Elu24-le, et ettevõtte töötajaskond on väljaõppinud ning valmis tegutsemiseks väga erinevates ohuolukordades.

«Epideemia puhuks on töötajatele antud selged käitumisjuhised epideemiatõrje eeskirjas, mis on avalikustatud sadama kodulehel,» selgitas Lõhmus.

Lõhmuse kinnitusel on kõik võimaliku nakatunuga kokkupuutuvad sadama töötajad varustatud kaitseriietuse ja isikukaitsevahenditega, mida hakkatakse kasutama olukorras, kus vastav ohuhinnang ja juhised antakse terviseameti poolt.

«Oleme terviseametiga pidevas infovahetuses ja valmis käivitama kõik vajalikud meetmed. Sadamates asuvates piiripunktides on olulisim saada kiiret ja adekvaatset infot võimaliku ohu kohta,» ütles Lõhmus.

Lisaks tehakse tihedat koostööd laevafirmade ja ametkondadega.

«Loodame, et kõik meie töötajad püsivad terved,» lisas Lõhmus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles