KARM VÄRK ⟩ Video: USAs vahistati 6-aastane tüdruk, kes läks koolis õpetajatele kallale

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
6-aastase tüdruku vahistanud politseinik viidi otsejoones operatiivsõidukisse.
6-aastase tüdruku vahistanud politseinik viidi otsejoones operatiivsõidukisse. Foto: Kuvatõmmis Youtube'ist

Sel nädalal ilmus avalikkuse ette USA Orlando politseiniku kehakaamerasalvestuses, kus on näha, kuidas võimuesindajad vahistasid 6-aastase tüdruku ja viisid ta politseiautosse. 

Politseiohvitser Dennis Turner Orlandos vahistas eelmise aasta septembris esimese klassi õpilase 6-aastase Kaia Rolle'i, sest tüdruku ründas õpetajaid, vahendas BuzzFeed.

Kaia vanaema Meralyn Kirklandi sõnul tekkis aga Oriental Lucious ja Emma Nixoni akadeemias õppival tüdrukul lihtsalt jonnihoog. 

Tüdruku vahistamine ja tema kohtlemine pälvis laialdast kriitikat, mille peale Orlando politseiosakond vabandas ja Turner vallandati mõni päev hiljem.

Videost on näha, kuidas koolis korda valvanud Turner siseneb kabinetti, kus Kaia istub koos koolitöötajaga, ja käsib tal püsti tõusta.

«Tule siia,» ütles Turner.

«Mille jaoks need on?» küsis Kaia, viidates käeraudadele.

«Need on sinu jaoks,» vastas Turner.

«Anna oma käed, OK?» ütleb teine ametnik. «Tule siia, kallis.»

Tüdruk hakkas nutma, kui politseinik tema käed selja taha raudu pani ja karjus: «Ei, ei, ärge pange käeraudu.»

Tüdruk jätkab nutmist ja palub end lahti lasta, kui politseinikud viivad ta koolist välja.

«Ma ei taha politseiautosse minna,» nuuksus tüdruk.

«Sa ei taha,» vastas politseinik ja lisas, et ta peab

«Ei, palun. Ei, palun, andke mulle teine võimalus,» nuttis Kaia. 

«Palun, palun lihtsalt lase mul minna,» palus laps.

Kaiaga samal päeval vahistati teise intsidendi käigus veel üks sama kooli 6-aastane õpilane. 

Politseiosakonna sõnul ei järginud Turner aga Kaia vahistamisel alla 12-aastaste laste vahistamiseks ette nähtud reegleid, mille järgi peab vahistamiseks olema valveülema nõusolek.

Turner kirjutas vahistamisaruandes, et tüdruk lõi kolme kooli töötajat. Pärast Kaia politseiautosse jätmist naasis Turner kooli, kus ta kinnitas ühele töötajale, et käeraudade kasutamine oli vägivaldse tüdruku puhul vajalik. 

Seejärel rääkis Turner, et noorim laps, kelle ta kunagi vahistanud, oli 7-aastane, kes jäi vahele vargusega ja arvas ise, et tegi nalja. 

Kaia vanaema sõnul viidi tema lapselaps käeraudades politseijaoskonda, kus tal võeti näpujäljed ja tehti ka politseifotod. 

«Ükski 6-aastane laps ei peaks saama kellelegi öelda, et ta on olnud raudus kätega ja pidanud kriminaalina sõitma politseiautos ning et temalt on alaealiste keskuses näpujäljed võetud,» kurjustas Kaia vanaema Meralyn Kirkland. 

Tüdruku perekonda esindava advokaadibüroo Smith & Eulo advokaadi sõnul õpib Kaia pärast intsidenti teises koolis ja käib iga nädal nõustaja juures. 

Novembris teatas tüdrukut esindav büroo, et kavatseb linna kohtusse kaevata.

Teisipäevases avalduses ütles Orlando politseiülem Orlando Rolón, et lisaks Turneri vallandamisele on jaoskonnas rakendanud muudatusi, et vältida sellise juhtumi kordumist. Sealhulgas nõutakse nüüd, et alla 12-aastaste laste vahistamise korral tuleb selleks saada oma ülema luba.

«Ise vanaisana mõistan, kui traumeeriv see juhtum oli lapsele ja kõigile asjaosalistele,» sõnas Rolón.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles