Kes oli Egiptuse äsja surnud ekspresident Hosni Mubarak?

Inna-Katrin Hein
Copy
Egiptuse president Hosni Mubarak pöördumas televisioonis 10. veebruaril 2011 rahva poole
Egiptuse president Hosni Mubarak pöördumas televisioonis 10. veebruaril 2011 rahva poole Foto: REUTERS TV/REUTERS/Scanpix

Euronews teatas viitega Egiptuse meediale, et 2011. aasta Araabia kevade ajal võimu kaotanud Egiptuse endine president Hosni Mubarak on surnud.

Pärast päevi kestnud meeleavaldusi Kairos ja teistes Egiptuse linnades pöördus Mubarak televisioonis 10. veebruaril 2011 rahva poole ja teatas, et astub tagasi.

Tema võimust loobumine tõi Egiptuses iseseisvumisaja esimesed demokraatlikud valimised, mille võitis Moslemi Vennaskond, mis oli Mubaraki võimu ajal aastakümneid keelatud ja mahasurutud.

Moslemi Vennaskonna juht Mohammed Morsi valitses riiki kaootiliselt ning 2013. aastal kukutati ta valitsus sõjaväejuhi Abdel Fattah el-Sisi riigipöörde käigus.

El-Sisi võitis Egiptuse 2014. aasta valimised, millel Moslemi vennaskond ja teised valitsusvastased ei tohtinud oma kandidatuuri üles seada. 

Hosni Mubarak sai võimule 1981. aastal pärast presidendi Anwar Sadati mõrvamist sõjaväeparaadi ajal. Temast sai iseseisva Egiptuse neljas president.

Enne poliitikasse suundumist tegi Mubarak karjääri Egiptuse õhujõududes, olles 1972 – 1975 õhujõudude komandör ning ta sai 1973. aastal õhujõudude marssali auastme.

Enne seda oli ta piloot ja lennundusinstruktor Egiptuse õhujõudude lennundusakadeemias.

Mubarak oli Egiptuse president ligi 30 aastat, olles Egiptuse kõige pikaajalisem valitseja pärast Muhammad Ali Pašat, kes valitses Egiptuses 1805–1848, olles võimul 43 aastat.

Egiptuse asepresident Omar Suleiman teatas 11. veebruaril 2011, et Mubarak astus tagasi ja võim on antud Egiptuse kaitseväe kõrgemale nõukogule.

13. aprillil 2011 andis Egiptuse peaprokurör käsu Mubarak ja ta kaks poega Alaa ja Gamal 15 päevaks vahi alla võtta, et neid küsitleda seoses korruptsiooni ja võimu kuritarvitamise kahtlustusega.

Mubarak pidi astuma kohtu ette, kuna teda süüdistati, et tema käsul tapeti 2011. aasta meeleavaldustel rahumeelseid protestijaid.

Kohus tema üle algas 3. augustil 2011 ja 2. juunil 2012 mõisteti ta eluks ajaks vangi.  

Pärast vangistuse määramist ja vangistuse ajal tabasid Egiptuse ekspresidenti terviseprobleemid.

13. jaanuaril 2013 tühistas Egiptuse kassatsioonikohus Mubaraki eluaegse vangistuse ja andis käsu korraldada ta üle uus kohus.

Siis määras kohus nii Mubarakile kui ta kahele pojale korruptsiooni eest vanglakaristus.

Egiptuse endise presidendi Hosni Mubaraki pojad Alaa (vasakul) ja Gamal Kairo kohtus.
Egiptuse endise presidendi Hosni Mubaraki pojad Alaa (vasakul) ja Gamal Kairo kohtus. Foto: -/AFP/Scanpix

Mubarak pandi tervisliku seisundi tõttu sõjaväehaiglasse, kus ta oli vangistuses.

Kairo kohus vabastas 12. oktoobril 2015 ta kaks poega süüdistusest ja vanglast.

Kassatsioonikohus vabastas Mubaraki 2. märtsil 2017 meeleavaldajate tapmise süüdistustest ja ta vabastati vanglast 24. märtsil 2017. Ta jäi terviseprobleemide tõttu Kairo Maadi sõjaväehaiglasse.

Egiptuse endine president Hosni Mubarak lehvitamas oma toetajatele Kairo Maadi sõjaväehaigla aknast 2015. aasta mais.
Egiptuse endine president Hosni Mubarak lehvitamas oma toetajatele Kairo Maadi sõjaväehaigla aknast 2015. aasta mais. Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix

Hosni Mubarak oli abielus Suzanne Mubarakiga, neil on kaks poega Alaa ja Gamal. Gamali üks poegadest, Muhammad suri 2009 ajuverejooksu tagajärjel. Teine poeg Omar on seni elus.

Teisel pojal Alaal on tütar Farida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles