SKANDAAL ⟩ Kas annetustena ligi 500 000 kogunud kiusatud laps on hoopis petturist kääbus?

Elu24
Copy
Quaden Bayles vanematega.
Quaden Bayles vanematega. Foto: AP/Scanpix

Austraalias tekitas palju tähelepanu juhtum, kus ema filmis oma 9-aastast kääbusest poega. Ta oli meeleheitel kiusamise pärast ning kaastundlikud kogusid talle tohutult annetusi. Nüüd on mõned aga muutunud kahtlustavaks.

Ema Yarraka Baylesi video oma pojast nutmas lõi laineid. Tema sõnul kiusati 9-aastast Quaden Baylesi halastamatult tema kääbuskasvu pärast. «Ma tahan surra,» sõnab poiss seal. Vaata videot allpool!

Kümneid miljoneid vaatamisi saanud video tekitas korraliku meediatormi, vahendab Business Insider. Ema kritiseeris videos väga teravalt koolisüsteemi ja inimesi, kes tema poja elu ära rikuvad. Ta lubas teha video iga kord, kui Quaden sellises seisus koju jõuab.

«Ma pean alati halvimaks valmistuma selle pärast, mida ta üle elab,» kirjeldas Yarraka. Ema kinnitab, et lapse kaotus oleks kõige hullem, mis juhtuda saaks. Tal on aga hea meel, et asi nii populaarseks sai - ehk mõni saab aru, mida õel käitumine teha võib.

Annetajate ülevoolav lahkus

Quadeni lugu puudutas paljusid. Isegi filmistaar Hugh Jackman astus avalikult tema kaitseks välja. Samuti kääbuskasvulisena elav komöödiatäht Brad Williams võttis aga kätte ja lõi GoFundMe lehe. Neil mõlemal on geenihaigus akondroplaasia.

Brad Williams
Brad Williams Foto: AFP/SCANPIX

Williamsi eesmärk oli Quadeni perele koguda 10 000 dollarit, et neil oleks võimalik reisida Disneylandi ja muremõtteid peletada. Kampaania võttis aga ootamatult tuurid üles. Nii oli reedeks sinna annetatud 280 000 dollarit, vahendas New York Post. Praeguseks küünib summa juba ligi poole miljoni dollarini.

Oma toetust on avaldanud teisedki kuulsused. Austraalia ragbitiim Indigenous All SStars kutsus Quadenit endaga koos väljakule.

Kriitikud kahtlustavad pettust

Internetis on aga sõna võtnud mitmed, kelle arvates võib tegemist olla suisa lavastusega. Kuigi kiusamist ei eitata, väidavad mitmed, et Quaden võib olla poole vanem ning kogu aja «kõiki petnud».

Mõnede sõnul koguni 18-aastane Quaden väidetavalt ka üsna jõukas. Internetirahvas on üles otsinud pildid, kus ta väidetavalt uhkustab sularahaga. Samuti on kääbuskasvu poiss mõnel kaadril väga kallis rõivastuses. Gucci pluusi ja müts, mida ta kannab, maksavad kumbki ligi 400 dollarit.

«Ta on instagrami kuulsus @quadosss. Ta kustutas oma 18. sünnipäevale viitavad postitused ära,» väidab kasutaja Jasmein Dowe. Dowe Twitteri konto on praeguseks suletud.

Samuti küsitakse, kas tavaline lapsevanem filmiks sellises seisus last ja laseks tal lihtsalt kaamerasse nutta. Siiski ei saa pidada kuigi tõenäoliseks, et mitmed avaliku elu tegelased astuks kontrollimata selliset aktsiooni toetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles