FOTOLUGU ⟩ Kuidas kodutud Siberi paukuvas pakases ellu jäävad (1)

Venemaa Omski kodutud soojendamas end soojatorudel Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/Scanpix
Inna-Katrin Hein
Copy

Venemaal Siberis, kaasa arvatud lõunaossa jäävas Omskis on talv ja üsna madalad temperatuurid, mis panevad inimesi sooja otsima.

Kodutud, kes üritavad end 30-kraadises pakases elus hoida, leiavad selleks nutikaid viise, kirjutab reuters.com. Üks selliseid on 46-aastane Aleksei Vergunov, kes magab tehaste soojatorude peal või all. Mehe sõnul on ta kodutu olnud juba 11 aastat, tal on ühiskonnast ükskõik ja ta on korralikule elule käega löönud.

46-aastane Omski kodutu Aleksei Vergunov ja ta koer Bella.
46-aastane Omski kodutu Aleksei Vergunov ja ta koer Bella. Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/Scanpix

Hüüdnime Ljoška Boroda kandev mees selgitas, et kui ta on soojatorust liiga kaugel, võib ta öösel, mil temperatuur väga madalale langeb, ära külmuda. Kui ta on aga torudele liiga lähedal, siis võib põletada saada. «Olen õppinud magama silmad kinni, kuid kõrvad lahti, sest ohte on palju,» lisas venelane.

Vergunovi elukaaslane Aljonka suri kaks aastat tagasi maksavähki. Mees lisas, et neil oli oma kodu Omski raudteejaama lähedal, kuid pärast naise surma lõi ta kõigele käega. «Kui leiaksin Aljonka-sarnase naise, siis võib-olla üritaksin ühiskonda tagasi pöörduda, kuid ei ole leidnud,» selgitas ta.

Tema lemmikaeg on öö, mil ta käib linna prügikastidest süüa ja muud eluks vajalikku kraami otsimas. Sissetuleku saab ta korjatud pudelitest.

46-aastane Aleksei Vergunov (paremal) leidis prügikastist joogipudeli. Temaga on kaasas sõber Aleksander.
46-aastane Aleksei Vergunov (paremal) leidis prügikastist joogipudeli. Temaga on kaasas sõber Aleksander. Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/Scanpix

Vergunovi sõnul on kodutud ühtehoidev kogukond ning kui keegi satub hätta, siis kaaslased tõttavad kohe appi. Ka tema on sattunud hätta, kui teismelised ta rõivad süütasid, kuid kohe oli kohal sõber Aleksander, kes tule kustutas ja ta elu päästis.

Samasugust saatust jagavad temaga 49-aastane Saša, hüüdnimega Poltoraška ja 44-aastane Ljusja Stepanova. Ka nemad teavad, kui kasulikud on soojatorud.

49-aastane Saša, hüüdnimega Poltoraška ja 44-aastane Ljusja Stepanova soojatorul end soojendamas ja söömas.
49-aastane Saša, hüüdnimega Poltoraška ja 44-aastane Ljusja Stepanova soojatorul end soojendamas ja söömas. Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/Scanpix

Kolmik kasutab sooja saamiseks ka alkohoolseid jooke, nii viina kui ka puskarit.

Ljusja Stepanova sõnul on ta üritanud ühiskonda tagasi pöörduda, kuid pärast 27 aastat tänavatel elamist on see raske. Möödunud kuul magas ta soojatorule liiga lähedal, sai raskelt põletada ja vajas kolm nädalat haiglaravi. Pärast haiglat läks ta Omskist 30 kilomeetri kaugusel asuva Rozovka rehabilitatsioonikeskusse.

44-aastane Ljusja Stepanova Omskist 30 kilomeetri kaugusel Rozovkas asuvas rehabilitatsioonikeskuses.
44-aastane Ljusja Stepanova Omskist 30 kilomeetri kaugusel Rozovkas asuvas rehabilitatsioonikeskuses. Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/Scanpix

«Tahan veel oma ema näha, kuid 27 aastat rasketes tingimustes on jätnud jälje. Lapsena oli mul palju unistusi, kuid minu rong on juba läinud. Võimalik, et millagi pöördun vana elu juurde tagasi,» lisas venelanna.

Lisaks Aleksei Vergunovile, Ljusja Stepanovale ja Sašale on 1,1 miljoni elanikuga Omskis ametlikult veel 3500 kodutut, kuid sotsiaaltöötajate hinnangul on see arv suurem.  

Venemaa pealinnast Moskvast kolm ajavööndit ida pool asuvas Omskis on ka kodutute varjupaiku, kuid kodutud üritavad neid vältida, sest seal peavad nad alluma kodukorrale, millega nad ei ole harjunud. Samuti ei tohi nad seal elades käia prügikastides sorimas.  

Omski kodutuid aitab ka heategevusorganisatsioon Caritas, mis pakub neile sooja toitu, varustab riietega ja annab arstiabi.

Venemaa Omski kodutud söömas heategevusorganisatsiooni Caritas pakutud suppi.
Venemaa Omski kodutud söömas heategevusorganisatsiooni Caritas pakutud suppi. Foto: ALEXEY MALGAVKO/REUTERS/Scanpix

Omsk on linn Venemaal, Omski oblasti keskus ja tähtis raudteesõlm Siberi raudteel. Asub Lõuna-Siberis kohas, kus Omi jõgi suubub Irtõši jõkke. Omsk on oma 1 178 391 elanikuga rahvaarvult Venemaa kaheksas linn.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles