PILDID JA VIDEO ⟩ Suurbritannias on lausa piibellik üleujutus

Inna-Katrin Hein
Copy

Suurbritannias möllanud torm Dennis tõi kaasa tugeva tuule, paduvihma ja üleujutuse, mis mõjutab brittide elu seni.

Nädala jooksul tabas Ühendkuningriiki veel teine torm, mis raskendas olukorda veelgi ning kohalike arvates on neil nüüd lausa piibellik üleujutus, sest tänavatel tuleb sõita paatide, süstade ja kanuudega, teatab nst.com.my.

Päästetöötajad pihani üleujutusvees Suurbritannias Herefordis
Päästetöötajad pihani üleujutusvees Suurbritannias Herefordis Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix

Meteoroloogide sõnul ulatusid tormituuled 140 kilomeetrini tunnis ja mõnes paigas sadas 48 tunni ehk kahe ööpäevaga rohkem kui ühe kuu vihmakogus. Briti keskkonnaagentuuri üleujutuse eest kaitsmise osakonna juht James Bevan lisas, et oht ei ole veel möödas, sest oodata on veel paduvihma ja tugevat tuult.

Tulvavesi on mõjutanud tuhandete inimeste elu, kellest osa allus evakuatsioonikäsule, kuid on palju neid, kes on jäänud oma koju.

Meteoroloogid andsid seoses tormiga 600 hoiatust, kaasa arvatud Inglismaa ja Šotimaa piiril asuva Tweedi jõe kohta, mis vihma tõttu tõusis üle kallaste.

Kõige keerulisem on olukord Lõuna-Walesis ja Kesk-Inglismaa lääneosas.

Üleujutus Suurbritannias Yorkis, pildil Kings Arms pubi
Üleujutus Suurbritannias Yorkis, pildil Kings Arms pubi Foto: Han Yan via www.imago-images.de / imago images/Xinhua/Scanpix

Päästetöötajad on mitmes paigas päästnud veelõksu jäänud inimesi. Walesis tõusis kahe jõe veetase, jättes sajad inimesed oma kodudesse lõksu. Päästetöötajad pingutasid, et nad päästa ja ohutusse paika toimetada.

Üleujutus Suurbritannias Yorkis Lendal Bridge'is
Üleujutus Suurbritannias Yorkis Lendal Bridge'is Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Walesi politsei teatel on ka hukkunuid. Swanseas kaotas elu 60-aastane mees, kes sattus tormi ajal Tawe’i jõkke.

Briti rannavalve sai teate, et Kentis Margate’i lähedal kukkus mees tormisel merel paadist merre. Pärast mitut tundi otsimist leidsid nad mehe surnukeha.

Kenti politsei teatel leiti Herne'i lahest veel ühe mehe surnukeha.

Torm Suurbritannias Walesis Porthcawlis
Torm Suurbritannias Walesis Porthcawlis Foto: Ben Birchall/AP/Scanüix

Briti keskkonnaminister George Eustice teatas, et võimud teevad kõik, et päästa tulvavee lõksu jäänud inimesi ja hiljem abistada neid elukoha kordaseadmisel.

Ta lisas, et kliimamuutuse tõttu sagenevad võimsad tormid ja selle tõttu tuleb üha sagedamini tegeleda tormide tagajärgedega ja teha suuri investeeringuid. 

Üleujutus Suurbritannias Worcesteris
Üleujutus Suurbritannias Worcesteris Foto: Tristan Potter / SWNS /Scanpix

Briti ilmateenistuse teatel saavad nad 1,2 miljardit naela (1,4 miljardit eurot) maksva superarvuti, mis aitab neil varasemast paremini ilma ennustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles