VIDEO ⟩ Bangladeshi seksitöötaja sai lõpuks auväärse matuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Mukul Seikh palvetamas oma ema, Bangladeshi endise prostituudi Hamida Begumi haual
Mukul Seikh palvetamas oma ema, Bangladeshi endise prostituudi Hamida Begumi haual Foto: MUNIR UZ ZAMAN/AFP/Scanpix

Bangladeshis peetakse seksitöötegijaid ühiskonna kõige alamal astmel olevateks inimesteks ja selle tõttu ei ole neid maetud nagu teisi inimesi.

Seni on prostituutide surnukehi visatud jõkke ja maetud nimeta haudadesse ning vaimsed juhid on keeldunud nende matusetseremooniat läbi viimast.

Afp.com teatel on Bangladeshis hakkanud prostituutidesse suhtumine muutuma, kuna 65-aastasena surnud endine seksitöötaja Hamida Begum sai seal esimesena islamistliku matuse.

Mukul Seikh palvetamas oma ema, Bangladeshi endise prostituudi Hamida Begumi haual
Mukul Seikh palvetamas oma ema, Bangladeshi endise prostituudi Hamida Begumi haual Foto: MUNIR UZ ZAMAN/AFP/Scanpix

Begum töötas Daulatdia bordellis, mis on maailma üks suuremaid. Seal töötab 1200 prostituuti, kes teenindavad päevas umbes 5000 klienti.

Moslemienamusega Bangladeshis on üle 18-aastaste töötamine prostituudina seadusega lubatud, kuid ühiksonnas ja usuringkondades on see ikkagi hukkamõistetud. Selle tõttu ei ole usumehed ja kirikute esindajad nõustunud surnud prostituutide matuse- ja mälestustseremooniat läbi viima.

2000. aastate esimeses pooles ostsid Bangladeshi keskvõimu esindajad Daulatdiast maad, et prostutuudid sinna nimetuna matta. Surnud prostituutide lähedased pidasid matuseid öisel ajal, sest päevasel ajal kohalikud ründasid neid ja üritasid matuseid takistada.

«Meid koheldi hullemini kui koeri,» sõnas Hamida Begumi sugulane, samuti prostituudina töötanud Nili Begum.

Nili Begumi teatel oli pere valmis naise matma nimetusse hauda, kuid kaks nende hulgast läksid rääkima politseinikega, et korrakaitsjad mõjutaksid usujuhte korralikku matusetseremooniat läbi viima.

Politseinike teatel pöördusid nad kohaliku imaami poole, kes ei tahtunud prostituudi matusest midagi kuulda.

«Küsisime temalt, kas islamiusk keelab tal prostituudi matmast. Ta ei osanud meile vastata,» sõnas kohalik politseijuht Ashiqur Rahman.

Lõpuks oli imaam nõus ja Hamida Begum sai islamimatuse, millel osales üle 200 inimese ning matusejärgsele palvetamisele tuli 400 inimest.

Prostituutide arvates oli nende kolleegi viisakas matus seksitöötajate jaoks läbimurdeks.

Hamida Begumi tütre Laxmi sõnul ei oleks ta kunagi arvanud, et ta ema koheldakse pärast surma nii väärikalt.

«Minu ema oli lõpuks päris inimene, mitte ühiskonnast väljaheidetu,» teata tütar.

Daulatdia linnapea Jalil Fakir teatas, et prostituudid saavad edaspidi korraliku matuse ja ta loodab, et neisse suhtumine muutub paremaks, sest seni on nendesse suhtumine olnud silmakirjalik. 

Bangladeshis on 12 seaduslikku bordelli, millest suurim asub Daulatdias, mis on pealinnast Dhakast 110 kilomeetri kaugusel.

Mitmed inimõigusorganisatsiooni teatel on Bangladeshis prostitutsiooniga seotud inimkaubandus kasvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles