Antarktika saarel mõõdeti esimest korda rohkem kui 20 kraadi sooja

Inna-Katrin Hein
Copy
Antarktika lennukist vaadatuna
Antarktika lennukist vaadatuna Foto: Antarctica Flights/Cover Images/Scanpix

Brasiilia teadlane Carlos Schaefer teatas, et Antarktikas asuval saarel mõõdeti esimest korda temperatuur, mis oli üle 20 soojakraadi ning varasem soojarekord ületati 0,95 kraadiga.

Seymouri saarel mõõdeti 9. veebruaril 20,75 kraadi sooja, mis on uus soojusrekord, sest varasem rekord oli 19,8 kraadi ja see mõõdeti 1982 Signy saarel, teatab afp.com.

Schaefer lisas, et Antarktise mandril ei ole veel mõõdetud üle 20-kraadist temperatuuri. Selle mandri temperatuurirekord on 18,3 soojakraadi ja see mõõdeti möödunud nädalal Argentina Esperanza uurimisjaamas.

Teadlase sõnul ei saa 20,75-kraadisest soojast veel järeldada, et selle taga on kliimamuutus, sest tegemist oli ühekordse temperatuuritõusu, mitte pikaajalise trendiga.

Kuid kliimateadlasi teeb murelikuks Antarktika keskmise temperatuuri tõus, sest see toob kaasa jää sulamise ja merepinna tõusu.

Anatrktikas on suvi ja päike paistab enamiku aja päevast. Kui Antarktise mandri keskaladel on pakane ja madalad temperatuurid, siis äärealadel on märgatavalt soojem.

Seymouri saar asub Antarktise mandri poolsaare juures ning poolsaare tipus, kus on palju saari, on kliima pehmem.

Signy saar asub Lõuna-Jäämeres natuke kaugemal, jäädes Antarktise mandri poolsaare ning Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saarte vahele.

Maailma pakaserekord on miinus 89,2 kraadi ja see mõõdeti Antarktikas Vostoki uurimisjaamas 1983.

Antarktika on maailmajagu, mis hõlmab Antarktise mandri ja seda ümbritsevad saared India, Atlandi ja Vaikse ookeani lõunaosas. Antarktika võtab enda alla 8,9 protsenti maismaast.

Antarktika alla kuuluvad muu hulgas ka Bouvet' saar, Lõuna-Georgia saar, Kerguéleni saared, Lõuna-Sandwichi saared, Lõuna-Orkney saared ja Lõuna-Shetlandi saared.

Antarktika kasutamist reguleerib 1959. aastal Washingtonis sõlmitud Antarktika leping koos 1991. aasta keskkonnakaitse protokolliga, mille kohaselt on Antarktika avatud rahumeelseks kasutamiseks ja teadustegevuseks. Vägede paigutamine, maavarade kaevandamine jms ei ole Antraktikas lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles