ELU KARANTIINIS ⟩ Kruiisilaeval lõksus olevad reisijad kirjeldavad argipäevi kajutite suletud uste taga (1)

Elu24
Copy
Kruiisilaeval Diamond Princess on karantiinis 3600 reisijat ja meeskonnaliiget alates 4. veebruarist. Pildil on üks töötajatest, kes on koos reisijatega olnud ligi kaks nädalat karantiinis. Hiljuti selgus, et kruiisilaeva töötajad peavad aga jääma karantiini kauemaks.
Kruiisilaeval Diamond Princess on karantiinis 3600 reisijat ja meeskonnaliiget alates 4. veebruarist. Pildil on üks töötajatest, kes on koos reisijatega olnud ligi kaks nädalat karantiinis. Hiljuti selgus, et kruiisilaeva töötajad peavad aga jääma karantiini kauemaks. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Jaapanis on peaaegu kaks nädalat olnud karantiinis kruiisilaev Diamond Princess, millel levib koroonaviirus. Sellest, kuidas karantiinis olevate reisijate elu väikestes kajutites on kulgenud, annab aga hea ülevaate sotsiaalmeedia. 

Koroonaviiruse pärast on karantiinis mitu kruiisilaeva, sealhulgas ka 4. veebruaril Yokohama sadamas kaheks nädalaks karantiini jäänud Diamond Princess. Selle pardal on rohkem kui 3600 reisijat ja meeskonnaliiget.

Viimaste andmete kohaselt on Diamond Princessil kõige enam nakatanuid väljaspool Hiinat. Pühapäeval tuvastati 70 pardal oleval reisijal viirus, mis tõstis kruiisilaeval olevate nakatanute arvu 355ni. Hiinas on koroonaviiruse tõttu elu kaotanud 1665 inimest ja nakatunuid on 68 500, vahendab The Guardian.

USA valitsus teatas, et toob Jaapanist koju üle 400 pardal oleva kodaniku juba täna, pühapäeval. Ka Hong Kong ning Kanada toovad oma kodanikud koju, kuid nakatunud kanadalased jäetakse Jaapanisse.

Suurbritannia kodanik tegi eile Facebooki vahendusel otseülekande, kus kritiseeris briti valitsust ja väitis, et on oma valitsuselt abi saamise osas alla andnud.

Pardal olevad reisijad on karantiini ajal olnud sotsiaalmeedias aktiivsed ning kirjeldanud Twitteris oma laevaelu. Üks reisija lõi endale juhtunu pärast lausa spetsiaalse konto, mille nimi tähendab tõlkes «Diamond Princessil karantiinis».

Ühe Diamond Princessi kajuti sisemus. Seljataha jääb rõdu, mida kõigis kajuteis ei ole. 
Ühe Diamond Princessi kajuti sisemus. Seljataha jääb rõdu, mida kõigis kajuteis ei ole. Foto: HOMETOWNSTATION.COM via REUTERS/Scanpix

Mehe sotsiaalmeedia kontol selgub, et ta on kajutis karantiinis koos oma abikaasa ja lapsega. See oli nende esimene kruiis ja nad tähistasid oma 9. pulma-aastapäeva.

5. veebruaril kirjutas reisija oma Twitteri uuele kontole, et ta kuulis just uudist ning natuke hiljem kirjutas meesterahvas, et kümnel reisijal tuvastati koroonaviirus.

Mõned tunnid pärast karantiini algust toodi nende kajutisse vett, kuid viis ja pool tundi pärast teadaannet ei olnud perekond veel toitu saanud. Kui naine kurtis kruiisilaeva töötajale, et nad ei ole süüa saanud, toodi neile kiiresti toitu. 

Teisel päeval oli olukord juba parem, hommikusöök saabus kiirelt ja lõuna- ning õhtusöögi puhul sai valida kolme erineva roa vahel. Lapsele toodi mänguasju.

Järgnevatel päevadel toodi neile regulaarselt süüa, kraadiklaase, maske ja karantiini viiendal päeval (9. veebruar, mis oli esialgselt kruiisi lõppkuupäev) sai perekond tunniks ajaks (maske kandes) ka värske õhu kätte.

Kaheksandal päeval tundis karantiinis olev mees muret oma tervise pärast. 

«Kas mu kurk on valusam? Kas see on kuiv õhk? Kas mul on esimesed viiruse sümptomid? Allergiad? Järjekordne külmetus? Kas see on kõik minu peas?» kirjutab mees paranoiliselt ja tunnistab, et on juba viis korda oma kehatemperatuuri mõõtnud. 

Kapten andis 11. päeval teada, et kruiisilaeva meeskond jääb pärast reisijate lahkumist kauemaks karantiini. Töötajate aeg kompenseeritakse ning nad saavad pärast karantiini kaks kuud palgalist puhkust. 

«Reisijad peavad enne lahkumist andma negatiivse testi.»

Täna, 16. veebruaril, teatas kapten, et karantiin lõppeb 19. veebruaril kõigile reisijatele, kelle koroonaviiruse test on negatiivne. Need, kellel oli kokkupuude nakatanuga, algab kahenädalane karantiin uuesti päevast, mil lähedasel koroonaviirus tuvastati. 

Ka Yardley Wong on Diamond Princessil karantiinis ja on iga päev Twitteris kirjeldanud laeval toimuvat. Wong on kajutis koos oma abikaasa ja pojaga, kuid kruiisil on ka naisterahva perekond. 

Wong on üks neist reisijaist, kelle kajutil ei ole rõdu, mis tähendab, et esimesed karantiinipäevad veedeti kinnises kajutis. Kolmandal päeval, pärast unetut ööd, oli Wong emotsionaalne ning lootis, et saab varsti värsket õhku hingata.

Samal päeval anti kõigile pereliikmetele kraadiklaasid ning paluti kõigil oma kehatemperatuuri regulaarselt mõõta ja kirja panna.

Meeskonna liikmele kuuluv kajut, mille mõõdud on 1,8x3 m. Paar päeva tagasi hakkas töötajal, kellele pildil olev kajut kuulub, kurk valutama ning nüüd on kruiisilaeva meeskonda kuuluv isik kajutisse lukustatud. 
Meeskonna liikmele kuuluv kajut, mille mõõdud on 1,8x3 m. Paar päeva tagasi hakkas töötajal, kellele pildil olev kajut kuulub, kurk valutama ning nüüd on kruiisilaeva meeskonda kuuluv isik kajutisse lukustatud. Foto: AP/Scanpix

Kolmandal päeval lasti kajutis lõksus olnud Wong koos perega mõneks ajaks laevatekile. Kohtuti ka teiste pereliikmetega, kes on nende kõrvalkajutis, kuid keda nad ei olnud peaaegu kolm päeva näinud. 

Kuuendal päeval tuvastati veel 60 pardal oleval isikul koroonaviirus. «Vererõhk kõrge. Stress ja ärevus,» kirjeldas Wong tol päeval oma tundeid.

Karantiinis olevatele reisijatele, kelle kajutil ei ole rõdu, tehti spetsiaalsed graafikud, millega määrati kõigile vastav aeg laevatekil. Reisijad jaotati vastavalt kajutitele gruppidesse, iga grupp sai värskes õhus olla tund aega.

Need hetked, nagu Wongi sotsiaalmeedia kajastab, on olnud perekonnale olulised ja hädavajalikud. Olles erinevates kajutites, on laevatekil koos veedetud aeg väga tähtis.

Kruiisilaeva igal korrusel on inglise- ja jaapanikeelsed juhendid, kuidas tuleb käsi pesta ning maski kanda. Kruiisilaev jagas ka kõigile reisijatele informatsiooni, kuidas nad saavad oma saatkonnaga ühendust võtta.

Siin on näha kajutid, millel on rõdu, kus reisijatel on võimalik maske kandes värske õhu käes olla. Nii mõnigi kasutab võimalust ning on riputanud rõdule kuivama oma riided. 
Siin on näha kajutid, millel on rõdu, kus reisijatel on võimalik maske kandes värske õhu käes olla. Nii mõnigi kasutab võimalust ning on riputanud rõdule kuivama oma riided. Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/Scanpix

Mõni päev tagasi avaldas Wong, et sõjaväearstid käisid testimas tema tädi ja onu, kelle tulemused olid negatiivsed.

Pardal on koos abikaasaga ka ameeriklane Matthew Smith, kes jagas regulaarselt Twitteris oma igapäevaseid toidukordi. «Ananass, pastasalat, pirukas, šokolaadikook ja suitsune vürtsikas ramen,» kirjeldas Smith näiteks oma tänast sööki.

Kuigi kõik toidud Smithile meelepärased ei ole olnud, jagus ameeriklasel ka kiidusõnu. Järgmine postitus on näide sõbrapäeva õhtusöögist, mis Smithile väga meeldis.

Ameeriklane jagas ka Diamond Princessi töötajate sotsiaalmeedia videoklippi, kus köögimeeskond tantsib. «See on näide meie suurepärasest meeskonnast sellel karantiinilaeval. Aitäh selle eest ja kõige muu eest,» kirjutas Smith oma postituses. 

Kajut, mille aknal on näha Iisreali lippu. Kruiisilaeval on vähemalt 35 rahvuse esindajad, sealhulgas on pardal Saksamaalt, Prantsusmaalt, Poolast ja Venemaalt pärit reisijaid. 
Kajut, mille aknal on näha Iisreali lippu. Kruiisilaeval on vähemalt 35 rahvuse esindajad, sealhulgas on pardal Saksamaalt, Prantsusmaalt, Poolast ja Venemaalt pärit reisijaid. Foto: BEHROUZ MEHRI/AFP/Scanpix

Eile kritiseeris Smith sotsiaalmeedias USA valitsust, kes kõik oma kodanikud täna tagasi Ameerikasse lennutab.

«Erakordselt pettunud, et USA valitsus on otsustanud kogu Diamond Princessi karantiinile mutrivõtme kodaratesse visata. Kui me jääme järgmise nädalani pardale ja meid testitakse, siis oleks meie tulemused arvatavasti negatiivsed,» kirjutas Smith ning lisas, et USA tahab aga oma testimata kodanikud koju lennutada ja siis kaheks nädalaks karantiini panna.

Tund aega tagasi jagas Smith, et USA valitsus alustas oma kodanike transporti kruiisilaevalt bussidesse, et ameeriklased koju tagasi viia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles