Californiast võidi leida mammutivõhk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Californiast Santa Cruzi saare rannalt võidi leida mammutivõhk
Californiast Santa Cruzi saare rannalt võidi leida mammutivõhk Foto: AP / Scanpix

USAst Lõuna-California ranniku lähedal asuvalt Santa Cruzi saarelt leiti tõenäoliselt mammutivõhk.

Paleontoloogide kinnitusel näitab leid, et need eelajaloolised loomad elasid ka aladel, mida siiani nende asualaks ei peetud, kirjutab AP.

Santa Barbaras asuva California ülikooli uurija Lotus Vermeer sattus võha jälgedele jaanuari alguses saare põhjaosa uurides.

Santa Cruzi saare kaitseprojekti esindaja Vermeeri sõnul oli lisaks võhale näha ka  roideid ja jalaluid.

Uurija hinnangul kuulus 1,2 meetri pikkune võhk üsna väikest kasvu mammutile.

«California rannikult ja eriti veel sellelt saarelt  ei ole varem mammutijäänuseid leitud,» kinnitas uurija.

Paleontoloogidel on kavas võhaleidmise piirkonnas väljakaevamisi teha ning süsinikmeetodi abil leiu vanus kindlaks määrata.

California ranniku lähedal asuvad neli saart Santa Cruz, San Miguel, Santa Rosa ja Anacapa moodustasid pleistotseenis 100 000 aastat tagasi ühe saare, millel on teaduslikuks nimetuseks antud Santarosae.

Teadlaset arvates võisid mammutid rannikult sellele saarele ujuda toitu otsima. Sinna elama jäänud mammutid aga tegid läbi evolutsioonilise muutuse. Kuna saarel oli toitu vähe, siis muutusid ka mammutid väiksemaks.

Santa Cruzilt oli see esimene mammutijäänuste leid. 1994. aastal leiti Santa Cruzi sõsarsaarelt Santa Rosalt terve ja hästi säilinud mammutiskelett.

Santa Barbaras asuva loodusmuuseumi kuraator Paul Collins siiski avaldas kahtlust, kas uue leiu puhul võib olla tegemist mammutiga.

«Võimalik, et tegemist on hoopis mõne vees elanud imetajaliigi jäänustega. Edasised väljakaevamised ja jäänuste uurimine peaks andma sellel vastuse. Praegu ei oska öelda, kas tegemist on mammutiga või mitte,» lisas Collins.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles