10-aastane Kuusalu poiss võttis vastu oma venna sünni: pidin suu ka puhtaks tegema (14)

Elu24
Copy
Kümneaastane Ralf, kes võttis vastu oma venna sünni.
Kümneaastane Ralf, kes võttis vastu oma venna sünni. Foto: Kuvatõmmis «Hommik Anuga» saatest

Täna hommikul oli ETV saate «Hommik Anuga» külaliseks Kuusalust pärit kümneaastane Ralf Kuusk koos oma ema Merja Laagriküllaga. Koos räägiti uskumatut lugu sellest, kuidas Merja sünnitas 7. jaanuaril poja Rogeri, kelle Ralf häirekeskuse abiga ise vastu võttis. 

«Ma olen väga õnnelik. Rogeril läheb väga hästi ja tal on ka kõik hästi,» kirjeldas Merja saate alguses oma ja väikelapse enesetunnet. 

Ralf, kes venna sünni vastu võttis, ei vaata sellele tagasi kui elu kõige hirmsamale hetkele: «see oli lihtsalt rõõmus tunne, et mina sain tema vastu võtta.»

Oli teisipäev, 7. jaanuar ja Ralf oli kodus haige. Merja, kes oli 38. nädalat rase, kirjeldas, et ärkas 10-11 aeg üles ja arvas, et ei tule hea päev. 

«Läksin jalutama, jalutasin ära, jõudsin koju, viskasin pikali, siis tulid veed. [...] Ja siis hakkas pihta,» kirjeldas Merja, kes helistas kohe mehele, et ta sõidaks Tallinnast kiiresti koju. Järgmisel hetkel hakkasid valud ja Merja helistas vannitoast häirekeskusele. «Siis hakkas mul sünnitegevus juba pihta.»

Ralf rääkis, et järsku oli tema abi vaja. «Meedik ütles, mis ma tegema pidin. Ma võtsin kõik rätikud, mis kodus olid,» kirjeldas Ralf ja ütles, et sünnitus oli natuke hirmus. 

«Niimoodi silmad kinni. Ja niimoodi tuli sealt. [...] Ja järgmise korraga tuli täiesti välja rätikute peale, siis ma võtsin ta sülle, andsin ema kätte ja siis läksin kiirabile vastu,» rääkis Ralf ja täpsustas, et laps kukkus ise välja. 

«Ma pidin suu ka puhtaks tegema,» meenus Ralfile, kelle sõnul sünnituse hetkel esimest korda venna nägemine talle esimese hooga mingeid tundeid ei tekitanud. «Ma olin lihtsalt selle juures, ma pean selle välja võtma, ma ei mõelnud mitte millelegi.»

Emale ei olnud üllatus, et Ralf selle kõigega hakkama sai, kuid üllatuslik oli see, kui rahulikuks poiss jäi.

Merja Laagriküll koos Rogeriga, kes sündis nii kiirelt, et tema sünni võttis häirekeskuse abiga vastu kümneaastane vend Ralf.
Merja Laagriküll koos Rogeriga, kes sündis nii kiirelt, et tema sünni võttis häirekeskuse abiga vastu kümneaastane vend Ralf. Foto: Kuvatõmmis «Hommik Anuga» saatest

«Ma teadsin, et ta on võimeline selle ära tegema, ma tundsin, et ta on võimeline, sest ta on tugev poiss ja verd ta ei karda [...] aga et ta nii rahulikuks suutis jääda, see on väga suur üllatus,» kiitis Merja oma kümneaastas poega. 

Ralfi sõnul jäi ta rahulikuks, kuna oli keskendunud. Kõige hirmsam oli Ralfi jaoks see kõik, mis «sealt seest välja tuli». «See oli soe ja natuke hirmutas, siis ma võtsin selle välja ja pesin käed puhtaks,» kirjeldas Ralf.

Isa sai Tallinnast sai koju sõites politseilt kiiruse ületamise eest 400€ trahvi ning jõudis koju kiirabiga ühel ajal. Merja sõnul oleks ilma trahvita jõudnud isa sünnituse hetkeks koju. Roger sündis poole tunniga.

Häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela avaldas, et eelmisel aastal oli häirekeskusel 1500 kõne, kus inimeste sünnitegevus oli alanud. «200 juhul, juhtus nii, et kohe kiiresti-kiiresti pidi meedik juhiseid andma, eelmisel aastal oli 18 beebit, kellel oli siia ilma tulemisega nii kiire, kes sündisid autos või kodus.»

«Nii noort assistenti ei ole olnud,» tunnistas häirekeskuse peadirektor.

Ralf koos emaga «Hommik Anuga» saates.
Ralf koos emaga «Hommik Anuga» saates. Foto: Kuvatõmmis «Hommik Anuga» saatest

Juba laupäeval jagati «Hommik Anuga» Facebooki lehel katkendit häirekeskuse kõne salvestusest, kus on kuulda, kuidas Ralf aitab oma venna sünni vastu võtta.

«Isa oli tööle läinud, viimast kuud rase ema oli koos kümneaastase poja Ralfiga kodus. Ja siis hakkas juhtuma - emal tuli veed ära, algas väga kiire sünnitus,» oli selgitusena sotsiaalmeedia postituses kirjas. 

Katkend algab hetkest, kui murelik Merja küsib häirekeskuse töötajalt, kas ta peab pressima või hoiab natuke tagasi.

«Ärge hoidke tagasi, kui ta tuleb, las ta tuleb,» sõnab häirekeskuse töötaja  rahulikult ja juhendab: «pange käterätte, kui on võimalik pehmeid käterätte või hommikumantleid.»

Sirja palub Ralfil tuua käterätte ja järgmisel hetkel on ema sõnul lapse pea juba väljas. 

Kõik järgnev läheb väga kiiresti ja kui rätikud toodud, peab Ralf olema juba valmis venna sündi vastu võtma. «Pea on väljas,» kostab Ralf ja hakkab kirjeldama, mis värvi lapse nägu on: «siukest valget või nüüd tuleb, tuleb, tuleb, tuleb...»

«Võta ta kinni,» hõikab ema, häirekeskuse töötaja rahustab ja hetk hiljem kostab Ralf, et laps on rätiku peal. Häirekeskuse töötaja juhtnööre järgides puhastab Ralf kiirelt vastsündinu suu ning siis kostub lapse nuttu.

«Ma ei suuda uskuda, et me selle siin ära tegime,» sõnab üllatunud ema.

Ralfi ja Merja jaoks üllatusena oli hommikusaatesse kutsutud ka häirekeskuse töötaja Sirja Saar, kes tol päeval Merja kõne vastu võttis.

«Rogeri venna tõttu jääb see kõige paremini meelde,» kirjeldas Sirja, miks just Rogeri sünd talle meelde jääb. Kiidusõnu jagas Sirja ka Merjale: «Ta oli nii vapper ema, küsis hästi iga hetke kohta, ta andis mulle tagasiside hästi suurepäraselt.»

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles