Wuhani haigla teatab: koroonaviiruse vilepuhuja suri vaatamata erakorralisele ravile (4)

Elu24
Copy
Hiina arst Li Wenliang oli esimene, kes koroonaviirusest kolleege hoiatas.
Hiina arst Li Wenliang oli esimene, kes koroonaviirusest kolleege hoiatas. Foto: Li/Ropi/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Hiina arst Li Wenliang (34) oli esimene, kes andis kolleegidele teada uue viiruse puhangust. Wenliangil diagnoositi koroonaviirus 12. jaanuaril ja The Guardian vahendas täna kell 17.00 Eesti aja järgi, et mees suri. Kaks tundi hiljem võttis Hiina meediaväljaanne Global Times väite tagasi, kuid 22.00 Eesti aja järgi teatas Wuhani haigla, et Wenliang suri koroonaviiruse tagajärjel.

Wuhani haigla teatas Weibo vahendusel kohaliku aja järgi kell neli hommikul, et Wenliang suri kohaliku aja järgi reede varajastel tundidel, kell 2.58, vahendavad The Guardian ja BBC.

Global Times vahendas, et Wenliangi süda seiskus Hiina aja järgi neljapäeva õhtul kell 21.30. Meediaväljaanne The Guardian vahendas seejärel kommunistliku partei kontrollitava ajalehe Global Times põhjal, et Li suri neljapäeval.

Uudis tekitades paljude Hiina kodanike seas pahameelt ning riigiettevõtte ajaleht kustutas mõne aja möödudes teate oma ametlikult Twitteri kontolt. Hiina meedia teatel oli Wenliang vaatamata esialgsetele teadetele veel siiski elus, kuid kriitilises seisundis.

Wenliangi keha varustati hapnikuga kehavälise membraanoksügenatsiooni abiga, kuid vaatamata erakorralisele ravile ei suudetud tema elu päästa. Wenliang suri koroonaviiruse tagajärjel.

Elu24 kirjutas mõned päevad tagasi, et Hiina arst Li oli esimene, kes koroonaviiruse eest hoiatas. Ta saatis möödunud aasta detsembri alguses esimesena arstide suhtlusgruppi hoiatussõnumi ajal, kui oli veel vaid 7 nakatunut.

Üks ta kolleeg leidis, et see on ehmatav ja küsis, kas tegemist on taas SARSi ehk raskekujulise ägeda respiratoorse sündroomiga. Li selgitas seepeale, et tegemist on täiesti uue haigusega. 

Wuhani võimud ei saanud juba möödunud aasta lõpul uue haiguse levikut varjata ja teatasid 31. detsembri õhtul kohaliku aja järgi, et piirkonnas on 27 inimest nakkuse saanud, kuid et paanikaks ei ole põhjust. Siis veel ei olnud selge, et tegemist on ohtliku nakkava viirusega, öeldi, et haigust saab ennetada ja kõik on kontrolli all.

Wuhani võimud arvasid, et Li tekitab liigset paanikat ja andsid politseile käsu ta 3. jaanuaril vahistada. Pärast töötlemist politseis võttis arst oma teate tagasi, ta vabastati ja 12. jaanuaril diagnoositi Lil koroonaviirus ning mees viidi haiglasse. 

Arst teatas haiglas olles Hiina sotsiaalmeedialeheküljel Weibo, et ei arvanud, et uus koroonaviirus on nii nakkav ja ta ei osanud patsiente ravides end selle eest kaitsta. «Õnneks on nüüd kõik pinnale tulnud ja haiguspuhangut on ametlikult kinnitatud. Tänan kõiki, kes minusse uskusid ja mind toetasid,» kirjutas Li jaanuaris.

Enne oma surma rääkis Wenliang lühidalt CNN-iga, kuid mehel oli raske hingata ning ta köhis palju. CNN saatis mehele sõnumi ja küsis, mis tunne tal oli, kui Hiina ametivõimud tema esialgseid hoiatusi uue viiruse kohta tõsiselt ei võtnud.

«Ma kartsin väga, ma kartsin, et mind vahistatakse, ma kartsin oma perekonna pärast,» tunnistas Wenliang, kes nõustus allkirjastama ka lepingut, kus ta lubas kuulujuttude levitamise lõpetada. 

Paar nädalat pärast Wenliangi esialgset hoiatust, mida algselt eirati, hakkas koroonaviiruse nakatanute arv ootamatult tõusma.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles