SURVE JA ÜKSINDUS ⟩ Williamsi pressiesindaja avaldas särava vormel 1 maailma tumedama poole

Elu24
Copy
Inglase, Williamsi meeskonna pressiesindaja Aaron Rooki jaoks šampus ei voolanud.
Inglase, Williamsi meeskonna pressiesindaja Aaron Rooki jaoks šampus ei voolanud. Foto: Andy Hone via www.imago-images.de/imago images/Motorsport Images/Scanpix

Töö vormel 1 sarjas pidi olema Aaron Rooki unistuste töökoht. Ei olnud. Liikumine Movember püüab aidata vormelikarussellil tiirelnuil toime tulla vaimse tervise probleemidega. Inglane Aaron Rook armastas vormel-1 maailmameistrivõistlusi 15 aastat, kirjutab Iltasanomat.

Rook sai unistuste töökoha Williamsi F1 meeskonna pressiesindajana, kuid peagi varises Rooki armastus vormel 1 vastu kokku. Rook pidas Williamsis vastu poolteist aastat 2016 kuni 2017, kuni vahetas töökohta. Täna töötab 28-aastane Rook hoopis teisel alal. Miks ta tegi nii nagu tegi? Jaanuaris loetles Rook oma ajaveebis kolme asja, mis põhjustasid F1-st lahkumise. Kolm asja olid: inimesed, surve ja üksindus.

Williamsi-talli «nähtamatud» töömesilased ümber purunuenud George Russelli masina.
Williamsi-talli «nähtamatud» töömesilased ümber purunuenud George Russelli masina. Foto: nph / Bratic via www.imago-images.de/imago images/Nordphoto/Scanpix

Rooki sõnul on vormelimaailmas üksikuid toredaid inimesi, kellest mõned said ka tema eluaegseteks sõpradeks. «Kuid minu kogemuse kohaselt on enamus vormel 1 töötavaid inimesi kas egoistid, ükskõiksed, parasiidid, materialistid, enesekesksed, või äärmiselt manipuleerivad. Mõnel neist on isegi kõik need omadused. Ja see kõik on peidetud teeseldud naeratuste ja siledate põskede taha,» kirjutab Rook oma blogis.

«Vormel 1 on äri, millele on lisatud pisut sporti nagu killuke salatit rasvase Döneri kebabi peal. Meeskonnad avaldavad töötajatele ööpäevaringset ja pidevat tarbetut survet. Isegi täielik närvivapustus, depressioon ja enesetapumõtted ei anna bosside silmis põhjust hetkeliseks puhketunniks,» räägib Rook oma kogemustest.

Polnud Rooki asi nautida etapijärgseid pärastlõunaseid pidustusi, kus poseerisid rahvusvahelised kuulsused. Ta veetis aega üksi hotellitubades, vaatas telekat ja sõi kiirtoitu.

Ka autosport.comi sõnul pole Rook oma probleemide ja emotsioonidega kindlasti üksi. F1 maailm on võimeline inimesi läbi põletama. Kuigi paljud insenerid, mehaanikud või eksperdid kujutavad ette, et nad on vormelimaailmas leidnud oma unistuste töökoha, purustab reaalsus kiiresti nende kujutluspildi. Seetõttu vahetub personal vormel 1-s ka ülitihti.

Liikumine Movember püüabki aidata vormelikarussellil tiirlevatel meestel meeletu vaimse pingega toime tulla.

«Traditsiooniliselt kasvatatakse mehi ikka tugevateks. Ja nõrkusi ei tohi välja näidata. Oma ala tippu jõudmiseks peab mees tundeid vaos hoidma. Spordimaailmas on selline mõtteviis eriti tugevalt juurdunud,» ütles Movemberi F1 projekti tegevjuht Dan Cooper Autospordile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles