SPORDITÄHEST MÕRVARIKS ⟩ «Mida kuradit sa arvasid, et ma teen? Et must saab täiuslik ingel?» - Aaron Hernandezi lugu

Elu24
Copy
Ameerika jalgpalliklubi New England Patriotsi tähtmängijat Aaron Hernandezit süüdistati mitmes mõrvas.
Ameerika jalgpalliklubi New England Patriotsi tähtmängijat Aaron Hernandezit süüdistati mitmes mõrvas. Foto: POOL New/REUTERS

«Olin maailma õnnelikum laps. See ajas mind segadusse. Olin just kaotanud oma isa. Pidin minema õppima ülikooli ja mul polnud kedagi, kes mind toetaks. Mida kuradit sa arvasid, et ma teen? Et must saab täiuslik ingel?» Just selliselt kõlas ameerika jalgpalli supertähe Aaron Hernandezi telefonikõne emale. 

Kõne tehti vanglast. Seda saab kuulata Netflixi uuest minidokumentaal-sarjas «Sporditähest mõrtsukaks»: Teekond Aaron Hernandezi mõttemaailma.

Pealkiri on pisut eksitav, kuna dokumentaalfilm pakub väga vähe selgeid vastuseid selle kohta, mis tegi sporditähest mõrvari või mida ta mõtles. Erinevaid katkendeid ja spekulatsioone selle kohta, mis võis juhtuda sporditähe peas, visatakse meeletu kiirusega edasi-tagasi, kuid tegelikke tõendeid on vähe.

Aaron Hernandez kohtus 2013. aastal
Aaron Hernandez kohtus 2013. aastal Foto: DOMINICK REUTER/Reuters

Kuid siiski, filmis on eriti suur arhiivimaterjal, huvitavad lisandid on telefonivestlused vanglast, kuna Hernandezi sugulased keeldusid intervjuudest. 

Mõrv kruusakarjääris

Ameerika Ühendriikides on Hernandezi juhtum olnud 21. sajandi üks tuntumaid teemasid meedias. Hernandezils oli New York Patriotsiga sõlmitud 40-miljoni dollariline leping.

Aaron Hernandez päev enne NFL Super Bowli 2012. aastal
Aaron Hernandez päev enne NFL Super Bowli 2012. aastal Foto: BRENT SMITH/ReutersScanpix

Siis varises kõik kokku. Politsei arreteeris Hernandezi 2013. aasta juunis, teda kahtlustati sõbra Odin Lloydi mõrvas. Lloydi tüdruksõbraks oli sporditähe Shayanna Jenkins-Hernandezi õde. Nad olid neljakesi sageli koos. Lloyd tapeti vähem kui kahe kilomeetri kaugusel Hernandezi kodust 17. juunil.

Süüdistuse said ka sporditähega tihedalt seotud Carlos Ortiz ja Ernest Wallace. Need kolm olid Lloydi öösel auto peale võtnud, karjääri juurde sõitnud ja neli minutit hiljem lahkunud. Lloydi surnukeha leidis järgmisel varahommikul tervisejooksu teinud mees kruusakarjäärist. Teda oli tulistatud mitu korda. Turvakaamerad jäädvustasid Hernandezi auto öise liikumise, aga kaamersilma ette jäi hommikul kodus tulirelva viibutav Hernandez ise.

Mõrvarelva lõpuks ei leitud, kuid kuriteopaigalt leitud marihuaanakotike sisaldas sporditähe DNA-d ja Hernandezi rendiautost leiti kuul, mis vastas Lloydi tabanud kuulile.

Tõestusmaterjalide tõttu nõustus Hernandezi kaitsja lõpuks, et spordistaar viibis tapmishetkel mõrvapaigas, kuid lisas, et ta oli vaid 23-aastane noormees, kes viibis valel ajal vales kohas ja ei osanud pärast hukkamise pealtnägemist midagi ette võtta. 

Kohus mõistis Hernandezile siiski eluaegse vanglakaristuse. Mõrvale kaasaaitamise eest pandi Ortiz ja Wallace samuti aastateks trellide taha. Mõrvamotiivi ei teata siiani. Hernandeze kaitsja arvas, et Lloyd vedas Herendezit millegiga alt ja kaotas sporditähe usalduse. Kohtuotsuse teatavaks tegemisel oli Hernandezi nägu nagu kivi, ükski lihas näos ei liikunud.

Välja tulid ka teised mõrvad

Connecticuti osariigis Bristolis sündinud Aaron Hernandeze lapspõlv möödus hirmus. Ta kartis oma vanemat venda Jonathani, kes teda aeg-ajalt kolkis ning ka isa Dennist, kes oli kohalik ameerika jalgpalli kangelane. Kodus oli vägivallal põhinev distsipliin aukohal. ISa suri songaoperatsiooni käigus, kui Aaron oli kõigest 16-aastane. Juba paar kuud pärast isa surma hakkas ema Terri käima  Aaron Hernandezi nõbu Jeffrey Cummingsiga. Viimane oli aga samaaegselt «õnnelikus» abielus.

Aaronit kuritarvitati

Isa surm oli noormehele raskeks löögiks. Erinevate allikate sõnul kuritarvitati Aaron Hernandezit noorena korduvalt nii isa, kui vanema venna poolt, kuid vaatamata vägivallale oli Aaron Hernandez olnud isaga lähedane. Ema Terri ütles, et Aaron polnud pärast isa surma kunagi enam sama poiss.

Odin Lloydi mõrva uurimise käigus avastati Aaron Hernandezi nõbu (sellesama, kelle abikaasa nüüd Hernadezi emaga käis) garaažist hõbedane maastur, mis oli seotud kahe sisserändaja Daniel de Abreu ja Safiro Furtado mõrvadega 2012. aastal. Pealtnägijate sõnul tapeti nad autos. Hernandezit süüdistati mõlema mõrvas. Kohtuprotsess algas 2017. aastal. Hernandezi endine sõber Alexander Bradley, kellel oli selja taga pikk krimiajalugu, ütles kohtule, et mõrvade ajendiks oli õhtul sporditähele Abreuni ja Furtado poolt peale valatud drink. Hernandezi osaluse kohta mõrvas mingeid füüsilisi tõendeid aga ei ilmnenud.

Bradley sõnul katkes meeste sõprus 2013. aastal Floridas puhkusel olles. Ta ütles, et Hernandez oli paranoiline ja nad pöörasid tülli. Bradley rääkis, et oli magama jäänud ja ärkas üles, kui Hernandez teda relvaga sihtis. Bradley sõnul oli Hernandez talle silma lasknud ja jätnud ta parklasse surema. Bradley jäi ellu, kuid jäi ühest silmast pimedaks. Juhtum lahendati kohtuväliselt 2016. aastal. Kaitsjate sõnul olid mõrvad ja Florida tulistamisjuhtum seotud Bradley narkotehinguga.

Aaron Hernandez teel kohtust vanglasse 2013.
Aaron Hernandez teel kohtust vanglasse 2013. Foto: DOMINICK REUTER/ReutersScanpix

14. aprillil 2017 vabastati Hernandez mõrvasüüdistustest Abreuni ja Furtado juhtumites. Seekord viidi Hernandez kohtusse. Ta lehvitas veel oma tütrele. Viis päeva hiljem leiti Hernandez surnuna oma vangikambrist. Ta rippus voodilinadel - 27-aastaselt.

Hernandez oli gei

Pärast Hernandezi surma teatati, et ta oli tõenäoliselt gei või biseksuaalne. Sporditähena oli tal väga raske seda varjata. Tema vend ütles, et staarmängija oli enne surma emale tunnistanud, et on homoseksuaal. Ka hiljutises dokumentaalfilmis on Hernandezi seksuaalne sättumus isegi suurem teema, ning sellele viidates üritataksegi mõrvu seletada.

Hernandezel oli 50-aastase mehe aju

Hernandezi aju uuriti pärast tema surma. Tulemused olid üllatavad. Neuropatoloog Ann McKee ütles, et ta pole kunagi varem nii noore inimese puhul nii kaugele arenenud CTE-d näinud. «Tavaliselt on selline haigus 20-aastat vanematel inimestel,» rääkis arst.

CTE on tihedalt seotud Alzheimeri tõvega. Seda saab tuvastada alles pärast surma, kuid sümptomiteks on mälukaotus, otsustusvõime puudumine, agressiivsus, ärevus, enesetapumõtted ja vastuvõtlikkus sõltuvustele. McKee ütles, et haigus arenes aastaid. . Doktor McKee ütles, et CTE ja Hernandezi käitumist ei saa omavahel seostada. Neuroloogiale ja Alzheimeri tõvele spetsialiseerunud professor Sam Gandy aga rääkis, et tal oli võimatu mitte usukuda, et muutused Hernandezi ajus ei mõjutanud tema käitumist. mõjutanud. Hernandez kannatas vanglas migreeni ja mäluprobleemide käes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles