PILDID JA VIDEO ⟩ Kobe Bryantile tõi surma helikopter Sikorsky S-76, millega juhtus traagiline õnnetus ka Soome lahel

Inna-Katrin Hein
Copy
Sikorsky S-76 helikopter. Pilt on illustreeriv
Sikorsky S-76 helikopter. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Ameerika Ühendriikides Californias Los Angeleses Calabasases kukkus 26. jaanuari hommikul kohaliku aja järgi alla helikopter Sikorsky S-76. Hukkus 9 inimest, kaasa arvatud korvpallilegend Kobe Bryant ja ta 13-aastane tütar Gianna Maria-Onore Bryant.

Soome meedia meenutas seoses Bryanti helikopteriõnnetusega 2005. aastal Soome lahel juhtunud õnnetust, milles kukkus alla sama mudeli helikopter Sikorsky S-76.

Tegemist oli firma Copterline helikopteriga, mis tõusis 10. augustil 2005 õhku Tallinnast ja pidi lendama Soome Helsingisse, kuid kukkus Naissaare ja Aegna vahel merre. Õnnetus toimus Viimis poolsaarest 1,8 meremiili kaugusel.

Copterline'i reisikopteri Sikorsky S-76 õhkutõusmine Tallinna Linnahalli sadamast 7. mail 2001
Copterline'i reisikopteri Sikorsky S-76 õhkutõusmine Tallinna Linnahalli sadamast 7. mail 2001 Foto: Toomas Huik

See kopteriõnnetus võttis elu 14 inimeselt, kelle seas oli nii eestlasi kui soomlasi.

Katastroofi esmases raportis jäi ebaselgeks, miks tehniliselt heas korras helikopter alla kukkus. Katastroofi lõpparuandes, mis avaldati 11. augustil 2008, oli kirjas, et õnnetuse põhjustas hüdrovõimendi, mille kolvipea küljest oli lahti koorunud osa plasmameetodil peale kantud kattekihist. See tekitas olukorra, et rootori labade seadenurk muutus ja seega ei töötanud rootor korralikult. Piloodid ei suutnud helikopterit enam kontrollida ja see kukkus 35 sekundiga merre.

Alates 1923. aastast valmistas Sikorsky S-76 helikoptereid Sikorsky Aircraft Corporation, alates 2015. aastast aga Lockheed Martin.

Lockheed Martin avaldas seoses Los Angelese õnnetusega sotsiaalmeedias kaastundeavalduse ja teatas, et uurib koos ametivõimudega, miks see kopter alla kukkus.

Korvpallistaari Kobe Bryantit transportinud helikopter Sikorsky S-76 kukkus 26.jaanuaril Los Angeleses Calabasases alla
Korvpallistaari Kobe Bryantit transportinud helikopter Sikorsky S-76 kukkus 26.jaanuaril Los Angeleses Calabasases alla Foto: Kelvin Kuo/AP/Scanpix

«Kontakteerusime USA liiklusturvalisuse ametiga ja teeme koostööd seda õnnetust uurivate võimuesindajatega. Turvalisus on meie prioriteet. Kui õnnetuse uurimise käigus ilmneb, et Sikorsky S-76 helikopteril on mingeid  tehnilisi vigu, mis tuleb parandada, siis me teeme seda ja teatame sellest ka oma klientidele,» teatas Lockheed Martini esindaja Twitteris.

Veel on teada kaks rasket õnnetust Sikorsky S-76 helikopteritega.

Ühendkuningriigi lähedal Põhjamerel leidis Sikorsky S-76 kopteriga õnnetus aset 16. juulil 2002.  

Firmale Bristow Helicopters kuulunud helikopter kukkus 10 minutit pärast õhkutõusmist Põhjamere lõunaosas alla.

See helikopter lendas Põhjameres asunud gaasiplatvormilt Clipper naftaplatvormile Global Santa Fe Monarch. Pärast nende kahe platvormi külastamist pidi kopter lendama Suurbritanniasse Norwichi lennuväljale.

Uurimine näitas, et selle õnnetuse põhjustas rootori tehniline rike.

10. märtsil 2017 kukkus Türgis Istanbulis alla Sikorsky S-76 helikopter, mis transportis VIP kliente. Kõik pardal olnud 7 inimest hukkusid.

Firma Swan Aviation helikopterit kasutas suurfirma Eczacıbaşı Holding, mille juhid olid lendamas Istanbulist oma peakorterisse, Türgi loodeosas asuvasse Bozüyüki.

Istanbuli Atatürki lennuväljalt õhku tõusnud kopter lendas vastu Endemi teletorni ja kukkus lähedasele maanteele.

Uurimine näitas, et halvad ilmaolud, paks udu ja kerge uduvihm said sellele helikopterile saatuslikuks.

Seni ei ole vastust küsimusele, miks selle helikopteri piloodid lendasid teletorni juures, mis on nii lennukitele kui helikopteritele keelutsoon.

Sikorsky S-76 on Ameerika Ühendriikides toodetav kahemootoriline tsiviilkasutuseks loodud kopter. Kopterit kasutatakse tänapäeval nii reisijateveol (12 reisijakohta), VIP-kopterina (6–8 reisijakohta) kui ka eriotstarbelisteks ülesanneteks (näiteks meditsiini- ja päästekopterina).

Sikorsky S-76 päästekopter. Pilt on illustreeriv
Sikorsky S-76 päästekopter. Pilt on illustreeriv Foto: Hans Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Selle kopteri pikkus on 16 meetrit, laius üle 3 meetri ja kõrgus 4,5 meetrit.

Sikorsky- S-76 lennukaugus on 760 kilomeetrit, tippkiirus 287 kilomeetrit tunnis, ökonoomne lennukiirus 249 kilomeetrit tunnis, tiivaulatus 13 meetrit, mootori tüüp Allison Model 250 ja hind 13 miljonit dollarit.

Lockheed Martini teatel kasutavad seda kopterit kogu maailmas umbes 180 VIP klienti, kelle seas oli ka korvpallistaar Kobe Bryant.

Alates 1998. aastast kasutab Sikorsky S-76C+ koptereid transpordivahenditena Briti kuningakoda.

Lockheed Martini andmetel on selle mudeli helikopteritega lennatud turvaliselt 7,4 miljonit tundi ja jõutud sihtkohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles