MILJARDÄRI PIINAD ⟩ Raha nuiavad sugulased muutsid Kobe Bryanti elu hapuks

Copy
Kobe Bryant.
Kobe Bryant. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Maailma üks läbi aegade paremaid korvpallureid Kobe Bryant (41) hukkus pühapäeval kopteriõnnetuses,  ka korvpalluri 13-aastane tütar Gianna jättis katastroofis elu. Korvpallilegendi eraelu oli kirju ja põnev ning täis vastuolusid. Tema äärmiselt jahedad suhted õdedega ja vastuoluline läbisaamine vanematega jätsid jälje ka Bryanti hingeellu.

Oma esimesed kooliaastad veetis Bryant Itaalias, sest tema isa Joe "Jellybean" Bryant võttis pärast NBA karjääri pere Itaaliasse kaasa, et mängida ja leiba teenida sealses korvpalliliigas. Kuueselt Itaaliasse kolinud Kobe rääkis vabalt itaalia keelt.

Los Angelese Lakersi täht Kobe Bryant oma isa, Joe Bryantiga 2009. aastal pesapallimängu vaatamas.   
Los Angelese Lakersi täht Kobe Bryant oma isa, Joe Bryantiga 2009. aastal pesapallimängu vaatamas.   Foto: Jae C. Hong/AP/Scanpix

Saapamaal veedetud aeg võis tingida Kobe`i armastuse ka Itaalia autode vastu. Kord jalutas ta sisse Ferrrari diileri juurde ning kirjutas pikemalt mõtlemata tšeki 329 000 dollarile ilusa punase Ferrari 458 Italia eest.

Ferrari 458 Italia
Ferrari 458 Italia Foto: THE NEW YORK TIMES/NYT/Scanpix

Teenis korvpalliga suure varanduse

Bryanti nimel oli kolm maja, mille väärtuseks juba 2012. aastal hinnati 18,2 miljonile dollarile. Kõik majad asuvad Californias Orange Countys, lühikese autosõidukaugusel korvpallilegendi koduklubi Los Angeles Lakersi koduhallist Staples Centerist.

Bryant oli harjunud helikopterit kasutama, tegevsportlasena sõitis ta kodumängudele sageli helikopteriga. «Väldin ummikuid, hoian aega kokku ja olen nii korvpalliplatsil paremas mänguvormis,» ütles ta ise.

Bryant teenis töötasuna karjääri jooksul 323 miljonit dollarit, vaid ühe NBA korvpalluri palgatšekk on olnud suurem kui Kobe`il - Kevin Garnettil. Lisaks töötasule teenis Bryant meeletu summa ka mitmetelt reklaamlepingutelt - Nike, Lenovo, Hublot ja Panini Group tõid talle sisse 680 miljonit dollarit.

2013. aastal sai Kobe Bryantist Šveitsi meeste luksuskellabrandi Hublot kõneisik.
2013. aastal sai Kobe Bryantist Šveitsi meeste luksuskellabrandi Hublot kõneisik. Foto: JOE KLAMAR/AFP/Scanpix

Kuid Bryanti elu oli täis vastuolusid. 2003. aastal süüdistati teda vägistamises, mis olevat toimunud ühes Colorados hotellitoas päev enne seda, kui ta pidi minema põlveoperatsioonile. Bryant tunnistas vahekorra 19-aastase naisega üles, kuid selgitas, et tegemist polnud vägistamisega, vaid seksuaalakt leidis aset vastastikusel kokkuleppel. Siiski palus Bryant vabandust: «Kuigi minu arvates oli ta seksiga nõus, mõistan, et võisin sellest valesti aru saada.» 2005. aastal loobus naine tunnistuste andmisest.

2011. aastal otsustas Bryanti abikaasa Vanessa, et soovib lahutust, kuid kaks aastat hiljem mõtles ümber.

2015. aastal oli Kobe`il taas kõik hästi. Abikaasa Vanessaga Itaalias puhkusel. Taamal Pisa torn. 
2015. aastal oli Kobe`il taas kõik hästi. Abikaasa Vanessaga Itaalias puhkusel. Taamal Pisa torn. Foto: Cappello/Fotogramma/Ropi/ZUMAPRESS.com/Scanpix

2016. aastal riputas Bryant ketsid varna ning sai täiel rinnal nautida kuulsuse oreooli - skandaalid olid ta mõneks ajaks maha jätnud.

Isa ei vaadanud tema viimast mängu

Tema viimast mängu polnud vaatamas ei isa, ega ema Pam. Bryant rääkis, et ta ei ole vanematega kolm aastat sõnagi vahetanud. «Ma kinkisin neile maja, aga nad ütlesid, et seda on vähe. Ei tea, kas tahtsid selle kohe maha müüa?» Kobe vihjas 2013. aasta juhtumile, kui tema vanemad üritasid Kobe`i selja taga oksjonil maha müüa pojale väga kalleid esemeid, näiteks tema kaks NBA meistrisõrmust. Kusjuures ema oli saanud juba maaklerfirmalt 450 000 dollarit ettemaksu...

13. aprill 2016. Kobe Bryanti viimane matš Los Angeleses Lakersi koduväljakul Staples Centeris.
13. aprill 2016. Kobe Bryanti viimane matš Los Angeleses Lakersi koduväljakul Staples Centeris. Foto: FREDERIC J. BROWN/AFP/Scanpix

Samal aastal rääkis Bryant ka oma väga jahedatest suhetest õdede Shariaga ja Shayaga. Ta ütles, et kuigi nad on haritud naised, loodavad nad liialt tema toetusele. «Nad on arukad tüdrukud, piisavalt haritud, et leida endale töö ja enda eest hoolt kanda, selle asemel, et pidevalt minult raha juurde küsida.»

Kobe vähendas õdedele makstavaid summasid eesmärgiga, et õed leiaksid ise oma tee. «See oli raske otsus, kuid ma pidin seda tegema. Kuigi nad seda ei mõista, tegin seda nende heaks,» sõnas korvpallur 2016. aastal. Suhted õdedega pärast sellist otsust ei soojenenud, pigem vastupidi.

Tahtis saada edukaks investoriks

2013. aastal rajas ta ettevõtte Kobe Inc., mille esimeseks investeeringuks on kuue miljoni dollari eest soetatud 10 protsendiline osalus spordijookide brandis Body Armour. Pärast seda, kui Coca-Cola Body Armouri ära ostis, paisus Bryanti 10 protsendilise osaluse väärtus 200 miljoni dollarini.

Pärast sportlaskarjääri lõppu, 2016. aastal sukeldus ta täielikult ärimaailma. Bryanti mentoriks sai kuulus miljardärinvestor Chris Sacca. «Kui öösel helises telefon, siis võisin kindel olla, et see on Kobe,» rääkis Sacca. «Ta kas oli just midagi kuskilt lugenud või tahtis midagi kiiresti küsida, teada saada. Temas põles soov olla edukas investor,» lisas Sacca.

Korvpallist ei jäänud Bryant sugugi eemale. Ta kommenteeris ja analüüsis NBA mänge ja mängijaid ESPN+ kanalil.

Pärast karjääri lõppu oli ta mentoriks mitmele tähtmängijale: Russell Westbrookile, Luka Doncicile, Kawhi Leonardile jne.

Kawhi Leonard (paremal)
Kawhi Leonard (paremal) Foto: Gary A. Vasquez/USA Today Sports/Scanpix

Teiste inimeste arvamus oli Bryanti jaoks oluline. «Kui inimesed näeksid minus meest, kes on väga palju saavutanud, siis see tähendaks minu jaoks palju. See tähendaks, et ma olen tööapelsinist välja pigistanud viimsegi kui mahlatilga,» on ta öelnud.

Saatuslikul pühapäeval oli Bryant erakopteriga teel korvpallitreeningule, lennumasin kukkus alla 30 kilomeetrit Los Angelesest loodes. Bryantit jäid leinama abikaasa Vanessa, tütred Natalie (17), Bianca (2) ja Capri, kes sündis alles seitse kuud tagasi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

My Bianka Bella Bryant (BBB) 😁🍪🥛🤿

A post shared by Kobe Bryant (@kobebryant) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles