Põhja-Korea ei luba koroonaviiruse tõttu turiste riiki

Inna-Katrin Hein
Copy
Mäesuusaturistid Põhja-Korea Yangdoki suusa- ja spaakuurordis
Mäesuusaturistid Põhja-Korea Yangdoki suusa- ja spaakuurordis Foto: KCNA VIA KNS/AFP/Scanpix

Põhja-Korea sulges turistidele oma piiri, kuna kardetakse, et muidu jõuab Hiinas levima hakanud üliohtlik koroonaviirus 2019-nCoV ka sinna.

Sellest teatas esimesena Hiina suurim turismifirma Young Pioneer Tours, kelle sõnul ei luba Põhja-Korea ajutiselt riiki mitte ühegi riigi turiste, kaasa arvatud Hiina omi, sest neid peetakse haiguspuhangu tõttu kõige ohtlikumaks, teatab news.com.au.

Turismifirma esindajad lisasid, et kui Põhja-Korea teatab sissesõidukeelu tühistamisest, siis on hiinlastel ja ka teiste riikide esindajatel võimalus taas Põhja-Koread külastada.

Senitundmatu viirus ilmus Kesk-Hiinas Wuhanis ja selle tagajärjel on surnud vähemalt 9 inimest. Hiina on kinnitanud veel 440 haigestumisjuhtumit ja 1400 inimest on jälgimise all.

Enamik Põhja-Korea turiste on hiinlased, kuid seal käib ka mongoollasi, venelasi ja vietnamlasi. Hiina on Põhja-Korea diplomaatline ja majanduslik liitlane.

Lõuna-Korea kahe Korea ühinemisministeeriumi esindaja teatel puuduvad neil andmed, et Põhja-Korea ei luba turiste riiki.

Turism on Põhja-Korea jaoks tähtis tuluallikas ja selle katkemine võib riigi majandusele tugeva hoobi anda.

Põhja-Korea juhi Kim Jong-uni käsul on viimastel aastatel rajatud seal nii mäesuusakuurorte kui ka kuumaveespaasid, mida on seni kasutanud eelkõige kohalik eliit ja hiinlased.

Turistud Põhja-Korea Yangdoki mäesuusa- ja spaakuurordis kuumaveeallikate spaas.
Turistud Põhja-Korea Yangdoki mäesuusa- ja spaakuurordis kuumaveeallikate spaas. Foto: KCNA VIA KNS/AFP/Scanpix

Põhja-Korea ei ole seni seal ühestki koroonaviiruse juhtumist teatanud, kuid meditsiinitöötajad on valmis kohe reageerima, kui haiguspuhang tekib.

Koroonaviiruse 2019-nCoV sümptomid on palavik, kuiv köha, hingamisraskused ja kopsupõletik.

Raskekujulise ägeda respiratoorse sündroomi SARSi sarnane viirus on nüüdseks levinud lisaks Hiinale veel nelja riiki – USAsse, Jaapanisse, Taisse ja Lõuna-Koreasse. Üks viiruskahtlusega isik on ka Austraalias, kus Hiinat külastanud mees pandi igaks juhuks Brisbane’i haiglas isolatsiooni.

Tegemist ei ole esimese korraga, mil Põhja-Korea oma piiri sulges, samasugune olukord oli ka 2003, kui SARSi kartuses hoiti piir suletuna mitu kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles