VIDEO ⟩ Kliimaaktivist Greta Thunberg Davosis: kliimamuutuse vastases võitluses ei ole midagi ära tehtud (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Greta Thunberg esinemas Šveitsis Davosis majandusfoorumil
Greta Thunberg esinemas Šveitsis Davosis majandusfoorumil Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Rootsi noor kliimaaktivist Greta Thunberg osaleb Šveitsis Davosis alanud majandusfoorumil, kus ta esines kliima ja jätkusuutliku arengu paneeldiskussioonil. 

Ajakirja Time poolt 2019 aasta inimeseks valitud 16-aastane rootslanna sõnas, et seni ei ole kliimamuutuse vastases võitluses just palju ära tehtud ja ees ootavad rasked katsumused, teatavad cnn.com ja mtvuutiset.fi. 

Kliimaaktivisti sõnul peaks rohkem kuuulama kliimamuutust uurivaid teadlasi, kuna nemad oskavad täpselt öelda, kuidas kliimamuutusega peaks tegelema.  

Thunbergi arvates saab kliimamuutusega tegeleda efektiivselt vaid siis, kui nähakse suuremat pilti ja võetakse arvesse kogu maailma. 

Thunberg on sellel neli päeva kestval foorumil üks põhiesinejaid, kes lisaks tänasele veel sõna võtab.

Greta Thunberg astumas Šveitsis Davosis majandusfoorumil paneeldiskussiooniks lavale
Greta Thunberg astumas Šveitsis Davosis majandusfoorumil paneeldiskussiooniks lavale Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

50. Davosi foorumil osaleb umbes 3000 maailma kõige mõjuvõimsamat inimest, kaasa arvatud ärimehed, poliitikud, rahvusvaheliste organisatsioonide ja kodanikuühenduste esindajad.

Selle aasta põhiteemaks on kliimamuutus ja sellega seonduv, kuid ka majandus- ja poliitikateemad.

Greta Thunberg pärast esinemist Šveitsis Davosis majandusfoorumil
Greta Thunberg pärast esinemist Šveitsis Davosis majandusfoorumil Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Davosis esinevad kindlasti USA president Donald Trump, Hiina asepeaminister Han Zheng, Saksamaa kantsler Angela Markel ja Briti prints Charles, kes räägib, kuidas jätkusuutlikumalt elada. 

Kohal ei ole Briti peaministrit Boris Johnsonit, kes tegeleb Ühendkuningriigi lahkumisega Euroopa Liidust, mis leiab aset 31. jaanuaril 2020.

«Kliimamuutus on Davosis kuum kõneaine, sest on aru saadud, et see ohustab maailma majandust ja sunnib tegema korrektiive. Majandusfoorm avaldas möödunud nädalal raporti, milles rõhutatatkse, et kliimamuutus on varem arvatust kiirem ja selle mõju on oodatust suurem. Raporti kohaselt võib selle sajandi lõpuks kerkida meie planeedil keskmine temperatuur kolme kraadi võrra,» teatas majandusteadlane Chris Williamson firmast IHS Markit, mis analüüsib maailma majanduses toimuvat ja uusi majandustrende, varustades selle infoga firmasid ja valitsusi.

Ta lisas, et nii suurfirmad kui riigijuhid on saanud aru, et kliimamuutus ohustab majanduskasvu.

Šveitsi meedia andmetel Donald Trump ja Greta Thunberg Davosisi amtelikult ei kohtu, küll aga võivad nad kohtuda juhuslikult, nagu möödunud aasta sügisel New Yorgis ÜRO peakorteris.

Greta Thunberg Šveitsis Davosis majandusfoorumil
Greta Thunberg Šveitsis Davosis majandusfoorumil Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Davosi majandusfoorum kestab 21. – 24. jaanuarini.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles