SKANDAAL ⟩ Briti politsei varjas rassiviha vältimiseks laste seksuaalset ahistamist (14)

Elu24
Copy
Pere lastega Rotherhami linnas.
Pere lastega Rotherhami linnas. Foto: AP/Scanpix

Briti meediasse lekkis siseuurimise raport, mille järgi varjas politsei olulisi laste seksuaalset ärakasutamist puudutavaid fakte. «Tegemist on aasia päritolu inimestega, seega me ei saa lubada selle avalikuks tulemist,» põhjandas politseiülem.

Siseuurimist alustati, kui ohver Lõuna-Yorkshire'i politsei vastu kuus kaebust esitas. Kuus aastat hiljem - sel kolmapäeval - sai ta raporti kätte. «On selge, et teid ahistati aasia päritolu meeste poolt» ning «sinu kaitsmiseks ei võetud piisavaid meetmeid ette», teatati talle.

Arvasin alati, et politsei ei mõistnud, mis toimus, aga raporti järgi said nad asjast väga hästi aru,» ütles ohver. Tema sõnul ahistatud lapsed lihtsalt ohverdati. Tegemist oli ühe suurima skandaaliga Ühendkuningriigi ajaloos, kus oli uurimise all ligi sada meest.

Ohvri isa tunnistuste järgi nimetas üks politseiametnik juhtumit «p****e kabistamiseks», mis on toimunud juba 30 aastat. Samuti oli politseinik öelnud, et kahtlusaluste näol on «tegemist aasia päritolu inimestega, seega me ei saa lubada juhtumi avalikuks tulemist».

Politseid ei usalda

«Vahet pole, mis nahavärviga süüalune on, kõiki peaks ju samamoodi kohtlema,» oli ohver politseis pettunud. Teda ahistati 2003. aasta järel mitmeid aastaid. Väga vähesed kahtlusalused jõudsid lõpuks kohtu ette.

Rotherhami politsei võttis siseuurimise süüdistused omaks ning nimetas tundmatu ametniku kommentaare vastuvõetamatuteks. «Neil on kahju ainult seepärast, et nad vahele jäid,» süüdistas aga ohver.

Siseuurimine algatati 2014. aastal, et uurida 91 süüdistust, mille põhjal pollitseiametnikud ei suutnud aastatel 1999 kuni 2001 ahistamise ohvriks sattunud lapsi kaitsta. Arvatakse, et suure uurimise tulemused avaldatakse sel aastal.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles