ÜLLATAV PÖÖRE ⟩ 300 aasta vanune reegel võimaldab kuningannal Harry ja Meghani plaanid nurjata

Elu24
Copy
Kuninganna Elizabeth II, 2018.
Kuninganna Elizabeth II, 2018. Foto: Caro/ScanPix

Möödunud nädalal kärgatas uudispomm, et prints Harry ja Meghan Markle kavatsevad ameti maha panna ja Kanadasse kolida. Selgub, et kuningannal on võimalus plaan nurjata.

Briti kuningakojas on viimane nädal möödunud raskelt, kuna selgub, et kuninganna Elizabeth II pole Harry ja Meghani plaanidega absoluutselt rahul.

Kuigi 93-aastane monarh avaldas esmaspäeval, et austab Harry ja Meghani soovi noore perena uut elu alustada, selgub, et tegelikult on tal seaduslik võimalus keelata oma lapselapselapsel Archiel riigist ära kolida, vahendas Daily Star.

Senise plaani järgi kavatsevad Harry ja Meghan jagada oma aega Põhja-Ameerika ja Suurbritannia vahel. Usutavasti tahavad vanemad, et nende kevadel sündinud poeg Archie kasvaks üles lähemal emapoolsele vanaemale Doria Raglandile, kes elab Californias. Seal kasvas üles ka Meghan.

Meghan Markle, prints Harry ja poeg Archie Lõuna-Aafrikas, september 2019.
Meghan Markle, prints Harry ja poeg Archie Lõuna-Aafrikas, september 2019. Foto: Reuters/ScanPix

Kuid kuningannal on õigus plaanile veto panna ning seda tänu 300 aasta vanusele reeglile. Kuningas George kehtestas 1717. aastal reegli, et kõikide kuninglike laste hooldusõiguse küsimuses jääb lõppsõna alati valitsevale monarhile.

Seadus sätestab, et järelevalve õigus kuulub kuningale või kuningannale isegi lapse isa eluajal. See tähendab, et kui Archie elupaiga osas peaks tüli tõusma, saab lõpliku valiku teha kuninganna.

Usutavasti kasutaks kuninganna seda õigust ainult juhul, kui Meghan ja Harry peaksid lahutama ning lapse edasise elukorralduse osas tekiksid tõsised lahkarusaamad. Pärast kuninganna surma saab selle õiguse endale Harry isa prints Charles.

Meghan Markle, prints Harry ja kuninganna Elizabeth II.
Meghan Markle, prints Harry ja kuninganna Elizabeth II. Foto: Reuters/ScanPix

Väidetavalt on kuninganna Elizabeth II seda õigust juba kasutanud, kui printsess Diana kavatses 1996. aastal pärast lahutust noore Williami ja Harryga Austraaliasse pageda, lootuses Briti kõmuajakirjanduse eest pääseda. Kuninganna keelas selle plaani aga ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles