Tunnistajate videod paljastavad, kuidas kaubaveokitesse pugenud immigrandid Inglismaale jõuavad

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Inglismaal põgenes kaubikust mitu immigranti.
Inglismaal põgenes kaubikust mitu immigranti. Foto: SWNS / Scanpix

Suurbritannia ja tegelikult kogu Euroopa on hädas immigrantidega, kes vahendeid valimata ja tihti ka eluga riskides riikide piire ületavad. Ainuüksi viimase paari päevaga on Inglismaal vähemalt kahest erinevast kaubikust kümmekond inimest põgenenud. 

Suurbritannias A38-l Põhja-Pethertonis vahistati kolmapäeva õhtul kella 20.15 ajal A38 kiirtee ääres veokist välja hüpanud neli sisserändajat, vahendas BBC.

Inglismaal jäi kolmapäeva õhtul videokaadrisse hetk, mil kaubiku tagaosast põgenes mitu immigranti.
Inglismaal jäi kolmapäeva õhtul videokaadrisse hetk, mil kaubiku tagaosast põgenes mitu immigranti. Foto: SWNS/ScanPix

Sündmuskohale tuli ka kiirabi, kuid politsei sõnul kannatanud puudusid.

Maantee jäi liiklusele suletuks ja politsei otsib kaubikust põgenenud inimesi.

Üks Suurbritannias kolmapäeva õhtul veoki tagaosast põgenenud immigrantidest.
Üks Suurbritannias kolmapäeva õhtul veoki tagaosast põgenenud immigrantidest. Foto: SWNS/ScanPix

«Meile helistas täna õhtul umbes kell 8.15 üks elanik, kes nägi, kuidas mitu inimest väljusid A38 ääres Põhja-Pethertonis asuva veoauto tagaosast,» ütles politsei pressiesindaja.

«Seoses sisserändekuritegude kahtlustusega on vahistatud hulk inimesi,» lisas pressiesindaja.

Kaheksa immigranti ja ükskõikne veokijuht

Teisipäeval põgenes aga Suurbritannias West Midlandis ühest kaubikust kaheksa immigranti, vahendas Daily Mail.

26-aastane sadulsepp Gavin Cotterill oli parajasti kella 15.14 ajal lõunapausil, kui nägi, kuidas kaks meest lähenesid veoautole. 

«Minu töökohast teisele poole teed pargitud veoki juurde kõndisid kaks meest, kes siis tagaluugi avasid ja minema jooksid,» kirjeldas Cotterill.

Kaubikust väljus kaheksa meest, kes olid Cotterilli sõnul kahekümnendates eluaastates ja rääkisid võõrkeelt. 

Vaatepildist šokeeritud Cotterill jõudis veel enne meeste põgenemist oma mobiiltelefoniga sündmust filmida. «Ma olin oma 20-minutisel pausil väljas suitsu tegemas, kui see juhtus,» seletas mees.

«Minu töökohast teisele poole teed pargitud veoki juurde kõndisid kaks meest, kes siis tagaluugu avasid ja minema jooksid,» kirjeldas Cotterill.

«Järsku hüppas veokist välja veel kaheksa umbes 20-aastast kutti ja jooksid üle silla. Kõigil, kes välja hüppasid, olid seljakotid seljas ja nad kõik karjusid võõrkeeles,» jätkas Cotterill sündmuste kirjeldamist.

Cotterilli sõnul rääkisid nad juhtunust ka poolakast veokijuhile, kes selle kõige peale lihtsalt õlgu kehitas. 

«Kirjutasin üles ka veoki registreerimisnumbri ja helistasin politseisse, kuid ka nemad ei hoolinud sellest. Ma olin täiesti šokeeritud. Ma pole kunagi varem midagi sellist näinud,» seletas jahmunud Cotterill. 

Surmaveoki leiukoht endiselt populaarne põgenemispaik

8. jaanuaril kella 11.30 paiku jäi Essexis Purfeetis asuvas Stonehouse'i tööstusrajoonis ühele mehele silma see, kui parklas seisva veoki tagaosas olevast telkmaterjalist katet seespoolt lahti lõigati, vahendas Mail Online. 

Arvatakse, et veoauto oli hiljuti mandrilt saarele sõitnud. Tunnistaja sõnul hõikas üks põgenenud meestest rõõmsalt: «Head uut aastat, me armastame teid!.... London, siit me tuleme.».

Mehed põgenesid sündmuskohalt enne politsei saabumist.

«Olin väljas suitsetamas, kui kuulsin veoauto poolt tulnud rebenemisheli ja nägin, kuidas üks inimene välja hüppas, ning hakkasin siis filmima,» rääkis sündmust filminud pealtnägija.

Immigrantide tung Suurbritanniasse ei ole raugenud ka pärast eelmisel aastal Suurbritannias Essexis juhtunud traagilisi sündmusi, kui 23. oktoobril leiti ühest veoautost 39 surnuks külmunud inimest.

Uurimine selgitas, et kõik hukkunud olid pärit Vietnamist. Juhtunuga seoses esitati veokit viimasena juhtinud 25-aastasele Põhja-Iirimaalt pärit Mo Robinsonile süüdistus 39 inimese tapmises. Lisaks esitati veokijuhile inimkaubanduse, ebaseaduslikule immigratsioonile kaasaaitamise ja rahapesu süüdistused.

Need eelkirjeldatud sündmused on aga vaid vähesed näited sellest, kui massiliselt kolmandate riikide inimesed Euroopasse tungivad. Internetis leidub hulga juba aastatetagusesse aega ulatuvaid videoid, millelt võib näha, kui ohtlikke olukordi veokitega põgenevad inimesed tekitada võivad. 

2019. aasta 15. juunil postitati Youtube'i video, kus on näha, kuidas põgenikud veel liikuvast veokist end välja lõikavad. 

BBC avaldas 2015. aasta juunis video sellest, kuidas immigrandid Põhja-Prantsusmaaö Calais' aeglaselt sõitvate veokite peale hüppasid ja seeläbi oma eluga riskisid. 

2018. aastal avaldas aga Sky News järjekordse video Aafrikast pärit noormeestest, kes Prantsuse väikelinnas Ouisterhamis sõitvate veokite peale jooksid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles