VIDEO ⟩ Kliimaaktivist Greta Thunberg ründas tennisist Roger Federeri

Inna-Katrin Hein
Copy
Kliimaaktivist Greta Thunberg 10. jaanuaril Stockholmis kliimastreigil
Kliimaaktivist Greta Thunberg 10. jaanuaril Stockholmis kliimastreigil Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Rootslannast teismeline kliimaaktivist Greta Thunberg kritiseeris šveitslasest tennisestaari Roger Federeri ta pikaajalise sponsori Šveitsi panga Credit Suisse’i tõttu.

Thunbergi sõnul toetab see pank miljardite Šveitsi frankidega uute fossiilsete kütuste otsimist, teatab reuters.com. 

16-aastane rootslanna nõuab, et 38-aastane tennisist loobuks sellest sponsorist, kuna panga tegevus kahjustab meie planeeti.

Roger Federer Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel Melbourne'is 13. jaanuaril 2020.
Roger Federer Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel Melbourne'is 13. jaanuaril 2020. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Federeri sponsori-teema kerkis üles, kuna Lausanne’is käib praegu kohus 12 noore kliimaaktivisti vastu, kes mängisid 2018. aastal Credit Suisse’i peakorteris tennist, protestides niiviisi panga ja Federeri vastu. Protestijad ei nõustunud teo eest trahvi maksma ja pank andis nad kohtusse.

Kliimaaktivistide rühm 350.org pani hiljuti Twitterisse hashtag'i RogerWakeUp (Roger, ärka üles). Kliimamuutuse eestkõneleja Greta Thunberg jagas seda tviiti oma 3,9 miljoni jälgijaga.

Kliimaaktivist Greta Thunberg 3. jaanuaril Stockholmis kliimastreigil.
Kliimaaktivist Greta Thunberg 3. jaanuaril Stockholmis kliimastreigil. Foto: Claudio Bresciani/AFP/Scanpix

Thunbergi ja ta mõttekaaslaste sõnum toimis, sest Federer vastas kriitikale, saates vastava teate uudisteagentuurile Reuters. Ta märkis, et on kliimakriisiga tegelevatele noortele nende pöördumise eest tänulik. «Suhtun kliimamuutusse tõsiselt, sest elan praegu perega Austraalias, kus näen, mida kliimamuutus teha võib. Olen sealsete põlengute tunnistajaks,» teatas tipptennisist.

Nelja lapse isa Federer lisas kirjas, et ta austab noori kliimaaktiviste, kes panevad kõiki mõtlema valikute peale ja otsima kliimakriisile lahendusi.

«Hindan seda, et mind väärtustatakse isiku, sportlase ja ettevõtjana. Olen eelisolukorras ja selle tõttu on minu kohustus pidada oma sponsoritega dialoogi tähtsates küsimustes,» jätkas tennisist Thunbergile mõeldud kirjas.

Roger Federer detsembris 2019 Hiinas tenniseturniiril.
Roger Federer detsembris 2019 Hiinas tenniseturniiril. Foto: STR/AFP/Scanpix

Federer osaleb Melbourne’is Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel. Ta on võitnud selle võistluse varem kuuel korral.

Ameeriklannast tennisist Serena Williams võitis 12. jaanuaril WTA turniiri Uus-Meremaal Aucklandis. Ta andis auhinnaraha Austraalia maastikupõlengutega võitlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles