PILDID ⟩ Ukraina õnnetuslennuki musti kaste näidati Iraani riigitelevisioonis

Inna-Katrin Hein
Copy
Iraani lennundusametnik hoidmas käes Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 ühte pardasalvestist
Iraani lennundusametnik hoidmas käes Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 ühte pardasalvestist Foto: Handout ./via REUTERS/Scanpix

Iraani tsiviillennundusametnike teatel leidsid nad Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 mustad kastid, milles on pardasalvestised.

Nad lisasid, et uurivad salvestistel olevat infot ja see võib võtta aega paar kuud, kuid nad võivad paluda selleks abi kas Venemaalt, Kanadalt, Prantsusmaalt või Ukrainalt, teatab reuters.com.

Kast, milles on Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 mustad kastid ehk pardasalvestised.
Kast, milles on Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 mustad kastid ehk pardasalvestised. Foto: IRIB VIA WANA/via REUTERS/Scanpix

Iraani võimude teatel võib Ukraine International Airlines lennukiga juhtunu uurimine võtta aega üks kuni kaks aastat.  

«Eelistame uurida mustade kastide pardasalvestisi Iraanis. Kui aga selgub, et me ei sa teha seda põhjusel, et mustad kastid on kahjustatud, siis palume välisriikide abi,» teatas Iraani tsiviillennundusameti juht Ali Abedzadeh.

Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 üks pardasalvestistest.
Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 üks pardasalvestistest. Foto: Handout ./via REUTERS/Scanpix

Iraani riigitelevisioon näitas Ukraina lennuki musti kaste uudistesaates, märkides, et neis olev informatsioon laetakse alla ja seda analüüsitakse kohapeal. 

Mustades kastides ehk lennuandmete salvestistel on nii lennuki kabiinis toimuvad vestlused ja helid kui ka pardasüsteemide parameetrid.  

Kast, milles on Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 mustad kastid.
Kast, milles on Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 mustad kastid. Foto: Handout ./via REUTERS/Scanpix

Iraani lennundusametnike raporti kohaselt oli Ukraina lennufirmale kuulunud Boeing 737-800 vaid 3,5 aastat kasutuses olnud ja läbis enne lendu tehnilise kontrolli, mille kohaselt oli selle lennukiga kõik korras.

Ametnikud on seisukohal, et lennukil tekkis ootamatu tehniline rike, mis ta alla kukutas.

Iraani lennundusametnik hoiab käes Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 ühte pardasalvestist.
Iraani lennundusametnik hoiab käes Ukraina õnnetuslennuki Boeing 737-800 ühte pardasalvestist. Foto: Handout ./via REUTERS/Scanpix

Lääne luure andmetel võis Ukraina lennukile, mis pidi lendama Iraanist Teheranist Ukrainasse Kiievisse, saada saatuslikuks Iraani poolt kogemata välja lastud maa-õhk-rakett.

Sellisel seisukohal on Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Kanada peaminister Justin Trudeau.

Ukraina võimude teatel tuleks otsida lennukijäänuste juurest Venemaal valmistatud raketist jäänud rususid.

Ukraina lennuk kukkus 8. jaanuaril alla vaid mõned minutid pärast õhkutõusmist Teherani Imam Khomeini rahvusvahelisest lennujaamast.

See õnnetus toimus vaid paar tundi pärast seda, kui Iraan saatis Iraagis asuva kahe lääneliitlaste sõjaväebaasi suunas välja raketid.

USA-Iraani vahelised pinged said alguse 3. jaanuaril, kui USA tegi raketirünnaku Iraagi Bagdadi lennujaama alal, kus hukkus Iraani revolutsioonikaardi eliitüksuse Quds juht Qassem Soleimani.

Kaastundeavalduste raamat Venemaal Moskvas asuvas Iraani saatkonnas, kus mälestatakse USA raketirünnakus hukkunud kindral Qassem Soleimanit ja Teherani lennuõnnetuses hukkunuid.
Kaastundeavalduste raamat Venemaal Moskvas asuvas Iraani saatkonnas, kus mälestatakse USA raketirünnakus hukkunud kindral Qassem Soleimanit ja Teherani lennuõnnetuses hukkunuid. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Iraan nimetas seda terroriaktiks ja lubas Soleimani surma eest kätte maksta. Iraan saatiski Iraagis asuvate Erbili ja Al Asadi õhuväebaaside suunas raketid. Neis baasides asuvad lääneliitlaste, kaasa arvatud USA üksused.  

Prantsusmaa tsiviillennuõnnetuste uurimise agentuuri BEA esindajad sõnasid, et neid võidakse kaasata Ukraina lennukiga juhtunud õnnetuse uurimisse, et aidata analüüsida mustades kastides olevat lennuinfot.

Nad uurisid möödunud aastal edukalt Etioopias alla kukkunud Boeing 737 MAX 8 lennuki musti kaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles