PILDID ⟩ Õigeusklikud hüppasid jõulude puhul jahedasse vette risti otsima

Inna-Katrin Hein
Copy

Türgis Istanbulis hüppasid kümned Kreeka õigeusu kirikusse kuulujad Kuldsarve lahe jahedasse vette, et selle põhjast puidust rist üles tuua.

Õigeusklikud peavad praegu jõule nnig risti toomine veekogu põhjast on osa nende jõulurituaalidest, teatab Zumapress.com. 

Kreeka õigeuslikud peavad epifaaniat, millega tähistatakse Jeesuse ristimist Jordani jões.

Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholomeos I viskas puidust risti Kuldsarve lahte ja seda läks vette otsima 30 usklikku.

Risti leidis Lääne-Kreekast Agriniost pärit Nicolaos Solis.

Kreeka õigeusu kirikusse kuulujad tähistavad jõule ja sukeldusid Türgis Istanbulis Kuldsarve lahte puidust risti pinnale tooma. Risti sai kätte kreeklane Nicolaos Solis.
Kreeka õigeusu kirikusse kuulujad tähistavad jõule ja sukeldusid Türgis Istanbulis Kuldsarve lahte puidust risti pinnale tooma. Risti sai kätte kreeklane Nicolaos Solis. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Oli ka neid, kes vajasid sukeldujate ja parameedikute abi, kuna nad ei tulnud jahedas vees toime.

Kreeka õigeusu kirikusse kuulujad tähistavad jõule ja sukeldusid Türgis Istanbulis Kuldsarve lahte puidust risti pinnale tooma. Üks risti otsinutest vajas päästjate abi.
Kreeka õigeusu kirikusse kuulujad tähistavad jõule ja sukeldusid Türgis Istanbulis Kuldsarve lahte puidust risti pinnale tooma. Üks risti otsinutest vajas päästjate abi. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Õigeusklike, kaasa arvatud kreeka õigeusklike ja kopti kristlaste jõulud on 6. ja 7. jaanuaril, kuna neis kogukondades kehtib Juliuse kalender.

Õigeusu kirikutes kasutatakse Vana-Rooma sõjaväelase ja poliitiku Julius Caesari loodud kalendrit, mis võeti käibele 45. aastal eKr. Enamikus riikides kehtib Gregoriuse kalender, mis on Juliuse kalender parandatud kujul ja see võeti paavst Gregoriuse korraldusel kasutusele 1582. aastal. Kahe kalendri vaheline päevadenihe on 13 päeva. Juliuse kalendrit nimetatakse vanaks kalendriks ja Gregoriuse oma uueks kalendriks. 

Kuldsarve laht (türgi Haliç) on Euroopa rannikusse lõikuv laht Bosporuse väina lõunaosas. Lahe pikkus on 12,2 kilomeetrit, laius 91–122 meetrit ja suurim sügavus 47 meetrit. Kuldsarve lahе ääres asub Istanbul.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles