VIDEO ⟩ USAs Idahos lahendati saladus, kellele kuulus mõistatuslik peata skelett

Inna-Katrin Hein
Copy
Joonistus, milline võis näha välja Joseph Henry Loveless
Joonistus, milline võis näha välja Joseph Henry Loveless Foto: Reuters/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Idahos leiti 1979. aastal koopast kartulikotti keeratud peata luustik, millele tehti 2019 DNA-uuring, mis andis vastuse, et see kuulub rohkem kui 100 aastat tagasi surnud lindpriile.

Idaho mittetulunudusühing DNA Doe Project uuris luustikku ja leidis, et see olid seal vähemalt 63 aastat, teatab cnn.com.

Luudele tehtud DNA-uuring näitas, et need kuulusid 1916. aastal 46-aastasena surnud vanglapõgenikule Joseph Henry Lovelessile.

Loveless sai vanglakaristuse oma teise naise Agnese mõrvamise eest kirvega, kuid tal õnnestus vanglast põgeneda ning temast ei kuuldud enam kunagi midagi.

Üle 60 aasta hiljem, 1979. aastal leidsid matkajad Dubois lähedasest koopast kartulikotti mähitud torso, mis tekitas küsimused, et miks ta on seal koopas ja kus on ta pea ja jäsemed. 

Uus andmeid luustiku kohta saadi 12 aastat hiljem, kui koopast leiti mumifitseerunud käsi. Koobast uuriti veel ning leiti veel teine käsi ja mõlemad jalad, mis olid kõik eraldi kartulikotikangasse pandud. Siiski ei leitud pead. 

Skeletti ja selle osi uurisid 1991. aastal Idaho ülikooli antropoloogia- ja kriminoloogiaüliõpilased ning isegi USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) tundis selle vastu huvi.

Uuring näitas, et tegemist oli europiidse mehega, kellel olid punakaspruunid juuksed ja kes oli surres üle 40 aasta vana.

Joonistus, milline võis näha välja Joseph Henry Loveless
Joonistus, milline võis näha välja Joseph Henry Loveless Foto: /AP/Scanpix

Mehe surma põhjust ei saadud kindlaks teha, kuid luudelt oli näha, et ta käte, jalgade ja pea eemaldamiseks kasutati väga teravaid tööriistu.

Möödunud aastal uuris koopast leitud inimluid DNA Doe Project, mis teeb DNA-uuringuid surnukehadele, mida ei ole suudetud kindlaks teha.

«DNA-uuring näitas, et luude omanik pärineb Utah’ osariigi mormoonidest ja ta vanaisal oli tõenäoliset neli naist. See tähendab, et sellele mehel on praegu sadu elusolevaid sugulasi,» sõnas DNA Doe Project uurija Bingham Redgrave.

Uurijad otsisid kummalise luustiku kohta infot arhiividest, vanadest artiklitest, dokumentidest ja hauakividelt.

«Üks kandidaat teise järel langes ära ja nii me jõudsime Joseph Henry Lovelessini,» sõnas Redgrave.

Ametlikel andmetel ei olnud oma naise mõrva eest vanglas mitte Redgrave, vaid Walt Cairns. Hiljem selgus, et 1870. aastal sündinud Loveless kasutas mitmeid varjunimesid, mille seas oli ka Walt Cairns.

Lindprii Loveless kadus 1916 ja tema tagaotsimiskuulustustel kandis ta riideid, mille jäänused olid ta luudel.

«See oli suur üllatus, et 1979. aastal koopast leitud luustikul olid riidejäänused, millised on näha ka ta 1916. aastat tagaotsimiskuulutusel,» lisas uurija.

Redgrave’i sõnul ei ole nad leidnud andmeid, kes Lovelessi tappis, kuid nad jätkavad uurimist, et see teada saada.

«Võimalik, et saame selle kunagi teada. Kuskil võib olla keegi, kes vaatab vanu perealbumeid ja leiab sealt Lovelessi pildi. Ootan, mis saab edasi,» nentis Redgrave.

DNA uurijate sõnul tegid nad kindlaks, et Lovelessi pojapoeg on 87-aastane ja elus ning äkki tema saab neid aidata.

Idaho on alates 1890. aastast Ameerika Ühendriikide osariik, mis põhjas piirneb Kanada Briti Columbia provintsiga, läänes Washingtoni ja Oregoni osariigiga, lõunas Nevada ja Utah'ga ning idas Wyomingi ja Montanaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles