VIDEO ⟩ Jaapani MeToo liikumise juht sai enda vägistamisjuhtumis kohtuvõidu

Inna-Katrin Hein
Copy
Jaapani ajakirjanik Shiori Ito hoidmas 18. detsembril pärast kohtuvõitu plakatit «Võit»
Jaapani ajakirjanik Shiori Ito hoidmas 18. detsembril pärast kohtuvõitu plakatit «Võit» Foto: Jae C. Hong/AP/Scanpix

Jaapanis sai kohtuvõidu seksuaalse ahistamise vastase MeToo liikumise kohalik juht, naisajakirjanik, kes andis kohtusse ta vägistanud mõjuvõimsa telebossi, saades kohtu kaudu kompensatsiooniks 3,3 miljonit jeeni (27 000 eurot).

Ajakirjanik Shiori Ito avalikustas 2017, et kaks aastat varem oli teda tööintervjuul vägistanud TBS kanali Washingtoni büroo juht Noriyuki Yamaguchi, kes kuulub Jaapani peaministri Shinzo Abe sõpruskonda, teatab theguardian.com.

Noriyuki Yamaguchi, keda Shiori Ito süüdistas vägistamises.
Noriyuki Yamaguchi, keda Shiori Ito süüdistas vägistamises. Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/Scanpix

Ito läks Yamaguchi vastu kohtusse. Prokurörid ütlesid, et kriminaalasja jaoks napib tõendeid ja seetõttu läks Ito tsiviilkohtusse. 

Tokyo ringkonnakohus langetas otsuse, et Yamaguchi, kes on süüdistusi järjekindlalt eitanud, peab maksma Itole kahjutasu ja loobuma tema vastu esitatud 130 miljoni jeeni suurusest vastuhagist.

Kohus teatas, et Itot sunniti seksima ilma kaitsevahendita, olles teadvuseta olekus ja joobes.

«Meile teadolevalt kannatab hageja seni halbade mälestuste ja paanikahoogude all,» teatas kohus.

Ito, keda vägistamise avalikkusse toomise pärast internetis rünnati, oli pärast 18. detsembri kohtuotsust kohtumaja ees plakatiga «Võit».

Jaapani ajakirjanik Shiori Ito 18. detsembril Tokyo kohtumaja ees plakatiga «Võit».
Jaapani ajakirjanik Shiori Ito 18. detsembril Tokyo kohtumaja ees plakatiga «Võit». Foto: KYODO/via REUTERS/Scanpix

Jaapanlanna sõnul on ta saanud pärast kohtuvõitu ka palju õnnitlussõnumeid.

Ito teatel vägistas 53-aastane Yamaguchi ta 2015, kui nad olid käinud lõunat söömas ja tööst rääkimas. Naise sõnul pannud mees ta jooki mingit uimastavat ainet, mille tõttu tal halb hakkas ja ta lõpuks teadvuse kaotas.

«Kui ma teadvusele tulin, siis tundsin valu ja nägin, et olen selili hotellitoa voodis ning ta vägistas mind. Sain aru, mis toimub, kuid olin uimastatud ja ma ei suutnud vastu hakata,» kirjeldas jaapanlanna.

Ito kirjutas oma kogemusest raamatu «Must kast», milles selgitas, et ta uimastati ja vägistati ning kui ta tegi politseisse selle kohta avalduse, siis ei uuritud, kas ta organismis oli uimastavaid aineid.

Ito otsustas minna kohtusse pärast seda, kui politsei keeldus Yamaguchit vahistamast. Naine tahtis kohtusse minekuga näidata ka seda, et Jaapani ühiskonnas ei julge vägistatud naised oma juhtumitega avalikkuse ette tulla ning selliseid juhtumeid ei uurita eriti.

Ka prokurörid keeldusid Yamaguchit süüdistamast, kuna nende väitel ei olnud vägistamise kohta piisavalt tõendeid.

Ito esines 2018 BBC dokumentaalsaates, milles ta sõnas, et MeToo liikumine andis talle piisavalt julgust ja enesekindlust, et oma juhtum avalikustada ja kohtusse minna.

Japaani ajakirjanik Shiori Ito pärast 18. detsembri kohtuvõitu.
Japaani ajakirjanik Shiori Ito pärast 18. detsembri kohtuvõitu. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Jaapanis 2017 tehtud küsitlus näitas, et vaid 4 protsenti vägistatud naistest julgeb oma juhtumiga avalikkusse tulla, sest ühiskonnas taunitakse naiste sellist käitumist. Samuti arvatakse, et kui naine vägistatakse, siis on ta ise selles süüdi.

Samal aastal vaatasid parlamendiliikmed läbi sajanditepikkuse vägistamisseaduse, tõstes vanglakaristuse alammäära kolmelt aastalt viiele ja laiendades seksuaalse rünnaku ohvrite määratlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles