Müüjatüdrukust peaministriks ⟩ Tuntud Eesti naised meenutavad Mart Helme kiuste oma esimesi tööotsi (5)

Copy
Elu24 kollaaž. Tuntud Eesti naised meenutavad Mart Helme kiuste oma esimesi tööotsi.
Elu24 kollaaž. Tuntud Eesti naised meenutavad Mart Helme kiuste oma esimesi tööotsi. Foto: Sander Ilvest, Marko Saarm, Liis Treimann, Dmitri Kotjuh, Erik Prozes

Eesti siseminister Mart Helme kritiseeris eile Soome valitsust, tuues välja, et noor peaminister Sanna Marin on töötanud müüjatüdrukuna. Paljud Eesti avaliku elu tegelased jagasid pahameele väljendamiseks sotsiaalmeedias lugusid oma esimestest töökohtadest.

Riigikogulane Yoko Alender

«Olen korjanud lapsena tänavalt taarat, viinud ratta seljas postkastidesse reklaami, praadinud McDonald'sis burgereid, müünud Raekoja platsil õlut, toitnud oma ihuga ja pesnud nelja lapse peput ja palju nõusid. Imeline elu. Lisaks olen Riigikogu liige. Vabandan Soome ees.»

Europarlamendi liige Marina Kaljurand

«Kuna küsiti, siis minu esimene töökoht oli Tallinna Botaanikaaed, rosaariumi rohija. Olin siis 14. Teenitud raha eest ostsin kokkupandava jalgratta ja tordi. Selline jalgratas oli siis väga kõva sõna, see on siiani alles.»

Endine välisminister Keit Pentus-Rosimannus

«FULL DISCLOSURE. Minu esimene töökoht – müüja. Täpsemalt Tallinna Purjespordikeskuse lillepoes lillemüüja, hiljem ikebanameister. Olen raha teeninud ka koduõpetajana, suveterassil teenindajana, andmete sisestajana ja reklaamtekstide tõlkijana. Ja ütlen kõikidele tüdrukutele ja poistele, et mitte ühelgi Helmel ei ole õigust mitte ühtegi ametit alavääristada või tulla ütlema, millisel töökohal alustanul on õigus elus edeneda.»

Riigikogulane Viktoria Ladõnskaja-Kubits

«Taas tundub, et mõned «riigimeestest» keedavad kokku suppi. Perenaisena ehk jagaks oma retsepti: heade suhete peamine koostisosa on lugupidamine. Siin riigis on suhteliselt vähe neid, kes sündisid hõbelusikas suus. Ülikooli ajal töötasin nii ettekandja kui koristajana. Ja ei pelga! Minu töökogemus ei luba mulle sodida nüüd seal, kus poleks vaja. Ning teadagi, parlamentaarses riigis on Riigikogu liige ministri suhtes tööandja rollis.»

Rahvastikuminister Riina Solman

«16-aastaselt käisin keskkooli 10. klassis koos pinginaabriga õhtuti Viljandi haiglas koristamas ja tuletikuvabrikus jäätisepulki pakkimas. Minu esimene «päris» ametikoht oli Erastamisagentuuris, kui ülikooli 5. kursuse kõrvalt tegin tööd andmesisestajana – trükkisin arvutisse erastatavate ettevõtete inventari, masinaparki ja märgitud aktsiaid (Saku Õlletehas, Tallinna Kaubamaja).

Kohe pärast ülikooli diplomit sain agentuuri infospetsialisti ametikoha, kus tutvustasin erastatavate ettevõtete üldinfot esmastele huvilistele ja aitasin korraldada pakkumusvoore. Ja nii edasi.

Olen ise oma elu kivi kivi haaval ehitades tänase ametipostini jõudnud. Poliitikuelu sai alguse kodanikuaktivismist, kui aitasin kodutuid ja ehitasin vabatahtlikuna üles Oleviste Hoolekande.

Targad ja töökad naised viivad Eestis, Soomes kui igal pool maailmas elu edasi. Loodan, et tulevikus on ka Eesti poliitikas osalemas rohkem naisi. Ennekõike on aga tähtis, et valitsuse liikmed oleksid pädevad, olgu nad siis mehed või naised ja teeksid oma ametipostil riiki paremaks ja turvalisemaks.

Soome vastvalitud peaministrile ja valitsusele soovin õnne ja jõudu!»

Feminist Gea Kangilaski

«Minu esimene töökoht oli 13-aastasena Mardi äris müüjana. Puust arvelaua kasutamine andis hea arvutamisoskuse. Pärastpoole pesin näiteks Sangla turbatehase kõigi 4 korruse aknaid. Mine p***e oma halvustamisega, Mart. Tegelikult, astu parem ise tagasi.»

Luuletaja Triin Soomets

«Minu esimene töökoht oli suvistel vaheaegadel Mustamäe kiirabihaiglas sidumistoa sanitar.»

Ajakirjanik Manona Paris

«Minu esimene töökoht oli aastal 93 Valguse baaris jõhvikas, ehk viisin (teiste hulgas) mafioosode ja lõbutüdrukute vahelt klaase minema, tühjendasin tuhatoose ja koristasin-koristasin-koristasin... Üle kolme kuu seda tööd vastu ei pidanud, aga õppetund oli terveks eluks:

1. Iga (seaduslik) töö on hea töö, kui seda hästi teha. 2. Kolleeg on su elupäästja, tollal sõna otseses mõttes. Seoses sellega tervitus omaaegsetele võitluskaalastele, sh SORi korrakaitsjatele, kes nii mõnigi kord pidid mu koju saatma, sest ikka mõni algaja kandiline leidis, et tema klaas ikkagi liiga vara laualt ära viidi ja selle eest tuleks see plika kasti lüüa.»

Helme ütles pühapäeval TRE raadio saates, et punased üritavad Soomet likvideerida ning kritiseeris 34-aastast peaministrit Sanna Marinit. «Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ja harimatust inimesest on saanud samuti valitsuse liige,» ütles siseminister.

Praeguseks on Helme vabandanud, et tema väljaütlemist valesti mõisteti, kuna tegelikult tahtis ta noort peaministrit hoopis tunnustada. Loe selle kohta pikemalt siit.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles