VIDEO ⟩ Vaimulik ja ta tütar andsid esmaabi 23 vulkaanipurskes kannatanule

Inna-Katrin Hein
Copy
Geoff ja Lillani Hopkins White Islandi saarel enne vulkaanipurset
Geoff ja Lillani Hopkins White Islandi saarel enne vulkaanipurset Foto: Lillani Hopkins/AP/Scanpix

Uus-Meremaa Põhjasaare lähedasel White Islandi saarel purskas 9. detsembril vulkaan, mille tõttu hukkus 8 inimest ja haiglates on 29 inimest, kellest 22 inimese seisund on kriitiline.

Uus-Meremaa politsei teatel oli purske ajal saarel 47 inimest, kellest 9 on seni kadnud ja arvatakse, et nad on hukkunud, teatab cnn.com.

Saarel olnud turistide seas oli ka Uus-Meremaa Hamiltoni vaimulik Geoff Hopkins ja ta tütar Lillian Hopkins, kes on Waikato ülikooli meditsiinitudeng.

Geoff ja Lillani Hopkins White Islandi saarel enne vulkaanipurset
Geoff ja Lillani Hopkins White Islandi saarel enne vulkaanipurset Foto: Lillani Hopkins/AP/Scanpix

Nad jõudsid vahetult enne vulkaanipurset saarelt lahkuda, kuid nende paatkond läks tagasi, et aidata kannatanuid.

«Kui vulkaan hakkas purskama, said kõik aru, et sel võib olla vigastatuid, sest saarel oli palju inimesi. Meeskond küsis, kas pardal on arste, kuid neid ei olnud. Mina ja mu tütar ütlesime, et oskame anda esmaabi. Teised paadis olnud olid nõus minema tagasi, et kannatanuid aidata,» sõnas vaimulik.

Hopkins ja ta tütar tegelesid vulkaanipurskes kannatanutega enne parameedikute saabumist.

Vaimuliku sõnul ei unusta ta kunagi ellujäänute karjeid, kuna nad olid saanud raskelt põletada.

«Viige mind siit ära, ma põlen, ma põlen,» karjusid Hopkinsi sõnul vigastada saanud.

Oli ka neid, kes hüppasid vette ja üritasid ujuda Uus-Meremaa Põhjasaarele, mis on vulkanaisaarest ligi 50 kilomeetri kaugusel. 

«Enamik kannatanuid kandsid suveriideid, neil oli palju paljast nahka, mis sai põletada. Osadel inimestel oli nahk lahti tulnud. Panin kannatanutele jahedat merevett ja rääkisin nendega, et nad ärkvel oleksid ja koomasse ei vajuks,» meenutas Hopkins.

Paat, kus olid Hopkins ja ta tütar, võttis pardale 23 kannatanut.

Isa ja tütre sõnul olid viis inimest väga kriitilises seisus ning need surid mõni aeg hiljem Uus-Meremaa Whakatane haiglas.

Geoff Hopkinsi sõnul oli tema jaoks eriti raske suhelda kahe kannatanuga, kellega ta vulkaanisaarel varem tutvus. Need olid hiljuti abiellunud 36-aastane Matthew Urey ja 32-aastane Lauren Barham, kes oli oma mesinädalaid veetmas.  

Hopkinsi sõnul olid mees ja naine väga põlenud, neil oli oma nime raske öelda. Nii Urey kui Barham jäid ellu, kuid nende seisund on kriitiline.

Uus-Meremaa tervishoiuministeerium tellis USA ja Austraalia koe- ja nahapankadest 120 ruutmeetrit lisanahka vulkaanipurskes kannatanutele siirdamiseks.

White Island, maoori keeles Whakaari, on saar Uus-Meremaa Põhjasaare juures Bay of Plenty lahes, jäädes rannikust 48 kilomeetri kaugusele.

Lillani Hopkinsi tehtud foto White Islandi vulkaanipurskest
Lillani Hopkinsi tehtud foto White Islandi vulkaanipurskest Foto: /AP/Scanpix

Tegemist on vulkaanisaarega, mille kihtvulkaan on Uus-Meremaa kõige aktiivsem vulkaan.

Teadlaste teatel on see vulkaan olnud väga aktiivne viimased 150 000 aastat. Vulkaan purskas pidevalt ajavahemikul 1975 – 2000.

Võimsad pursked on olnud ka 2012, 2016 ja 2019.

Uus-Meremaa White Islandi vulkaanisaar aerofotol
Uus-Meremaa White Islandi vulkaanisaar aerofotol Foto: JORGE SILVA/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles