RAHVAS ON HÄÄLETANUD ⟩ Kas maailm saabki uue eksootilise riigi?

Inna-Katrin Hein
Copy
Bougainville'i Kunua piirkonna mehed 29. novembril 2019 hääletusjärjekorras
Bougainville'i Kunua piirkonna mehed 29. novembril 2019 hääletusjärjekorras Foto: JEREMY MILLER/BRC/via REUTERS/Scanpix

Paapua Uus-Guineale kuuluval Bougainville’i saarel toimus iseseisvushääletus ja 98 protsenti hääletanutest on iseseisvuse poolt.

Hääletajatel oli kaks võimalust, kas anda hääl suurema autonoomia või täieliku iseseisvuse poolt ning enamik hääletajatest kinnitas iseseisvussoovi, teatab bbc.com.

Paapua Uus-Guinea valitsus andis Bougainville’i autonoomsele piirkonnale õiguse viia läbi rahvahääletus, kuid peab veel kinnitama hääletustulemuse ja selle alusel iseseisvuse.

Bougainville’i saarel elab umbes 300 000 inimest, kellest 206 731 on häälesõiguslikud. Hääletamas käis 181 067 inimest, kellest 176 928 hääletas iseseisvuse, 3043 suurema autonoomia poolt ja 1096 hääletussedelit tühistati.

98 protsenti Bougainville'i hääleõiguslikest kodanikest hääletas iseseisvuse poolt
98 protsenti Bougainville'i hääleõiguslikest kodanikest hääletas iseseisvuse poolt Foto: Serahphina Aupong/AP/Scanpix

Hääletustulemused avalikustas Bougainville’i rahvahääletuskomisjoni juht, Iirimaa endine peaminister Bertie Ahern.

Rahvahääletuskomisjoni juht Bertie Ahern (keskel) hoidmas käes hääletustulemusega dokumenti. Vasakul on Bougainville’i autonoomse piirkonna president John Momis ja paremal on Paapua Uus-Guinea Bougainville’i autonoomse piirkonna eest vastutav minister Puka Temu
Rahvahääletuskomisjoni juht Bertie Ahern (keskel) hoidmas käes hääletustulemusega dokumenti. Vasakul on Bougainville’i autonoomse piirkonna president John Momis ja paremal on Paapua Uus-Guinea Bougainville’i autonoomse piirkonna eest vastutav minister Puka Temu Foto: BRC/JEREMY MILLER/BRC/JEREMY MILLER/VIA REUTERS/Scanpix

«Vähemalt psühholoogiliselt tunneme end nüüd vaba ja iseseisvana,» sõnas Bougainville’i autonoomse piirkonna president John Momis.

Ta lisas, et hääletuse eelselt arvati, et iseseisvuse poolt on 70 – 80 protsenti hääletajatest, 98 protsenti oli üllatus.

Paapua Uus-Guinea Bougainville’i  autonoomse piirkonna eest vastutava ministri Puka Temu sõnul on hääletustulemus suurepärane, kuid saar peab keskvõimule andma aega olukorraga harjuda.

Paapua Uus-Guinea iseseisvus 1975. aastal ja alates sellest moodustab Bougainville koos oma looderannikul asuva Buka saare ning mõne põhjas ja kirdes asuva atolliga Paapua Uus-Guinea Põhja-Saalomoni saarte provintsi.

Bougainville’is toimus 1988–1998 kodusõda, milles hukkus üle 15 000 inimese. 2001. aastal sõlmitud rahulepingus lubati korraldada iseseisvusreferendum.

Mitmed välisvaatlejad arvavad, et Bougainville’il läheb Paapua Uus-Guineast lahku lüües raskeks. 

Kui Bougainville saab tõesti iseseivaks, siis see uus riik oma ligi 10 000 ruutkilomeetriga on natuke väiksem kui Liibanon ja natuke suurem kui Küpros.

Hääletussedelid ja ametnikud 9. detsembril 2019 Bougainville'is Bukas
Hääletussedelid ja ametnikud 9. detsembril 2019 Bougainville'is Bukas Foto: BRC/JEREMY MILLER/BRC/JEREMY MILLER/VIA REUTERS/Scanpix

Bougainville on elanike arvu poolest üks maailma väiksemaid, sest seal on vähem rahvast, kui naabruses asuval Vanuatul, kuid rohkem elanikke kui Barbadosel.

Bougainville’il on loodusvarasid, seal leidub palju vaske, mida alates 1960. aastatest on Austraalia kontrolli all kaevandatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles