Pildid ja video ⟩ Uus-Meremaal purskama hakanud vulkaan tekitas võimsa tuhavaatemängu

Inna-Katrin Hein
Copy

Uus-Meremaal Põhjasaare idaosa lähedal asuv Valgesaare vulkaan hakkas purskama, seades seal olnud inimeste elu ohtu ja paisates õhku suures koguses tuhka.  

CNNi teatel on senistel andmetel vähemalt 5 inimest hukkunud ja umbes 20 on saanud vigastada.

Kuna vulkaan jätkab purskamist, siis on ka päästetöötajate elu ohus ning päästeoperatsioon katkestati mõneks ajaks. Saare juures kalastanute elu sattus vulkaanipurske tõttu samuti ohtu ja neil soovitati kiiresti lahkuda.

Uus-Meremaa peaministri Jacinda Arderni teatel oli vulkaani purskama hakkamisel selle juures mitu turistide gruppi.  

Politseile ja päästjatele teevad muret eelkõige need turistid, kes olid vulkaani purske ajal kraatris. Vulkaani juurest otsepilti näitavate kaamerate andmetel oli kraatris vähemalt 10 inimest, enne kui purske tõttu pilt kadus.

Uus-Meremaa Põhjasaare Ohope rannalt tehtud foto, millel on näha Valgesaare vulkaanist tõusmas purskest tekkinud suitsu.
Uus-Meremaa Põhjasaare Ohope rannalt tehtud foto, millel on näha Valgesaare vulkaanist tõusmas purskest tekkinud suitsu. Foto: Social Media/@DONNACHA VIA REUTERS/Scanpix

Valgesaar, maooride keeles Whakaari, on turistide seas populaarne sihtkoht just vulkaani tõttu, mis on Uus-Meremaa üks aktiivsemaid.

Saar asub Uus-Meremaa Põhjasaarest 50 kilomeetri kaugusel ning aastas külastab seda umbes 10 000 turisti.

70 protsenti Valgesaare vulkaanist, mille eelmine suur purse oli 2016, asub merepinnast allpool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles