PÕLEVA PÄIKESE SKANDAAL ⟩ Purjus naiste kallal jõhkrutsenud K-popi staarid said karistuse kätte

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Lõuna-Korea K-popi staar Jung Joon-Young mõisteti pikaks ajaks vangi.
Lõuna-Korea K-popi staar Jung Joon-Young mõisteti pikaks ajaks vangi. Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Korea muusikatööstust ja avalikkust aasta alguses vapustanud seksiskandaali üks peatükk on läbi. Kohus saatis pikaks ajaks trellide taha K-popi tähed, kes kuritarvitasid purjus naisi ja siis oma jõledustest jäädvustatud videosid jagasid. 

30-aastane laulja ja laulukirjutaja Jung Joon-young ja 29-aastane laulja Choi Jong-hoon mõisteti Souli keskringkonnakohtus eelmisel reedel süüdi kaitsetute naiste seksuaalse kallaletungi vandenõus, vahendas CNN. Meeste peamised ohvrid olid naised, kes olid liiga purjus, et end kaitsta. 

Jung mõisteti süüdi ka ka selle eest, et ta filmis naisi nende tahte vastaselt ja jagas seksuaalse sisuga materjale veebipõhise grupivestluse liikmetele.

Kohus mõistis Jungile karistuseks kuueaastase ja Choile viieaastase vangistuse. Mõlemad mehed peavad läbima ka 80-tunnise seksuaalvägivalla raviprogrammi.

«Süüdistatavad panid toime seksuaalseid kuritegusid paljude naiste vastu, nad alandasid naisi ja kohtlesid neid pelgalt seksuaalse naudingu vahenditena,» ütles kohtunik Kang Seong-soo otsuses, vahendas NY Times. «On raske mõista, millised on olnud ohvrite läbielamised.»

K-popi staar Jung Joon-young mõisteti pikaks ajaks vangi.
K-popi staar Jung Joon-young mõisteti pikaks ajaks vangi. Foto: EPA/Scanpix

Kohtuprotsessi ajal väitsid mõlemad mehed, et 2016. aastal toimunud suguaktides osalenud naised olid sellega nõus. 

Kuid kohus otsustas, et naised olid purjus ega suutnud vastupanu osutada. Seda, kui palju ohvreid kokku oli, kohus ei täpsustanud. Kohtuniku sõnul kohtles Jung oma ohvreid lihtsalt naudinguvahendina, vahendas BBC.

Talendisaates kuulsust kogunud Jung ütles oma viimases tunnistuses: «Ma kahetsen sügavalt oma rumalust ja tunnen suurt kahetsust.»

«Nüüdsest elan ... ainult kahetsuses,» lisas Jung.

Märtsis loobus Jung muusikaärist, kui tunnistas, et filmis salaja naisi ja jagas siis videoid.

K-popi staar Choi Jong-hoon mõisteti purjus naiste vägistamise eest aastateks vangi.
K-popi staar Choi Jong-hoon mõisteti purjus naiste vägistamise eest aastateks vangi. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Choi ei tundnud aga kohtuniku sõnul suure hulga purjus naiste vägistamise pärast mingit kahetsust. Mõlemad mehed nutsid, kui nad saadeti pärast süüdimõistmist tagasi vanglasse, teatas uudisteagentuur Yonhap. 

Neil on nädal aega otsuse edasikaebamiseks.

«Põleva päikese skandaal»

K-popi staaride võikad kuriteod tulid avalikuks juba märtsis niinimetatud põleva päikese skandaali käigus. 

Politsei andmetel võeti Souli luksusliku Gangnami piirkonna klubis Burning Sun pidevalt altkäemaksu, VIPide jaoks telliti prostituute, seal vägistati, aeti narkoäri ning uimasteid tarvitasid ka klubis käinud kliendid. 

Lõuna-Korea politsei kinnitas, et Jung ja Choi kuulusid umbes kümneliikmelisse gruppi, kes hooplesid üksteise ees naiste vägistamiste ja nende filmimisega. Märtsis vahistatud Jung tunnistas oma kuriteod üles ja palus ohvritelt vabandust.

Politsei ei ole avaldanud, kes neile infot lekitas, viidates lekitajate kaitseks mõeldud määrustele. Kuid Lõuna-Korea uudisteväljaannete andmetel on tegemist ühe kaupluse töötajaga – Jung olevat oma nutitelefoni sinna parandusse saatnud, lootuses saada kätte sealt kadunud andmed.

K-popi allakäik? 

Jung sattus uurijate huviorbiiti pärast seda, kui ühe kahtlusalusena kerkis esile veel üks K-popi staar nimega Seungri

K-popi staar Seungri üle on samuti kohtuprotsess käimas.
K-popi staar Seungri üle on samuti kohtuprotsess käimas. Foto: Reuters / Scanpix

Ansambli Big Bang endist liiget Lee Seung-hyuni, kes kannab artistinime Seungri, süüdistatakse naiste prostitutsioonile õhutamises ja nende kupeldamises välismaa ärimeestele.

Tema oli ka üks kümneliikmelise seltskonna liige, kes grupivestluses oma saavutustega hooples. 

Märtsis teatas 28-aastane bändimees, et taandub meelelahutustööstuse, sest teda «koheldakse uurimise ajal rahva vaenlasena».

Kuu aja jooksul, pärast võigaste juhtumite avalikuks tulekut, vabandasid neli suurimat vägistamisskandaaliga seotud K-popi staari ning veel mõned neist teatasid meelelahutusärist lahkumisest.

Selle aasta alguses kirjeldas jurist Cha Mee-kyung BBC-le neid vägistamisi kui «varjatud kuritegusid». Naised ei tahtnud juhtumitest rääkida, sest neil oli häbi. Lisaks kartsid ohvrid, et kohut mõistetakse nende, mitte ründajate üle.

Kuid noored naised on lõpuks mõistnud, et koos on nad tugevad – protestides ja marssidel on nad kuuldavad. 

«Tänu neile muutuvad asjad. Kaks K-popi tähte, kes tegid vägistatud naiste üle nalja, on nüüd trellide taga. Vähemalt on see õudne kuritegu, mis Lõuna-Korea ühiskonna varjus aset leidnud, tõmmatud päevavalgele,» sõnas Cha.

Laiem teema

Šokeerivad paljastused sundisid Lõuna-Koread ja selle mitme miljardi dollarilist meelelahutustööstust ümber hindama oma senise naistesse suhtumise.

Kaks naissoost K-popi tähte, Sulli ja Goo Hara, võtsid endalt viimase kahe kuu jooksul elu. Mõlemad naised olid küberkiusamise ohvrid. 

25-aastane Sulli võttis eelmisel kuul endalt elu pärast seda, kui ta kaebas sallimatute internetitrollide üle.

Asi läks eriti hulluks pärast seda, kui naine liitus feministliku kampaaniaga, mis propageeris rinnahoidjast loobumist. 

28-aastane Goo oli samuti hädas internetitrollidega. 

Kiusajad levitasid kuulujutte, et ta võlgneb oma välimuse peamiselt plastilisele kirurgiale. Naine tunnistas, et oli käinud silmalaugude kohendamise operatsioonil.

«Meie, meelelahutajate, elu ei ole lihtne – meie eraelu kontrollitakse rohkem kui kellelgi teisel ja me kannatame sellise valu käes, mida me ei saa isegi oma pere ja sõpradega jagada,» rääkis Goo mõni kuu tagasi. 

«Kas te palun küsiksite endalt enne õela kommentaari postitamist, milline inimene te ise olete?» kirjutas Goo.

Seoses ühe teise juurdluse uurimisega on avalikkuseni jõudnud info 1600 inimese salajasest motellitubades filmimisest. Videomaterjal neist jõudis otseülekandena aga enam kui 4000 kliendini.

Kõik see tuli avalikuks pärast 2018. aastal Soulis toimunud meeleavaldust, kui kümned tuhanded naised tulid tänavale hüüdlausega «Minu elu pole sinu porno» protestima. 

Lahvatanud skandaalid seavad kahtluse alla ka K-popi väidetavalt laitmatult puhta imago.

Staaridelt oodatakse nii fännide kui ka nende ülemuste poolt kõrgeid käitumisstandardeid. 

Plaadifirmad seavad piiranguid sellele, kellega ja kui avalikult nad kohtingutel tohivad käia, mida nad kannavad ja kuidas avalikult käituvad. 

Eksperdid rääkisid CNNile märtsis, et just taolised suurte piirangutega lepingud, millele staarid alla peavad kirjutama, loovad soodsa pinnase väärkäitumisele. 

Meelelahutustööstuse eksperdid on juba ammu hoiatanud skandaalide all kannatava K-popi tööstuse tumeda külje eest, mis jääb kogu glamuuri varju, vahendas NY Times.

Noored lõunakorealased treenivad aastaid, alustades sageli juba varases teismeeas, oma laulmisoskust ja tantsuliigutusi lihvides. Seeläbi loodetakse avaldada muljet «staaride tootmise» agentuuridele.

Isegi pärast seda, kui nad on saanud K-popi iidoliteks, püsivad nad kuulsuse tipus harva pikka aega, sest nad asendatakse kiiresti nooremate ja veelgi parema väljanägemisega staarihakatistega.

Ligi 30-aastaseid K-popi staare peetakse juba vanaks ja nii püüavad need hääbuvad iidolid endale uusi väljundeid otsida. Kes proovib näitlejaametit, kes soolokarjääri, kuid mõned loodavad rambivalguses püsida tänu tihedatele jutusaadete külastamisele.

See üleminek on keeruline ja sageli ebaõnnestub.

K-popi fenomen levib suuresti YouTube'i, Instagrami, Twitteri ja teiste sotsiaalmeedia kanalite kaudu, kus staarid puutuvad kokku nii fännide kirjadetulva kui ka vihkavate kommentaaride ja küberkiusamisega.

«Juba varasest noorusest elavad nad mehaanilist elu, läbides spartaliku treeningrežiimi,» rääkis Lõuna-Korea ajakirjanik Lee Hark-joon, kes on K-popi tüdrukutegrupi loomise kohta teinud teledokumentaali ja kirjutanud raamatu «K-popi ebajumalad: populaarne kultuur ja Korea muusikatööstuse teke». 

«Neil on harva võimalus käia koolis või omada normaalseid sotsiaalseid suhteid, nagu on nende eakaaslastel. K-popi staari langus võib olla sama äkiline ja dramaatiline kui kuulsuse tippu tõusmine,» lisas Lee. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles