«SORRY PEDO» ⟩ Vihapurse viis miljardär Elon Muski Tai kohtu ette

Inna-Katrin Hein
Copy
Elon Musk ajakirjanike ees 3. detsembril 2019 pärast Los Angelese kohtust lahkumist
Elon Musk ajakirjanike ees 3. detsembril 2019 pärast Los Angelese kohtust lahkumist Foto: APU GOMES/AFP/Scanpix

Tai algab sel kuul kohus miljardärist tehnoloogiaettevõtja Elon Muski üle, kes nimetas inglasest päästesukeldujat Vernon Unsworthi Twitteris pedofiiliks.

Unsworth oli üks neist välismaa sukeldujatest, kes läks appi Tai päästetöötajatele, et päästa 2018 Tham Luangi koopasse lõksu jäänud teismelised jalgpallipoisid ja nende treener, teatab reuters.com.

Vernon Unsworth
Vernon Unsworth Foto: EPA/Scanpix

Unsworth andis möödunud aastal Muski kohtusse süüdistusega, et ta maine sai kahjustada.

Tai kohtule eelnes 3. detsembril ettevalmistav kohtuistung USAs Los Angeleses, kus kohtunik küsis vandemehekandidaatidelt nende seisukohti, et teha kindlaks, kas nad on erapooletud.

Vandemeestelt küsiti seda, kuidas nad suhtuvad miljardäridesse ning Tais elavatesse või seda riiki külastavatesse välismaalastesse. Lisaks uuriti, kas keegi neist on ka varem vandemees olnud.

«Vale» vastus ei võta automaatselt neilt vandemeheks saamise võimalust, kuid seda arvestatakse vandemeeste valimisel. Vandemeheks valitakse 6–12 inimest.

Los Angelese kohtus olid kohal ka Musk ja Unsworth ning nende advokaadid, kes esitasid kohtule vajalikud andmed ja tõendusmaterjali.

Briti sukelduja Unsworth mängis tähtsat rolli 12 noore jalgpalluri ja nende treeneri päästmisel. Meeskond jäi mussoonvihmast põhjustatud tulvavee ajal 23. juunil 2018 koopasse lõksu ja neid hakati otsima. Poisid ja treener päästeti 10. juuliks 2018, nad olid lõksus 18 päeva.

Videokaader poistest, kes 2018 olid Tai Tham Lunagi koopas lõksus.
Videokaader poistest, kes 2018 olid Tai Tham Lunagi koopas lõksus. Foto: REUTERS TV/REUTERS/Scanpix

Päästeoperatsioon kujunes rahvusvaheliseks, ulatuslikuks ja keeruliseks, sest poisid ja nende treener tuli veega täidetud ohtlikest tunnelitest ükshaaval välja tuua.

Lisaks mitme riigi sukeldujatele ja päästetöötajatele pakkus oma abi ka Tesla ja SpaceXi firma asutaja, Lõuna-Aafrika päritolu miljardär Elon Musk, kes pakkus päästoperatsiooniks miniallveelaeva.

Unsworth kritiseeris Muski pakkumist, nimetades seda reklaamitrikiks ja kirjutas Twitteris, et «Musk võib allveelaeva viia sinna, kuhu tahab, ja see ei aita lapsi päästa».

Musk ei jäänud vastust võlgu ja teatas oma tviidis, et «sorry pedo, ja sina tead, kuidas lapsed koopast välja tuua».

Musk kasutas ingliskeelset väljendit «pedo guy» ehk «pedo kutt». «Pedo» on lühend sõnast «pedofiil». Hiljem ta vabandas oma kommentaari pärast ja selgitas, et kirjutas selle vihahoos.

Et Unsworth saaks kohtus võidu, peab ta tõestama, et teised inimesed võisid teda Muski tviidi peale hakata pedofiiliks pidama.  

Unsworth tõstis esile ka fakti, et Musk on Twitteris väga populaarne ja tal on 29,8 miljonit jälgijat.

Inglane esitas kohtule tõendusmaterjalina ka e-kirjad, mille Musk saatis leheküljele Buzzfeed Unsworthi puudutava artikli teemal. Musk küsis neis e-kirjades, et miks see lehekülg kaitseb pedofiili.

Los Angelese kohtu kohtunik keelas nende e-kirjade tõendusmaterjalina kasutamise.

Tai põhjaosa Chiang Rai provintsi Tham Luangi koopa päästetööd toimusid ajavahemikus 23. juuni kuni 10. juuli 2018.

Nende käigus päästeti koopasse tulvaveelõksu jäänud noorte jalgpalliklubi 12 mängijat vanuses 11-16 eluaastat ja nende 25-aastane treener.

Briti sukeldujad John Volanthen ja Richard Stanton leidsid hädasolijad 2. juulil 2018 koopasuust 4 kilomeetri kauguselt. Poisid ja treener toodi välja ning nad olid pärast katsumust kuu aega haiglaravil.

Operatsioonis hukkus üks sukelduja, 37-aastane Tai mereväelane Saman Kunan, kellel tekkis katkise hapnikuballooni tõttu sukeldumisel asfüksia ehk ta keha ei saanud piisavalt hapnikku ja ta lämbus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles