OTSE LISSABONIST ⟩ Greta Thunberg Elu24-le: meie oleme lapsed ja meie asi on teha häält! (12)

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Rootsi teismeline kliimaaktivist Greta Thunberg jõudis täna hommikul Portugali pealinna Lissaboni. Elu24 reporter oli ookeani ületanud sõjakal koolitüdrukul sadamas vastas ja andis ülevaate #Fridaysforfuture kliimastreikide algataja saabumisest ja sõnavõtust. 

On teisipäeva hommik. Kell on 8 (Eesti aja järgi 10) ja Lissaboni Doca de Santo Amaro huvilaevade kai äärde on kogunenud hulk inimesi, kes kõik ootavad 16-aastase Rootsi kliimaaktivisti Greta Thunbergi saabumist. 

Eile õhtul teatas Thunberg oma sotsiaalmeediakontode vahendusel, et jõuab Lissaboni kella 8 ja 10 vahel. Thunberg on viimased 21 päeva seilanud Atlandi ookeanil katamaraani La Vagabonde pardal.

Kuigi algselt plaaniti, et Thunberg astub üles ka Portugali parlamendi ees, siis esmaspäeva õhtuks oli selge, et «ilmastiku süül» ei jää noorel kliimaaktivistil aega parlamendi poole pöörduda. Nimelt peatub Thunberg Lissabonis vaid mõne tunni ja sõidab siis rongiga edasi Madridi, kus toimub ÜRO kliimakonverents, mille aukülaline noor kliimaaktivist on. 

Lisaks fännidele ja hulgale ajakirjanikele tervitas Greta Thunbergi sadamas ka Lissaboni linnapea Fernando Medina ning teised ametnikud ja poliitikud. Noor kliimaaktivist on Lissabonis vaid mõned tunnid ning suundub siit edasi Madridis toimuvale ÜRO kliimat käsitlevale tippkohtumisele.

Thunbergi ei tulnud sadamasse tervitama aga Portugali president Marcelo Rebelo de Sousa. Muidu väga suure rahvamehena tuntud Marcelo Rebelo de Sousa ütles, et ei osale kohtumisel, sest ei taha sellest poliitilist sündmust teha. Sellest hoolimata kinnitas president, et Greta Portugali tulek on suur õnn ja kõigile mobiliseeriv tegur, vahendas uudisteportaal Portugal Resident.

Kell 15.49: Pressikonverents on lõppenud. Greta läks paati tagasi. 

Kell 15.47: «Kui poliitikud sind kritiseerivad, siis see tähendab, et sa mõjud neile,» öeldakse Gretale. 

«Me jätkame muutustega. Me teeme kindlaks, et poliitikud viivad muutused sisse.»

Kliimakonverentsilt loodab Greta, et poliitikud saavad aru, kui tõsine asi on ja käituvad nagu poliitikud ning hakkavad rahvusvaheliselt koostööd tegema. 

Greta veedab paar päeva Lissabonis ja kohe kliimakonverentsile ei lähe. «Ja kui mul tekib isu, siis lähen kliimakonverentsile Madridi ja reedel lähen kliimamarsile,» teatas Greta ja ütles, et soovib rääkida ka kohalike aktivistidega.

«Pärast Madridi lähen jõuludeks koju,» lisas Greta lõpetuseks. 

Kell 15.45: Greta vastas ka lendamise küsimusele. «Kõik ei saa nii reisida nagu mina. See on mõeldamatu. Aga ma kutsun kõiki üles mõistlikkusele ja mina ei ütle enam kellelegi, mida nad tegema peavad. Mitte ükski riik maailmas ei tee piisavalt (et päästa maailma).»

««Greta sa oled vihane laps», aga te ju teete meid vihasteks. Kui te seda ei taha, siis palun ärge vihastage meid välja,» palus Greta. 

Kell 15.40: Greta vastas esimesena Elu24 küsimustele. «Mis ettepanekud on sul poliitikutele ja kas sul tekkis merehaigus?»

«Tekkis merehaigus esimestel päevadel, aga õnneks läks reis hästi. Keegi väga merehaigeks ei jäänud,» vastas Greta teise küsimuse peale esimesena ja kiitis ning tänas oma meeskonda. 

Teisele küsimusele vastas ta järgmiselt: «Poliitikutel peavad olema lahendused ja vastused. Meie oleme lapsed ja meie asi on teha häält!»

Kell 15.24: Päevakangelast tervitama tulnud Lissaboni linnapea lubas oma kõnes, et Lissabon saab puhtamaks. 

Kell 15.02: Gretale lähevad vastu merepolitseinikud. Nad saadetakse paati tagasi. Merepolitsei järgneb neile. Kapten saadeti laeva. Greta samuti ja kogu saatemeeskond. Ilmselt on põhjuseks teise riiki jõudmine ja passikontroll.

Kell 15.00: Rahvas ei püsi enam lintide taga. Gretale lähevad vastu merepolitseinikud. 

Kell 14.58: Greta sõidab sadama alale sisse ja lehvitab rahvale! Rahvas karjub: «Welcome, Greta!» (Tere tulemast, Greta! - toim, ingl k.)

Kell 14.57: Greta siseneb sadamasse. Tunde oodatust hiljem, kuid teda tervitama tulnud inimeste elevusest on näha, et ootamine ei olnudki nii pikk, kui esiti tunduda võis. Kõik on kliimaaktivisti kaile astumiseks valmis. Gretat on kogunenud tervitama lisaks umbes viiekümnele ajakirjanikule ka mitusada fänni.

Kell 13.40: Tuul trikitab taas. Aluse kiirus on 4.5 sõlme ja nn «koera saba» ületamine on keeruline.

Greta Thunberg on Lissabonis, aga tuul ei lase alusel veel silduda.
Greta Thunberg on Lissabonis, aga tuul ei lase alusel veel silduda. Foto: RAFAEL MARCHANTE/REUTERS/Scanpix

Kell 13.19: Päike paistab. Noor kliimasaadik on kohe sadamas, katamaraan jõuab sadamasilla alt läbi. Esimesed saatepaadid ja skuutrid on sadamasse naasnud.

Kell 12.25: «Meil ei ole planeet b-d»! Kliimaaktivistid teevad sadamas sooja ja tögavad poliitikuid.

Kell 11.51: Just anti teada, et Greta jääb hiljaks, sest tuul on tugev ja katamaraan ei saa silduda. Meid lohutati, et vähemalt on päike väljas ja annab sooja. Minu varbad siiski juba külmetavad.

Kell 11.27: Kõik ootavad. Greta peaks La Vagabondega kohale jõudma iga hetk.

Kuna Greta tuleku puhul peab kõne ka Lissaboni linnapea, on kohal ka erinevaid korrakaitsjaid. Lisaks politseile kõnnivad ringi mõned merepolitseinikud.

Kell 10.17:  Kohal on ka kliimaaktivistid. Anne Sealand (33) on inglise keele õpetaja, kes jättis täna Greta pärast kooli minemata. Küsimisele, kas Greta ei peaks koolis olema, vastas Anne: «Ma arvan, et see, mida ta praegu teeb, on palju kasulikum, kui see, mida koolis tehakse. Ta õpetab meie noortele palju enamat.»

«Me võitleme selle eest, et Lissaboni ja Porto lennujaamasid ei laiendataks. See hävitab meie looduse. Minu jaoks on oluline see töö, mida ta teeb, kuigi ta on alles teismeline ega pruugi kõike teada,» lisas õpetaja. 

Kell 10.14: Kohal on ka eelmisel reedel toimunud kliimastreigi korraldaja Antonio Assuncao (16), kes rääkis täna hommikul Elu24-le, et meeleolu on ülev ja ärevus hinges, sest lõpuks kohtub ta oma iidoliga. «Ärkasin kell kuus, et siia tulla,» avaldas noormees.

Kell 10.04: Gretat veel kuskilt ei paista, kuid see ei tundu kedagi morjendavat. Kõik on rõõmsad ja sagivad ringi.

Kell 10.03: Väljas on talviselt külm (+11), aga päike paistab. See on justkui märk, et päike tuleb välja, sest viimasel ajal on siin muidu ainult sadanud. Kohal on umbes 20 telekanalit ja lugematu hulk muid väljaandeid.

Mina eesti ajakirjanikuna suutsin juba ka natuke elevust tekitada, sest arvati, et olen nii kaugelt kohale sõitnud spetsiaalselt Greta pärast. Lisaks tavakaameratele lendavad õhus droonid. Tunne on, nagu saabuks kohale suur superstaar. Viimati oli mul selline elevus sees kunagi aastaid tagasi, kui õnnestus Tallinnas pildistada ja kohtuda Lenny Kraviziga.

Miks Greta üle ookeani seilas, mitte ei lennanud?

Algselt pidi ÜRO kliima tippkohtumine COP25 toimuma Tšiilis. Sel põhjusel purjetas Greta Thunberg, kes keeldub lendamast, üle Atlandi ookeani päikesepaneelide ja veealuste turbiinidega varustatud võistlusjahiga. Jahil puudusid näiteks tualettruum, dušš ja köök.

Kui aga Tšiili loobus korraldamisest ja see viidi üle Madridi, leidis noor kliimastreikija end sõna otseses mõttes planeedi valelt poolelt. 

Thunberg palus oktoobris sotsiaalmeedias abi pääsemaks USAst kliimat säästvalt Euroopasse.

Õnn viis ta kokku kahe Youtuberiga, kes nõustusid teda oma 48-jalase katamaraaniga La Vagabonde USAst viima üle Atlandi ookeani. 

Thunberg alustas teekonda Euroopasse 13. novembril Virginiast Hamptonist katamaraanil La Vagabonde. Lisaks temale on pardal ta isa Svante Thunberg, katamaraani omanikud, austraallastest vlogijad Riley Whitelum, Elayna Carausu, nende poeg ning inglannast kapten Nikki Henderson, kirjutas Elu24.

16-aastane Thunberg tahtis USAst Euroopasse tagasi purjetades vähendada kliimat mõjutavaid süsihappegaasi heitkoguseid. See ei läinud tal aga läbi, sest katamaraani La Vagabonde kapten Nikki Henderson pidi Suurbritanniast USAsse lendama ja see tekitas heitkoguse, mis oleks tekkinud ka siis, kui Thunberg oleks lennanud Madridi konverentsile.

Kuid peamine on see, et noor aktivist on näidanud, et on täiesti võimalik reisida ükskõik kuhu hävitamata planeeti. See võtab lihtsalt aega, õnne ja sel juhul head tuult.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles