Video: Kim Jong-uni nähti esimest korda nahkmantlis

Inna-Katrin Hein
Copy
Kim Jong-un 28.novembril koos sõjaväelastega jälgimas uue raketisüsteemi katsetust
Kim Jong-un 28.novembril koos sõjaväelastega jälgimas uue raketisüsteemi katsetust Foto: KCNA/via REUTERS/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un kannab avalikkuses tavaliselt militaarse lõikega rõivaid, kuid varem ei ole teda nähtud nahkmantlis, mis meenutab Natsi-Saksamaa kunagiste võimukandjate kehakatteid.

Põhja-Korea uudisteagentuuri (KCNA) teatel kandis Kim seda mantlit möödunud nädalal uut raketisüsteemi katsetust jälgides, edastab theguardian.com.

Lõuna-Korea meedia arvates üritab Kim luua oma isiklikku rõivastusmisstiili, mis erineks nii ta vanaisa, Põhja-Korea asutaja Kim Il-sungi kui ka isa Kim Jong-ili stiilist.

Kim on ka varem mantleid kandnud, näiteks 25. novembril oli tal Changrin-do saare sõjaväebaasi külastades seljas valge tolmumantel.

Kim Jong-un 25. novembril Changrin-do saare sõjaväebaasis.
Kim Jong-un 25. novembril Changrin-do saare sõjaväebaasis. Foto: 朝鮮通信社/AP/Scanpix

Oktoobris avaldas Põhja-Korea meedia fotod, millel teda on näha ratsutamas Paektu mäel karusnahkse kraega talvemantlis.

Kim Jong-un ratsutamas oktoobris lumisel Paektu mäel.
Kim Jong-un ratsutamas oktoobris lumisel Paektu mäel. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

«Ta tahab jätta endast jälje ega taha olla nagu ta eellased. Selle tõttu ajab ta oma poliitikat ja eksperimenteerib ka rõivastega,» selgitas Lõuna-Korea Dongguki ülikooli Põhja-Korea ekspert Kim Young-hyun.

Kui mõned lääne vaatlejad seostavad Kimi moevalikut ta isiklike eelistustega, siis on ka neid, kelle arvates kannavad ta rõivad sõnumit, mis on suunatud läänele, eelkõige USAle.

Põhja-Koreas on alates 1948. aastast olnud võimul Kimi dünastia, mille liikmed valitsevad seda paariariiki raudse käega.

Kim Jong-il suri 2011 ja ta poeg Kim Jong-un sai võimule, üritades riiki valitseda omal viisil terrori abil, kuid samas jätta välisilmale mulje, et kõik on ta riigis parimas korras.

Kim on lasknud hukata ta võimu ohustavaid sugulasi ning andis oma õele Kim Yo-jongile kõrge ametikoha nii parteis kui sõjaväes.  

Kim Jong-un augustis 2019 koos sõjaväelastega.
Kim Jong-un augustis 2019 koos sõjaväelastega. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles