Saksamaal juba teine muuseumivargus, seekord võeti sihikule salapolitsei aarded

Inna-Katrin Hein
Copy
Saksamaal Berliinis asuv Stasi muuseum
Saksamaal Berliinis asuv Stasi muuseum Foto: Reiner Zensen via www.imago-images.de/imago images/Scanpix

Saksamaal Dresdenis murdsid vargad 25. novembril sealses lossis asuvasse muuseumi, 1. detsembril aga langes varaste ohvriks Berliinis Lichtenbergis asuv Ida-Saksamaa salapolitsei Stasi muuseum.

Stasi muuseumi töötaja leidis vitriinid lõhutuna 1. detsembri hommikul, kui vaatas muuseumi enne avamist üle ja kutsus politsei, teatab msn.com.

Uurimine näitas, et vargad lõhkusid Stasi muuseumi esimesel korrusel ühe akna klaasi, sisenesid selle kaudu hoonesse, lõhkusid kaasas olnud esemetega mitu vitriini ning võtsid medaleid ja kuldehteid.

Varastel õnnestus lahkuda ilma, et keegi oleks neid märganud. Veel ei ole selge, mis kellaajal Stasi muuseumisse sisse murti.

Kui Stasi muuseumist kaasa viidud esemete väärtus võib olla paarkümmend tuhat eurot, siis Dresdeni lossi Rohelisest võlvist viidud juveelide ja ehete väärtus on mitu miljardit eurot.

Vargad viisid Dresdeni lossist juveele, mille väärtus on miljardeid eurosid.
Vargad viisid Dresdeni lossist juveele, mille väärtus on miljardeid eurosid. Foto: Sebastian Kahnert/AP/Scanpix

Vargad viisid Dresdeni lossist ka 49-karaadise valge teemandi, mis on Saksimaa kuurvürsti August II Tugeva (1670–1733) asutatud juveelikollektsiooni üks hinnalisemaid. Selle teemandi hind on 10 miljonit eurot.

Saksa politsei pani varaste jälgedele ja kadunud juveelide leidmiseni viiva vihje eest välja pool miljonit eurot.

Muuseumi esindajate teatel on varastel raske neid juveele ja ehteid müüa, kuna need tuntakse ära, ning kui ehetelt eemaldatakse vääriskive, siis nii kivi kui ka ehte hind langeb.

Stasi (lühend saksakeelsest ametlikust nimest Ministerium für Staatssicherheit - Riikliku Julgeoleku Ministeerium) oli 1950–1990 Saksa DV riiklik julgeolekuteenistus ning riigi kommunistlikule juhtkonnale ja riigikorrale lojaalsust valvanud poliitiline politsei.

Saksamaal Berliinis asuv Stasi muuseumihoone.
Saksamaal Berliinis asuv Stasi muuseumihoone. Foto: Reiner Zensen via www.imago-images.de/imago images/Scanpix

Stasi tegeles sarnaselt NSV Liidu Riikliku Julgeoleku Komiteega välisluure, vastuluure ning siseriikliku elanike lojaalsuse kontrolli ning ebalojaalsete isikute repressioonidega.

Stasit loeti kõige efektiivsemaks idabloki luureteenistuseks.

1961. aastal oli Stasis 20 000 töötajat, 1971. aastal 45 500, 1982. aastal 81 500 ja 1989. aastal enne Berliini müüri langemist 91 015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles